Diete

Micul dejun, cea mai importanta masa a zilei

Persoanele care nu iau prima masa a zilei prezinta un risc crescut de a se imbolnavi de boli de inima. Specialistii in nutritia umana atrag atentia ca aceste persoane risca se prezinte afectiuni cardiovasculare inainte de a implini varsta de 30 de ani. Cei care au fost invatati sa manance trei mese pe zi in copilarie pastreaza acest obicei si in viata adulta.

Oamenii care servesc micul dejun zilnic au un nivel normal al colesterolului, nu au probleme cu greutatea si nu prezenta semne ale bolilor cardiovasculare. Cei care sar peste prima masa a zilei pot avea depuneri mari de grasime in jurul stomacului si un nivel mare de colesterol, factori de risc pentru bolile de inima. In plus, ei sunt predispusi diabetului deoarece au un nivel crescut al insulinei in sange.
Istorie culturala

Grecii luau un mic dejun frugal, cu paine inmuiata in vin, cu branza sau fructe, de obicei stand in picioare si in alta parte decat acasa. In Roma Antica, jentaculum, luat in general intre opt si noua dimineata, consta intr-un pahar cu lapte sau un biscuit inmuiat in vin ori in sos de usturoi, la care se adaugau smochine sau masline; uneori putea fi compus si din branza si oua.

La crestini se pierde obiceiul micului dejun; cand el este luat se numea prima masa a zilei, punand capat postului din timpul noptii. Reapare in secolul al XVIII-lea, cand incep sa se consume bauturi calde cu biscuiti. La aceea vreme, micul dejun era un obicei aristocratic, fiind luat in dormitor sau in salonase, camere specifice nobilimii.

Si in secolul urmator, chiar pana la inceputul secolului al XX-lea, acesta este apanajul claselor sociale instarite, obiceiul alimentar extinzandu-se la burghezia din sectorul industriei si din cel al finantelor si coborand apoi treptat in ierarhia claselor de jos.

Restrictii la masa de dimineata

Daca vreti sa evitati arsurile la stomac, ar fi bine sa nu consumati la prima ora bauturi energizante, snackuri cu usturoi, chipsuri sau dulciuri. Cafeaua, sucul natural de portocale, ceaiul negru, chipsurile si ciocolata sunt alimente pe care nu ar fi bine sa le consumati dimineata pe stomacul gol.

Cafeaua, ca si alte bauturi energizante, de exemplu ceaiul negru sau Cola, sunt iritante gastrice. Nu se recomanda sa incepeti ziua cu bauturi care stimuleaza secretia gastrica. Luati intai un mic dejun consistent si apoi continuati cu cafea sau ceai negru, dupa preferinte. Daca va este greu sa renuntati la cafeaua de dimineata, o solutie ar fi sa luati micul dejun acasa (macar o banana) si sa va savurati cafeaua de dimineata la serviciu. Nici bauturile dulci si acidulate nu sunt o varianta buna pentru a va incepe dimineata. Si acestea „rod” stomacul.

O varianta rapida de mic dejun ar putea fi chiftelele sau snitelul. Daca sunt insa foarte condimentate si preparate din carne de porc, mai bine le lasati pentru masa de pranz. Alimentele piperate consumate la prima ora pot favoriza gastrita si ulcerul. Sunt de preferat snitelele din peste sau chiftelele din carne de pui, preparate cu multa verdeata si mai putine condimente.

„Crontonelele” (chipsurile, sticksurile, alunele, snack-urile cu usturoi) sunt o varianta rapida de mic dejun, dar nu una sanatoasa. Mai degraba este sa va pregatiti de seara o salata de cruditati care pregateste foarte bine sucurile gastrice pentru masa de pranz. Mai putin indicata este salata de rosii. In contact cu sucul de rosii, acidul gastric produs de stomac poate determina indigestii, balonare si durere.

Produsele reci pot provoca dureri de stomac. Fie ca este vorba despre iaurt, lapte sau branzeturi, este indicat sa nu le consumati direct din frigider. Lasati-le putin la temperatura camerei, sa se incalzeasca. Daca sunt foarte reci, riscati sa va confruntati cu niste contractii ale tractului gastrointestinal.

Laptele este perfect pentru micul dejun, dar nu si pentru cei care sufera de tulburari de tranzit, cum ar fi diareea ori constipatia. In cazul unor astfel de tulburari laptele trebuie combinat cu paine sau cereale. Astfel, nu se mai coaguleaza in stomac si nu il mai ingreuneaza.
Sucurile naturale de portocale sunt pline de vitamine, insa daca aveti stomacul mai sensibil este posibil sa va confruntati cu o reactie acida.

Este mai potrivit sa mancati ceva consistent inainte si dupa aceea sa beti suc de portocale. Intotdeauna fructele sunt binevenite, insa daca suferiti de colita este de preferat sa le preparati termic.

Dulciurile cresc brusc nivelul glicemiei. Consumul de zahar pe stomacul gol duce la cresterea brusca a zaharului in sange. Starea de energie resimtita la inceput se va transforma in moleseala, cand glicemia va scadea brusc. Daca va faceti un obicei din a manca dulciuri dimineata pe stomacul gol, este posibil ca, in timp, sa va creasca rezistenta la insulina.

Daca aveti probleme digestive migdalele inlatura arsurile la stomac datorita uleiului pe care il contin. Totodata, acestea sunt bogate in proteine care formeaza un tampon natural in combinatie cu acidul. Sucul de morcovi cruzi este o varianta mai buna decat cel de portocale, primul fiind protector pentru stomac.

Ceaiul din plante este mult mai bun decat bauturile energizante, dar trebuie sa va obisnuiti cu el. Nu uitati de apa, caci aceasta face bine pe stomacul gol, ajutand la detoxifiere. In nici un caz nu consumati alcool, acesta fiind un puternic iritant gastric.

Recomandarile nutritionistilor pentru un mic dejun sanatos

Micul dejun este masa cea mai importanta dintr-o zi. Bine echilibrat, el va permite sa evitati oboseala brusca de la orele unsprezece, sa rontaiti cate ceva si o masa prea imbelsugata la amiaza.

Nu va grabiti! Puneti desteptatorul sa sune cu cincisprezece minute mai devreme. Pregatiti-va un mic dejun echilibrat si pe gustul dvs. Mancati incet! Cina sa fie cat mai saraca si, pe cat posibil, faceti o plimbare pe jos inainte de culcare. Digestia pe timpul noptii este lenta si, daca cina a fost prea copioasa, nu veti mai avea pofta de mancare a doua zi de dimineata.

Cei care au probleme cu colesterolul si cu kilogramele in plus trebuie sa respecte o singura regula: nici o grasime cu exceptia margarinei vegetale. Consumati paine obisnuita, cereale integrale, lactate degresate, miere, dulceata, dar cu moderatie, fructe proaspete si salte de fructe. Puteti manca si sunca (taraneasca fara sorici) si albus de ou fiert. Beti fara restrictii cafea neagra, ceai, lapte degresat, suc de fructe proaspete. Renuntati definitiv la oua (galbenus), mezeluri, file de porc afumat si prajit, ciocolata cu lapte.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *