Diete

De ce mancam in exces?

Pofta de mancare, chiar exagerata, este o stare normala a individului; ea poate tine de sanatatea organismului, de eforturile fizice pe care le face, de consumul de energie care trebuie sa fie inlocuit.

 

55% dintre oamenisunt fie obezi, fie supraponderali. Si in ciuda eforturilor noastre de a ne abtine de la mancare, avem totusi tendinta de a “ciuguli” cate ceva din cu totul alte motive decat foamea. Iata care sunt cele mai frecvente motive pentru mancatul in exces si cum pot fi combatute:

 

Stresul

Tensiunea de acasa sau de la serviciu te va determina, mai devreme sau mai tarziu, sa apelezi la ciocolata sau la un aliment dulce. Cand apare stresul, corpul elibereaza cortizon ca raspuns la aparitia unui eventual pericol. Corpul “presupune” ca, o data cu eliberarea unui nivel ridicat de cortizon, va urma o activitate fizica sustinuta, pentru intampinarea pericolului. Acesta este motivul pentru care organismul simte nevoia de mai multa mancare. Ce poti face:

 

–    Gandeste-te cum poti reduce stresul din viata ta cotidiana. Poate ca ai nevoie sa te relaxezi mai mult, sa iei asupra ta mai putine sarcini sau sa-ti reevaluezi relatiile de la serviciu si pe cele de acasa.
–    Fii mai activa. Chiar 5-10 minute de plimbare zilnica pot reduce nivelul cortizonului.

 

Sentimentul permanent de foame

Daca te numeri printre acele personae care isi umplu pana la refuza farfuria la fiecare masa pe motiv ca s-au nascut cu un apetit mare si nu au ce face in aceasta privinta, ar trebui sa te mai gandesti odata. Conform expertilor nimeni nu se naste mancacios. Alimentatia in exces este doar un obicei prost, care, asemenea altora de acest fel, poate fi eliminate intr-un timp relativ scurt. Ce poti face:

 

–    Renunta la mancarea semipreparata si la cea gen fast-food, optand in schimb pentru cereale integrale, fructe, legume, iaurt si carne slaba. Acestea iti vor oferi mai repede sentimental de satietate, care va dura si mai mult timp.
–    Evitata portiile supra-dimensionate.
–    Foloseste o farfurie mai mica si mesteca mancarea un timp mai indelungat.

 

Tentatiile culinare

Reclamele mass media, dulciurile din toate magazinele, restaurantele fast-food, cinele festive… sunt ispite in care poti cadea oricand. Corpul uman a evoluat pentru a supravietui foamei, asa ca sta in natura umana sa “depoziteze” mancarea daca aceasta este disponibila. Ce poti face:

 

–    Distrage-ti atentia telefonand, spre exemplu, unei prietene, facand o baie sau citind ceva.
–    Incearca sa treci peste momentul critic – daca nu manaci, sentimentul de foame va disparea treptat
–    Consuma ceva sanatos, cum ar fi, in loc de hamburger sau ciocolata, un fruct sau un iaurt degresat.

 

Plictiseala

Sentimentul de singuratate, de inutilitate, de furie sau de neliniste te poate determina, cu usurinta, sa te indrepti spre usa frigiderului in cautarea unei “consolari” culinare. Anumite alimente sunt recunoscute pentru calitatile lor de a induce sentimental de fericire si satisfactie, iar mancatul ar putea reprezenta o solutie convenabila pentru a te simti mai bine intr-un timp scurt. Ce poti face:

 

–    Incearca sa determine motivul pentru care mananci fara a-ti fi foame. Esti plictisita, singura, suparat? Depisteaza motivul si incearca sa gasesti o rezolvare care sa nu implice mancarea.
–    Scapa de aceste sentimente – iesi la o plimbare sau asculta o muzica relaxanta.

 

Bulimia si pofta exagerata de mancare

Exista deopotriva gurmanzi cu gusturi rafinate, pentru care bucatele preparate cu dichis si fantezie reprezinta un izvor de placere. Un bulimic e cu totul altceva, deoarece el este un om bolnav, si cauza este situata in creier. Iata cateva semne ale comportamentului bulimic:

 

–    se alimenteaza oricand, fara nici o ordine, in orice moment din zi sau din noapte;
–    prefera sa consume alimentele pe ascuns, fara sa ii fie foame;
–    manaca alimente care nu ii plac;
–    dupa crizele de bulimie se simte disperata sau rusinata;
–    se forteaza sa vomite dupa fiecare criza;
–    ia laxative sau diuretice, urmeaza regimuri draconice pentru a slabi;
–    este obsedata de alimente si de greutate;
–    cheltuie majoritatea banilor pe hrana…
Asa ca nu confundati bulimia cu pofta exagerata de mancare!

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *