Sanatate

Statul in picioare si mersul pe jos

Pentru a face fata incordarii cauzate de mersul pe jos echilibrat si lejer, coloana vertebrala are propriile sale elemente de absorbtie a socurilor – discurile intervertebrale. Dar, daca aceasta coloana ar fi un sir drept de oase, discurile ar fi in stare sa absoarba doar o cantitate limitata de presiune. Cu o coloana vertebrala dreapta, chiar si mersul pe jos ar fi insuportabil, ca sa nu mai vorbim de alergare si de dans. Dar, curbura deschisa a coloanei si discurile de amortizare o fac puternica, flexibila si elastica – un element vertical eficient de absorbtie a socurilor.

 

Pentru a-i mari eficacitatea, este important sa ii permiteti coloanei vertebrale sa isi pastreze forma naturala stand si mergand in mod corect.

 

Cum sa stam si sa umblam drept:
– Mentineti-va pozitia cat mai dreapta. In timp ce stati in picioare si umblati, faceti un efort pentru a va indrepta tot timpul. Unora li se pare util sa-si imagineze ca sunt ridicati de o franghie sau ca au un balon de heliu legat de varful capului.
Tineti-va stomacul inapoi si nu incercati sa stati cu umerii adunati. Dar este foarte important si sa nu exagerati. Nu incercati sa pasiti tinandu-va trunchiul rigid, deoarece si aceasta poate cauza incordare si dureri musculare.

 

Slabitul:
– Daca sunteti supraponderal, va va fi de folos sa scapati de cateva kilograme. A fi supraponderal este in general rau pentru sanatate si pune o mai mare presiune asupra articulatiilor, inclusiv asupra acelora de la coloana vertebrala.
Daca purtati o greutate in plus in partea din fata a trunchiului, sub forma unei “burti de bere” de exemplu, centrul greutatii dvs. se muta in fata. Acest lucru cauzeaza o incordare mai mare a coloanei vertebrale si duce la cocosarea umerilor si la o curba exagerata in zona lombara a spatelui. Acesta este unul din motivele pentru care atat de multe femei aflate in ultima faza a sarcinii sufera de dureri de spate.

 

Incaltaminte si sacose:
– Pantofii dvs. va pot influenta tinuta si au legatura cu durerile de spate. Tocurile-cui sunt cele mai rele, dar toti pantofii cu tocuri inalte pot cauza probleme. Acestea curbeaza partea inferioara a spatelui, schimba pozitia intregului corp si incordeaza muschii de la picioare.
– Pantofii moi, confortabili, cu un toc nu mai mare de 2,5 cm, sunt cei mai potriviti pentru mersul pe jos. In ceea ce priveste pantofii mai eleganti, alegeti o pereche cu tocuri mai mici de 5 cm si incercati sa nu stati in picioare mai mult timp.
– Daca purtati pantofi sport, legati-va intotdeauna sireturile. Daca ii purtati cu sireturile dezlegate, veti fi nevoiti sa va indoiti degetele de la picioare, in asa fel incat sa puteti prinde talpa, transmitand tensiune prin picioare, in spate.
– Gentile grele, purtate pe umar, pe oricare parte a corpului sau cu cureaua in jurul gatului, pot duce la grave probleme legate de pozitia spatelui. Schimbatile in mod regulat de pe un numar pe altul, pentru egalizarea coloanei. Folositi mai bine un rucsac mic sau impartiti un bagaj greu in doua mai mici.
– Combinatia dintre tocurile inalte si o geanta grea poate cauza dureri de spate. Alegeti pantofi fara toc si o geanta mica si usoara de cate ori puteti, pentru a evita incordarea spatelui.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *