Foamea emotionala reprezinta un fenomen care nu are nimic de-a face cu foamea fiziologica; ea poate fi o modalitate convenabila a oamenilor de a-si controla emotiile mai putin placute. In societatea in care traim, mancarea nu mai este o problema, gasindu-se la tot pasul. Dar nu luam toti in seama dictonul: Mananci ca sa traiesti, nu traiesti ca sa manaci!”
Va este cunoscuta una dintre situatiile de mai jos:
1. Nu mananc niciodata singur: televizorul, internetul, telefonul sau ziarul preferat sunt acolo, impreuna cu tine, la fiecare masa!
2. Mancarea ta zilnica vine aproape invariabil pe un carton, intr-o punga sau de la un distribuitor volant (pizza, fast-food etc.).
3. Gasesti ca este aproape imposibil sa mergi sa-ti cumperi mancare proaspata, sa te aprovizionezi ritmic cu fructe, legume si alimente sanatoase, cand este mult mai usor sa mananci bufet rece sau mancare gata preparata din supermarket.
4. Petreci mai mult timp regretand, decat hranindu-te sanatos sau preparand masa.
5. Mananci cand iti este foame, cand esti trist, suparat, plictisit, nervos sau uneori cand esti foarte bucuros.
6. Nu prea mananci mancare calda gatita ci mai mult bufet rece.
7. Sari uneori peste mese, motivand ca ai mult de lucru…
Daca te descoperi intr-o astfel de situatie strigand :”Asta sunt si eu!”, se poate sa fii printre cei care au regim alimentar nesanatos, un mod de a manca si un stil de viata care nu te duc pe drumul scaderii in greutate.
Foamea emotionala este dificil de sesizat. Uneori tiparele distructive de alimentatie sunt usor de reperat, pentru ca schimbi dieta de cate ori intervine o problema, dar de cele mai multe ori, aluziile sunt asa de subtile, incat obiceiurile nesanatoase apar neanuntate. Deoarece traim cu aceste obiceiuri sau stiluri alimentare pentru un timp indelungat, de cele mai multe ori nu realizam ce anume mancam.
Asa ca, de ce sa nu recunoasteti ca exagerati supraalimentandu-va cand sunteti foarte suparat, fiind cel mai putin in masura sa vedeti cata influenta are asupra dvs. stresul zilnic sau rontaiala (micile gustari) ce va fac sa cresteti in greutate.
A manca privind la TV sau cand cititi, va face sa va simtiti mai putin singur, dar aceste gesturi pot duce si la o deconectare de programul mesei, la ingerarea fara control a anumitor alimente, la a nu mai simti prea bine gustul mancarii.
Cercetatorii au descoperit ca tiparele (patternurile) distructive si inadecvate de alimentatie sunt in numar de sapte si includ:
– teama legata de mancare – esti atat de preocupat de ceea ce mananci, incat ajungi sa ai o relatie negative cu mancarea;
– rontaiala permanenta – aproape intotdeauna manaci ceva in timp ce faci altceva (privitul la TV, internet sau chiar in timp ce gatesti ) si pierzi masura a cat manaci.
– alimentatia emotionala – te intorci la mancare nu doar in momente traumatice din viata, ci si de fiecare data cand te simti stresat, anxios sau suparat;
– alimentatia de tip fast-food – mai simplu spus, esti adeptul unei alimentatii procesate si tu te infrupti din ea rapid;
– manaci de unul singur – utilizezi mancarea pentru a umple un gol din viata ta, si de cate ori mananci singur, exagerezi;
– mananci intr-o atmosfera care nu iti stimuleaza apetitul – mananci in spatele biroului sau stand in picioare in fata frigiderului. Acest lucru te tine departe de a a fi atent la ce si cat mananci, ajungand sa te supraalimentezi;
– indiferenta fata de sentimentul social de a lua masa – timpul pentru masa este derizoriu, nu respecti orele si esti deconectat de la experienta unei mese in familie. Aceasta duce de asemenea la a manca fara sa gandesti si la a manca mai mult decat ti-ai propus.
Pentru a trece peste aceste probleme este important sa iti gasesti propriul stil alimentar, la fel de individual pe cat suntem fiecare dintre noi. O dieta buna pentru o persoana nu este neaparat buna si pentru tine. Din acest motiv consultarea unui nutritionist in adoptarea unei diete personalizate este esentiala.
Poate ca nu v-ati descoperit in niciuna dintre situatiile expuse mai sus, insa, cunoscand aceste stiluri si comportamente alimentare veti ajunge sa va hraniti sanatos si sa va bucurati astfel de viata dvs.