Diete

Metode sanatoase de preparare a alimentelor

Gatitul sanatos nu presupune ca trebuie sa aveti cunostinte de maestru bucatar si nici ca trebuie sa aveti dispozitive sofisticate pentru gatit, ci doar trebuie sa folositi rational principalele metode de preparare a alimentelor. Prepararea alimentelor intr-un mod sanatos nu este un lucru dificil, dar necesita o noua modalitate de abordare. O data schimbata tehnica de preparare cu una noua, mai sanatoasa, aceasta va deveni a doua dvs. natura.

 

 

Iata cateva sfaturi despre cum puteti prepara in mod sanatos alimentele pe care le consumati:

Planificati din timp. Dezghetati carnea si alte produse congelate in frigider, nu pe blatul de bucatarie.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, nu cumparati produse ambulate in borcane sau recipiente care au capacul umflat, care prezinta depresiuni sau care au termenul deposit.

 

 

Inainte de a incepe sa preparati mancarea, spalati-va pe maini cu apa si sapun. Spalati alimentele si indepartati partile degradate si frunzele exterioare acolo unde e cazul. Spalati cutitele si orice alte obiecte taietoare, mai ales dupa ce le folositi pentru carne cruda si inainte de a prepara alte alimente pe care le veti manca. Spalati frecvent prosoapele de bucatarie.

 

 

Atunci cand gatiti, folositi un termometru special pentru carne. Preparati carnea rosie la 71º C, carnea de pasare la 82º C, iar pestele pana cand se desprinde cu usurinta cu furculita de pe oase. Fierbeti ouale pana cand galbenusurile sunt tari.

 

 

Inainte de a depozita alimentele, verificati intotdeauna termenul de garantie. Folositi carnea rosie in interval de 3-5 zile dupa ce ati cumparat-o, daca nu, congelati-o imediat. Carnea de pasare, peste sau carnea tocata trebuie consumta la 1-2 zile dupa ce ati cumparat-o sau trebuie sa o congelati imediat. Nu tineti la frigider sau la congelator resturile de mancare ramase de la masa mai mult de 2 ore.

 

 

Una din principalele modificari pe care o puteti opera in modalitatea de preparare a alimentelor este aceea de a reusi sa nu folositi deloc sau sa folositi doar foarte putin ulei sau grasimi. Iata cateva recomandari:

 

 

Curatati toata grasimea vizibila de pe suprafata carnii inainte de a o gati si indepartati toate picaturile de pe suprafata dupa preparare.

Folositi metode de preparare cu cat mai putina grasime. Alegeti retete care presupun ca metode de gatit coacere, preparare la gratar, prajire, fierbere, inabusire sau preparare la rotisor, calire sau preparare la abur. Sotati legumele si carnea in vin, apa sau bullion in loc de unt.

 

 

Folositi cu masura uleiul si alegeti in special uleiul de masline, arahide sau canola, care sunt uleiurile cu continutul cel mai redus de grasimi saturate.

Folositi vase de bucatarie de care nu se lipesc alimentele pentru a putea consuma mai putina grasime la preparare (unt sau ulei).

 

 

Folositi la gatit dispozitive speciale care elimina picaturi mici de grasime vegetala sub presiune (“spray-uri) in loc de unt sau ulei.

 

 

Metode de a gati sanatos

Toate metodele pe care le veti gasi descrise mai jos reprezinta metode care nu folosesc grasime pentru gatit sau cantitatea de grasime folosita poate fi foarte redusa:

 

 

Coacerea – gatitul alimentelor, acoperite sau descoperite, in interiorul unui cuptor sau intr-un dispozitiv similar.

 

 

Fierberea inabusita – rumenire si apoi fierbere la foc mic intr-o tigaie acoperita, in cantitate mica de lichid.

 

Frigere la gratar – gatitul prin expunere directa la foc la gratarul cuptorului sau la un dispozitiv similar.

 

 

Gratarul pe carbuni – gatitul prin expunere directa la caldura produsa de carbuni.

 

 

Marinare – fierbere la foc mic in bulion, otet sau suc de fructe, astfel incat alimental sa isi pastreze forma in timpul prepararii.

 

 

Prajire – preparare a alimentelor, acoperite sau descoperite, in cuptor sau intr-un dispozitiv similar. Este similara cu coacerea, dar se face la o temperatura mai ridicata.

 

 

Sotare – gatire rapida intr-o cantitate redusa de ulei intr-o tigaie fierbinte. Pentru unele retete puteti folosi bulion, grasime pentru gatit ambalata in dispozitive speciale (spay-uri) sau apa in locul uleiulei.

 

 

Gatire la abur – prepararea alimentelor intr-un dispozitiv special ca un cos perforat, asezat deasupra unei cantitati de apa care fierbe.

 

 

Calire in grasime – gatire prin calirea unor bucati mici de alimente intr-o tigaie incinsa sau yok (dispozitiv in forma de bol folosit in bucataria chinezeasca) cu o cantitate mica de ulei.

 

 

Dar puteti gasi si alte metode noi pentru a prepara alimentele. Aroma alimentelor pe care le consumati in mod obisnuit se poate imbunatati folosind plante aromatice, mirodenii sau alte ingrediente cu continut redus de grasime. Fiti creativi! Fierbeti la foc mic pestele in supa slaba, vin si adaugati condimente. Adaugati la un piept de pui fript la gratar sos salsa (sos de rosii condimentat) proaspat.

 

 

Sporiti aroma mancarurilor cu carne prin marinare sau adaos de plante aromatice si mirodenii: frunze de dafin, piper negru, boia de ardei iute, mustar, usturoi, ghimbir, piper verde, salvie, maghiran, ceapa, oregano si cimbru. Veti fi uimit cate moduri exista pentru a imbunatati gustul alimentelor fara a adauga grasime, sare sau zahar. Ierburile aromatice si mirodeniile confera alimentelor culori mai vii, mai multa aroma si savoare. Incercati o aroma noua in fiecare zi!

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *