Sex

Hartuirea sexuala si violul

Aceste agresiuni sunt afectiuni ale comportamentului de seductie: agresorul, cel mai frecvent barbat, foloseste constrangerea, chiar violenta, pentru a dispune dupa vointa de corpul persoanei ravnite.

 

Ca majoritatea tulburarilor de comportament sexual, hartuirea si violul sunt in majoritate apanajul barbatilor. Victimele sunt cel mai frecvent femei, dar si copii sau barbati cu statut inferior. In agresiunea sexuala, procesul de seductie destinat obtinerii acordului deplin al partenerului este inlocuit cu un raport de forta sau este utilizata constrangerea pentru a permite agresorului sa-si atinga scopul.

 

Hartuirea sexuala este un comportament destul de raspandit, in cursul caruia un barbat abuzeaza de pozitia sa sociala dominanta (sef, patron); el profita de intimidarea pe care o exercita asupra femeii pe care o doreste sexual, astfel incat aceasta sa nu poata refuza avansurile sale fara a se expune unui risc. De exemplu, ea ar putea fi amenintata voalat sau direct cu dizgratia profesionala, calomnia, cu refuzul angajarii sau avansarii in cariera, cu concedierea etc., si poate fi constransa sa accepte intimitatea fizica, practici erotice si raport sexual cu agresorul.

 

Cum sa reactionam in fata unei hartuiri sexuale? Trebuie cunoscut faptul ca legislatia ofera in prezent protectie victimelor hartuirii sexuale, cu conditia ca faptele sa poata fi dovedite, ceea ce este dificil uneori, deoarece se deruleaza cel mai frecvent cand agresorul si victima sunt singuri. 

 

Violul este un act sexual care include penetrarea (cel mai frecvent vaginala, uneori si anala sau bucala), realizat prin constrangere. In o treime din cazuri, victima isi cunoaste agresorul. Mai exista si o forma de viol homosexual, realizat in grup, in medii privative in care nu exista femei (cazarme, inchisori). Se disting doua tipuri de violatori: barbatul imatur, tanar, brutal si agresiv, care actioneaza voluntar in banda si care tinde sa se linisteasca cu varsta; violatorul compulsiv, pervers, cu tendinta de a recidiva chiar dupa o incarcerare daca nu este supus unui tratament adecvat.

 

Ce trebuie facut dupa un viol? Persoana care a fost victima unui viol trebuie sa fie examinata in cel mai scurt timp pentru a se constata echimozele, escoriatiile, loviturile si leziunile si pentru a se preleva sperma pentru identificarea genetica a violatorului.

 

Tratament. Trauma unui viol poate fi depasita, dar uneori are consecinte catastrofale asupra victimei, atat pe plan fizic (mai ales cand este vorba de un copil), cat si pe plan psihologic: acesta este urmata de o perioada de rusine si izolare, si risca sa bulverseze grav echilibrul psihologic al persoanei vizate. Pe plan sexual, violul poate duce la tulburari care fac imposibil contactul sexual cu partenerul obisnuit (sot, prieten). Acesta poate reprezenta un adevarat sprijin daca manifesta rabdare si intelegere. El poate participa activ la reeducarea sexuala a cuplului. O parte din femei trebuie sa recurga la psihoterapie de intretinere pentru a depasi traumatismul reprezentat de agresiune, la care se poate adauga tratamentul cu medicamente psihotrope.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *