Sanatate

Ce inseamna sa fii supraponderal si sa iei in greutate

Un procentaj foarte ridicat din grasimea din corpurile noastre este depozitata in celule specializate, cunoscute sub numele de adipocite sau celule adipoase. Daca studiem la microscop parte alba a suncii, putem observa ca aceasta este formata din mai multe celule rotunde, adunate sub forma unui ciorchine de strugure, diferentiat.

 

 

Adipocitele sunt localizate in piele, in stratul subcutanat; cand luati in greutate, fiecare celula pare sa se extinda, deoarece creste continutul sau de grasime, in special continutul de trigliceride. Din acest motiv, atunci cand luati in greutate, masura pliurilor cutanate indica faptul ca grosimea pielii a crescut. Alte adipocite sunt localizate in abdomen. De aceea persoanele care sunt foarte grase (in special barbatii) prezinta un abdomen proeminent.

 

 

 

Factorul ce determina luarea in greutate se datoreaza in principal consumului de alimente si bauturi cu un nivel glicemic ridicat, de exemplu o doza de cola sau o cantitate mare de orez sau cartofi. Cand nivelul insulinei este ridicat, inevitabil luam in greutate.

 

 

 

Ce inseamna sa “slabesti”? Puteti slabi prin transpiratie sau deshidratare. Un corp deshidratat este predispus la tulburari si boli; deci, de cate ori transpirati, trebuie sa va reimprospatati corpul cu apa si saruri. In orice caz, faptul ca eliminate apa nu inseamna ca pierdeti in greutate. Pierderea in greutate inseamna un singur lucru: eliminarea grasimii. Multe diete va fac sa eliminati apa; si in plus, va fac sa pierdeti masa corporala, adica in principal masa musculara, astfel incat va fac sa va simtiti slabiti si fara vlaga. Amintiti-va ca nu puteti pierde in greutate prin aplicarea de creme, masaje, sau de caldura in anumite parti ale corpului sau pe intregul corp. Nu veti pierde in greutate decat atunci cand are loc procesul de lipoliza la nivelul adipocitelor, adica atunci cand o molecula de trigliceride se divide in cele patru molecule elementare ce o formeaza (una de glicerol si trei de acizi grasi), care se pot astfel desprinde de adipocit si pot ajunge acolo unde pot fi consumate.

 

 

Daca alergati sau mergeti cu bicicleta o perioada mai lunga de timp, procesul de lipoliza (care este declansat de activitatea fizica, prin anumite modificari hormonale) determina disponibilitatea acizilor grasi in vederea consumarii acestora la nivel muscular.

 

 

 

Activitatea fizica este foarte utila deoarece imbunatateste starea generala si ajuta la prevenirea multor boli; este de asemenea adevarat ca pierderea in greutate este mai rapida daca desfasurati o activitate fizica ce “restimuleaza’ metabolismul.

 

 

 

Din aceasta perspectiva, nu toate tipurile de activitate sunt egale. Activitatea aerobica este mult mai eficienta, adica, o activitate cu o intensitate constanta, prelungita, cum ar fi mersul rapid, mersul pe bicicleta, alergatul, inotul etc. La sala, este bine sa practicati antrenamentul cardiofitness; la inceput, daca nu sunteti in forma, puteti incerca antrenamentul alternativ, adica sa efectuati timp de cateva minute fiecare tip de activitate (mersul, mersul pe bicicleta, utilizarea stepper-ului…) pentru a schimba muschii si incheieturile pe care le lucrati si pentru a simti astfel mai putina oboseala la nivel local. Trebuie ca, de fiecare data, in mod treptat, sa prelungiti perioada de antrenament.

 

 

 

In orice caz, puteti pur si simplu sa iesiti la plimbare, o activitate excelenta ce va face sa va simtiti bine si va accelera pierderea in greutate. Trebuie sa mentineti ritmul pe care l-ati utiliza daca ati avea o programare si v-ar fi frica sa nu intarziati; dar ritmul practicat nu trebuie niciodata sa va provoace dispnee.

 

 

Intre gimnastica la sala si miscarea in aer liber, ideal ar fi sa acordati mai mult de jumatate de ora fiecareia, insumand cel putin trei ore si jumatate pe saptamana.

 

 

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *