Teama de intimitate si mai ales de actul sexual in sine este una dintre problemele studiate foarte intens de psihologia si medicina moderna. Studiile recente arata ca asa-numita “frica de sex” este o cauza frecventa a falselor probleme de incompatibilitate intima, a frigitatii sau impotentei. Totodata, acest lucru poate conduce la esecuri in dragoste, adulter, despartiri si divorturi, crescand astfel riscurile la depresii, nevroze sau alte dereglari psihice, unele cu grave consecinte si in sfera sociala.
Psihologia moderna considera ca 80 % dintre cazurile de teama de sex sunt naturale si absolut firesti in cazul adolescentilor. Frica acestora nu poate fi explicata nici prin timiditate si nici prin probleme de dezvoltare hormonala. S-a demonstrate ca adolescentul are o teama naturala fata de conditia de a deveni parinte. Acest aspect se datoreaza unor conditii psihologice impuse genetic, ce au ca scop impiedicarea aparitiei graviditatii la varste mai mici, incompatibile cu dezvoltarea comportamentului protectiv matern.
Frica exagerata de sex a unor adolescenti este deseori pricinuita si de o dezvoltare innascuta a fricii patologice de noi experiente. Exista, desigur, cazuri in care copilul este educat gresit, in spiritul fricii de graviditate ori de a-si asuma prematur responsabilitatea de parinte. La acestea se poate adauga deseori lipsa unei informari corecte si a unor informatii periculoase culese din filmele sau revistele pornografice.
Pentru rezolvarea acestor probleme, adolescentul trebuie sa fie, inainte de toate, bine informat in ceea ce priveste sexualitatea. Dupa acest pas este nevoie ca parintii sa-i ofere confortul psihologic legat de inceputul vietii sexuale si o oarecare transparenta in discutiile directe despre acest subiect sensibil si complex.