Sanatate

Ulcerul gastric

Multi dintre romani sufera de ulcer gastric si duodenal, afectiuni care, daca nu sunt tratate corerspunzator, pot recidiva. Complicatiile unui ulcer netratat sunt dintre cele mai grave, printre ele numarandu-se cancerul gastric. Cunoasterea cauzelor si prevenirea reprezinta arma principala de lupta cu boala, dar daca totusi ne-am imbolnavit de ulcer tratarea definitiva a acestei afectiuni este posibila.

 

Cauze

Ulcerele sunt mai frecvente primavara si toamna, fara a exista o explicatie logica pentru acest lucru. Ele sunt produse de un microb care se numeste “Helicobacter Pylori”, microb care slabeste apararea organismului si faciliteaza agresiunea clorhidropeptica, adica agresiunea acidului si a enzimelor digestive asupra peretelui stomacal, duodenului. Astazi, dupa ce microbul a fost identificat, putem sa tratam ulcerul astfel incat sa nu mai apara.

 

Microbul este mult mai frecvent in tarile in care normele de igiena sunt precare. Infectia se produce cel mai probabil in copilarie prin alimente contaminate, periuta de dinti, vesela nespalata, jucarii introduse in gura. Acest microb este incriminat si in cresterea riscului de cancer gastric.

 

O a doua cauza o reprezinta medicamentele antiimflamatorii, antitermice si antialergice nesteroidiene: aspirina, diclofenalul, piroxicamul si indometacinul. Oamenii care folosesc aceste medicamente au un risc mai mare de a face ulcer, in special gastric, fata de populatia martor. O a treia cauza o reprezinta tumorile (de natura maligna sau benigna) care secreta substante ce stimuleaza secretia acida a stomacului, dar astfel de situatii sunt extrem de rare.

 

Manifestari si diagnostic

Manifestarile ulcerului grastric constau in dureri in regiunea superioara a abdomenului, dureri cu caracter de arsura sau sub foame dureroasa. Aceste dureri se calmeaza in timpul mesei si reapar la aproximativ o ora dupa masa. Uneori, pacientii acuza inconstant  si greata, varsaturi.

 

Exista mai multe metode de diagnosticare. Una dintre ele este metoda endoscopiei digestive superioare. Este cea mai buna metoda de diagnostic existenta la ora actuala, comparativ cu metoda clasica – radiografia eso-gastro-duodenala cu bariu.

 

Avantajele endoscopiei sunt: se pot prevala fragmente din peretele tubului digestive explorat, care pot fi trimise la examen anatomo-patologic, singurul care ne poate spune cu certitudine daca ceea ce vede doctorul este un ulcer benign sau un cancer ulcerat. Prelevarea de tesut este complet nedureroasa, pentru ca nu avem receptori nervosi in peretele gastric sensibili la prevelarea de biopsii, in schimb metoda endoscopica e mai putin agreata de pacienti intrucat creeaza disconfort. Un alt avantaj al endoscopiei este faptul ca se mai preveleaza inca un fragment din peretele digestiv de 1-2 mm in diametru, pentru a se face rapid, in 20 de minute, un test care ne va spune daca microbul Helicobacter Pylori exista sau nu in stomac.

 

Tratamente

Pe langa tratamentul antiulceros, pacientul va primi si unul de eradicare a microbului Helicobacter Pylori. Este un tratament standardizat in care se folosesc, pe durata a sapte zile, o asociere dintre doua antibiotice speciale si un medicamentanti secretor gastric cu potenta foarte ridicata, numit inhibitor de pompa de protoni. Acest inhibitor este medicamentul care blocheaza secretia de acid in stomac. Cele trei medicamente, date pe perioada de o saptamana, rezolva, in 90 % din cazuri, definitiv problema infectiei de Helicobacter Pylori si implicit problema ulcerului gastric si duodenal.

 

Ce tratament se aplica in cazul in care se descopera ca bolnavul are mici tumori responsabile de producerea ulcerului? Aceste tumori reprezinta o cauza extrem de rara a ulcerului. Daca ulcerul demonstreaza o rezistenta la tratament, deci avem ulcere secundare ale acestor tumori, pe langa tratamentul tipic cu antisecretori, evident in doze mult mai mari si pe timp mai indelungat, se poate face, in unele situatii, si tratamentul chirurgical de indepartare a acestor tumori.

 

Prevenire

Cum putem evita un ulcer in cazul in care luam antiimflamatorii? Simplu: pacientii sa nu ia medicamente daca ele nu sunt indicate. Sunt multi oameni care iau 1-2 aspirine pe zi pentru ca asa au auzit ei ca le face bine, Ei se supun unui risc mare de a face ulcer, mai ales ca un ulcer poate da complicatii: poate sa perforeze, ducand la peritonita, poate fi situat pe un vas de sange, producand o hemoragie ce poate fi fatala pacientului, sau poate duce la o deformare si ingustare a pilorului (trecerea stomacului catre duoden), iar acesta se poate rezolva uneori doar chirurgical, ceea ce implica un risc suplimentar. Deci nu trebuie luat tratament neindicat de medic.

 

Nu este recomandabil ca pacientii sa se bazeze numai pe dieta sau produse nefarmacologice pentru vindecarea ulcerului. Un lucru care face cu certitudine rau la suferinzii de ulcer este fumatul. Acesta trebuie oprit cel putin pana la vindecarea ulcerului. Ideal ar fi si dupa aceea, pentru ca fumatul favorizeaza ulcerul.

 

Singurul mod de prevenire este administrarea judicioasa a medicamentelor antiimflamatoare si cresterea normelor de igiena (spalarea pe maini, a fructelor, a veselei etc. Astfel, mai ales pentru copii, prevalenta infectiei cu Helicobacter Pylory o sa scada.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *