Sanatate

Cancerul de stomac

Cancerul gastric, denumit si cancerul de stomac, este o boala in care celulele canceroase (maligne) se afla in peretii stomacului. Stomacul este un organ care are forma literei J si se afla in abdomenul superior, unde mancarea este digerata. Mancarea ajunge in stomac printr-un tub numit esofag, care face legatura intre gura si stomac. Dupa ce iese din stomac, mancarea digerata partial trece in intestinul subtire si apoi in cel gros, numit colon.

Factori de risc. Riscul de a face cancer de stomac este mai mare daca:
–    pacientul a avut o infectie a stomacului cauzata de “Helicobacter pylory”;
–    pacientul este varstnic, de sex barbatesc, fumeaza ori are o dieta bogata in alimente uscate si sarate.

Alti factori care cresc riscul de a face cancer gastric sunt: o afectiune numita gastrita atrofica sau boala lui Menetrier, anumite tipuri de anemie severa sau o afectiune ereditara a intesinului gros, manifestata prin prezenta unor polipi.
Diagnosticul. Cateodata cancerul poate fi in stomac o perioada lunga de timp si poate creste foarte mare inainte sa provoace simptome.

In fazele timpurii ale cancerului de stomac, pacientul poate avea: indigestii, disconfort stomacal, senzatii de balonare dupa masa, usoara greata, lipsa apetitului, arsuri retrosternale.

In fazele mai avansate de cancer, pacientul poate avea: sange in scaun, stari de voma, pierdere in greutate, dureri de stomac. Daca sunt asemenea simptome, medicul va cere radiografii ale tractului gastrointestinal superior. Pentru aceasta, pacientul bea un lichid ce contine bariu, ceea ce face posibila vizualizarea stomacului la raze X. Medicul mai poate vizualiza stomacul cu ajutorul unui tub subtire – gastroscop. Procedura se numeste gastroscopie si depisteaza majoritatea cazurilor de cancer la stomac. Gastroscopul este introdus in gura si ghidat in stomac. Medicul poate folosi un sprai anestezic local, in gat, sau alte medicamente inainte de test, pentru a nu simti durere.
Daca se observa tesuturi care nu sunt normale, se va extirpa o bucatica, pentru a o examina la microscop si pentru a depista eventualele celule canceroase. Biopsia este de obicei facuta in timpul gastroscopiei.

 
Tratament. Sansa de refacere si de tratament depinde de faza cancerului – daca este doar in stomac sau este deja raspandit -, precum si de starea generala de sanatate a pacientului.

Cum se trateaza cancerul gastric? Exista tratament pentru majoritatea pacientilor cu un astfel de cancer. Se folosesc doua tipuri de tratament:

1)    chirurgical – scoaterea cancerului impreuna cu o parte a stomacului sau acesta in intregime, prin operatie;
2)    chimioterapie – folosirea medicamentelor care distrug celulele canceroase.

Operatia este cel mai comun tratament in toate cazurile de cancer de stomac. Medicul poate indeparta cancerul folosind una dintre urmatoarele metode:

–    gastrectomia partiala, prin care scoate partea de stomac cu cancer si tesuturile invecinate. Nodulii limfatici din apropiere sunt de asemenea indepartati;

–    gastrectomia totala inseamna scoaterea intregului stomac si a unor parti din esofag, intestinul subtire si alte tesuturi din apropierea tumorii. Splina este scoasa in unele cazuri. Nodulii limfatici din apropiere sunt de asemenea scosi prin disectia nodulilor limfatici.

Esofagul este apoi reconectat cu intestinul subtire, asa ca pacientul poate continua sa inghita si sa manace. Daca doar o parte din stomac este scoasa, pacientul ar trebui sa poata manca destul de normal. Frecvent, este nevoie de mese mici, precum si de alimente sarace in zahar si bogate in grasimi si proteine. Majoritatea pacientilor se pot adaptat la acest nou mod de alimentare.

Chimioterapia foloseste medicamente capabile sa distruga celulele canceroase. Se poate face de regula prin injectii intravenoase sau intramusculare. Chimioterapia este numita tratament sistemic deoarece medicamentele intra in fluxul sanguin, trec prin corp si distrug celulele canceroase si din afara stomacului.

Tratamentul dat dupa operatie, cand nu se mai gasesc celule canceroase la nivel local, se numeste terapie adjuvanta.

Terapia cu radiatii foloseste raze X puternice, pentru a adistruge celulele canceroase si pentru a miscora tumora. Radiatiile pot proveni dintr-un aparat din afara corpului – terapie externa – sau printr-un tub subtire, ce contine radioizotopi (materiale ce produc radiatii), introdus in zona in care se afla celule canceroase – terapie interna.

Terapia biologica (imunoterapia) incearca sa determine organismul sa lupte cu cancerul. Se folosesc substante produse de organism sau in laborator, pentru a reface capacitatea de aparare a corpului impotriva bolilor.

Tratamentul cancerului de stomac depinde de faza bolii, de partea din stomac afectata si de starea generala de sanatate a pacientului. Tratamentul standard poate fi aplicat datorita eficacitatii sale demonstrate. Dar, de cele mai multe ori, ele este insotit de unele efecte secundare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *