Sanatate

Fortificarea muschilor perineului dupa nastere

Muschii care sprijina organele interne, muschii perineului (planul pelvin) sunt intinsi in timpul nasterii si s-ar putea sa fie deteriorati datorita nasterii. Puteti sa ii intariti prin exercitii adecvate. Intarirea acestor muschi este foarte importanta pe termen lung, deoarece varsta si menopauza ii vor slabi din nou. Trebuie sa aveti rabdare si sa urmati programul de exercitii cu regularitate. S-ar putea sa dureze trei luni pana sa constatati unele imbunatatiri.

 

 

Muschii perineului actioneaza ca un hamac care sprijina vezica urinara, uterul, rectul si portiunea de jos a abodomenului. In timpul sarcinii, acesti muschi vor fi intinsi foarte mult, atat datorita cresterii volumului continutului uterin, cat si datorita hormonilor specifici sarcinii, care maresc elasticitatea intregii musculature a corpului. Nasterea naturala intinde si mai mult muschii perineului, acestia putand suferi contuzii sau rupturi, in special daca copilul are capul mare. De asemenea, pot fi lezati si nervii care trec prin perineu. In plus, daca sunteti supraponderala, greutatea pe care trebuie sa o suportati afecteaza si mai mult perineul, unde sunt muschii planului pelvin.

 

 

Unde se afla muschii perineului? Ei se intind de la osul pubian pana la coccige (ultima portiune a coloanei vertebrale). Muschii inconjoara partea inferioara a vezicii urinare si uretra, portiunea exterioara a rectului si vaginul. Atunci cand muschii perineului au un tonus corespunzator, suporta bine organele interne. Dar cand muschii isi pierd tonusul, se subtiaza, sunt slabiti ca un hamac prea largit.

 

 

Muschii perineului au un rol important in ceea ce priveste actul sexual. Imbunatatirea tonusului acestor muschi duce la intensificarea orgasmului si chiar poate ajuta femeile care nu l-au avut niciodata sa-l obtina. Intariti acesti muschi si astfel veti imbunatati viata sexuala a dvs. si a partenerului.

 

 

Incordarea perineului pentru a depasi un moment dificil, daca suferiti de constipatie, mareste presiunea aupra muschilor. Pentru a evita constipatia, dieta trebuie sa contina multe cereale integrale, fructe, legume si apa.

 

 

Fortificarea perineului. Orice muschi pe care nu il folositi se atrofiaza cu timpul. Si orice muschi folosit va devein mai puternic. Puteti intari musculatura perineului, ca si orice alt muschi din organism, executand exercitii speciale pentru perineu.

 

 

Daca nu veti intari musculatura perineului, s-ar putea sa suferiti de prolaps uterin sau rectal, oricand dupa nastere, sau in perioada menopauzei sau postmenopauzei, cand muschii sunt in general slabiti. De asemenea, ati putea suferi de incontinenta. Muschii slabiti ai perineului nu actioneaza suficient asupra sfincterului vezicii urinare, ceea ce determina incontinenta – atunci cand urina se scurge din vezica la orice presiune sau efort. Incontinenta urinara afecteaza aproximativ una din cinci femei de varsta adulta, producand o stare de jena. Unele femei poarta tampoane, zi de zi, care sa absoarba orice scurgere de urina aparuta, daca rad, stranuta sau ridica obiecte grele.

 

 

Exercitiile pentru perineu sunt eficiente daca le efectuati regulat. Culcati-va pe spate, cu genunchii indoiti si usor deopartati; contractati muschii perineului, ca si cum ati dori sa intrerupeti urinatul sau iesirea gazelor in acelasi timp. Veti simti contractia muschilor in jurul vaginului si a anusului. Cand executati aceste contractii nu va tineti respiratia. Contractati la maximum musculatura timp de cel putin doua secunde, mergand treptat pana la cinci secunde. Apoi odihniti-va 2-5 secunde. Mariti puterea incordarii, pe masura ce va redobanditi conditia fizica. Incercati sa efectuati un set de sase exercitii, care va dura aproximativ un minut. Pe masura ce muschii se intaresc, efectuati seturi de sase exercitii, cat mai des posibil, cel putin de 10 ori pe zi, ajungand la 15-30 de seturi pe zi, cand muschii vor fi suficient de puternici.

 

 

Si alte exercitii, in special cele pentru abdomen, va ajuta sa intariti perineul. De asemenea, ele duc si la diminuarea excesului de greutate. Dar dupa nastere, primele exercitii pe care trebuie sa la efectuati sunt cele de intarire a perineului. Nu renuntati la exercitii, chiar daca va doriti un alt copil. Cu cat va antrenati acesti muschi mai mult, cu atat se vor reface mai repede dupa nasterea urmatoare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *