Sanatate

Gimnastica fara miscare

Gimnastica – atat de necesara – va oboseste, va plictiseste? Ati dori sa faceti gimnastica, dar fara sa va miscati? Exista si o metoda noua indicata pentru persoanele de 40 de ani, “gimnastica fara miscare”. Metoda consta in blocarea musculaturii in stare de tensiune intr-o pozitie determinata, un timp scurt de relaxare. Ea este tot asa de eficace ca si gimnastica traditionala, dar mai usoara si avand avantajul ca se poate practica oricand in timpul zilei, atunci cand aveti timp. Iata cateva exercitii mai importante pentru diferite parti ale corpului:

 

–    Pentru muschii abdominali, care au un rol foarte important la femei, atat pentru silueta cat si pentru echilibru functional, faceti acest exercitiu, eventual dimineata, in pat: intinsa pe spate, picioarele intinse, regiunea salelor lipita de saltea, contractati muschii abdominali foarte puternic (segeti burta). Mentineti aceasta pozitie timp de 1 minut. Expirati, faceti o pauza de 20 de secunde, reincepeti de 2-3 ori.

 

–    Pentru solduri, fese si picioare: intinsa cu fata in jos, sprijiniti-va pe bratele indoite pe sol la nivelul pieptului. Ridicati un picior bine intins. Menitineti aceasta pozitie pana simtiti o senzatie de oboseala. Atunci inversati piciorul. Acest exercitiu va va da o senzatie de extensie foarte placuta.

 

–    Pentru a pastra o tinuta corecta a capului si a tonifica muschii spatelui: se executa un exercitiu care se poate face oricand in timpul zilei: asezati-va cu picioarele incrucisate in pozitia asa-numita a croitorului. Apucati gleznele cu mainile. Ridicati in primul rand spatele, indreptandu-l, pe urma capul, barbia ramanand dreapta, umerii trasi in jos. Pastrati atat cat va este posibil si repetati de cate ori aveti timp, intercaland cateva secunde de odihna.

 

–    Pentru talie: un genunchi pe sol, celalalt picior intins lateral cu piciorul sprijinit pe sol. Indoiti corpul lateral catre piciorul intins, fara sa inclinati bustul in fata. Mentineti bustul lateral, atat de jos cat este posibil, pana la senzatia de oboseala. Odihniti-va. Repetati exercitiul de 2-3 ori, pe fiecare parte.

 

–    Tot pentru talie: culcata pe spate, bratele de-a lungul corpului, intindeti un picior la verticala. Indoiti-l pe lelalalt, genunchiul fiind aproape de piept. Mentineti pozitia pana la oboseala. Odihniti-va cu picioarele intinse pe sol. Repetati exercitiul de 2-3 ori, schimband pozitia picioarelor alternativ.

 

–    Pentru talie si abdomen, un exercitiu complet si eficace: culcata pe spate, bratele intinse de-a lungul corpului, dar ridicate de la sol. Intindeti un picior oblic in fata, indoiti-l pe celalalt cu genunchiul langa piept. Ridicati capul si partea de sus a spatelui. Mentineti aceasta pozitie cat puteti. Reincepeti de 2-3 ori, inversand pozitia picioarelor.

 

–    Pentru solduri si fese un exercitiu simplu, care se poate face in orice moment al zilei: in picioare, cu bratele intinse in fata si rezemate de perete sau de tocul usii. Intindeti un picior spre spate, mentinand bustul drept. Stati in aceasta pozitie pana la oboseala. Odihniti-va, reincepeti inversand piciorul.

 

–    Pentru solduri o varianta a exercitiului precedent: va sprijiniti cu o mana lateral si intindeti piciorul opus tot lateral, atat cat este posibil. Bustul vertical si capul sus. Mentineti pozitia. Inversati piciorul. Repetati de 2-3 ori.

 

–    Tot pentru abdomen: culcata pe spate, picioarele intinse, mainile de-a lungul corpului. Ridicati picioarele de la sol oblic, ridicati partea de sus a capului si mainile intinse spre fata. Mentineti pozitia. Odihniti-va si reincepeti de 2-3 ori.

 

–    Pentru picioare. Frumusetea acestora depinde de musculatura coapselor si a pulpelor si de articulatiile genunchilor si ale gleznelor. Picioarele departate, indoiti genunchiul drept, intindeti piciorul stang. Mentineti pozitia. Reincepeti, schimband piciorul de 2-3 ori.

 

–    Tot pentru picioare: in genunchi, corpul drept, inclinati corpul spre spate atat cat este posibil. Mentineti pana la oboseala. Odihniti-va si reincepeti de 3 ori.

 

 

–    Pentru spate si tinuta capului. Acest exercitiu este important din punct de vedere estetic si pentru respiratie. In picioare, cu spatele la 20 cm de perete. Ridicati bratele pana atingeti peretele cu ambele maini deasupra capului, fara sa inclinati capul sau sa cambrati corpul. Mentineti pozitia, reincepeti dupa cateva secunde de odihna de 2-3 ori. Al doilea exercitiu in acelasi scop: asezati-va in pozitia croitorului, intindeti bratele la verticala, tragandu-le spre spate atat cat este posibil. Mentineti pozitia si reincepeti dupa intercalarea timpilor de odihna necesari.

 

–    Pentru supletea miscarilor: un genunchi pe sol, celalalt picior intins in fata. Inclinati capul in fata pana atingeti cu ambele maini extremitatea piciorului. Mentineti pozitia, odihniti-va si reincepeti schimband piciorul. Al doilea exercitiu: picioarele departate, mana stanga pe sold, bratul drept la verticala. Inclinati bustul spre stanga, piciorul stang intins, piciorul drept putin indoit. Mentineti pozitia cat de mult posibil, dupa odihna reincepeti pe cealalata parte.

 

Aceste exercitii se pot face in decursul zilei, oricand. Nu este necesar sa le faceti unul dupa celalalt sau toate in aceeasi sedinta. Este de ajuns sa va aduceti aminte de ele si sa le faceti atunci cand aveti 3-4 minute libere. Incepeti treptat cu 1-2 exercitii pe zi, pana veti descoperi in casa locul potrivit pentru fiecare miscare, fara sa va intrerupeti lucrul, printre picaturi.

 

.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *