Trebuie sa recunoastem in mod sincerca cei mai multi dintre noi suntem supraponderali sau obezi deoarece ne hranim in exces si suntem mult prea sedentari. Desi componenta genetica, ritmul scazut al metabolismului si alti factori pot juca un anume rol, acesta este, in general, unul redus.
Iata factorii posibili care favorizeaza supraponderabilitatea si obezitatea:
– Cresterea consumului de alimente bogate in calorii (bombe calorice), in special acelea cumparate si consumate in locuri publice.
– Anumite obiceiuri, cum ar fi absistenta severa urmata de revenirea la supraalimentare, in mod ciclic.
– Consumul excesiv de alimente procesate, cu un continut ridicat de zahar rafinat si grasimi.
– Preponderenta activitatilor sedentare, precum petrecerea timpului in fata televizorului sau jocurile si lucrul pe calculatorul personal.
– Consumarea alimentelor in fuga, fara masticatie indelungata sau in stare de oboseala si stres continuu.
– Portiile de hrana prea mari.
– Un consum redus de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale.
– Existenta unui metabolism incetinid, datorat si hipotiroidismului (glanda este putin activa).
Verificarea greutatii corporale
Desi exista multe metode rapide de a verifica daca greutatea corporala poate creste riscul de imbolnavire, toate metodele de determinare a riscului presupun mai multi factori de care evaluarea trebuie sa tina cont:
– Indexul masei corporale (ICM). Aceasta valoare este determinata folosind o formula pe baza inaltimii si a greutatii: greutatea ideala (kg) = inaltimea (cm) – 100. Este o evaluare buna, dar nu si in cazul celor care au masa musculara mare. Un IMC de 19 – 24,9 este considerat sanatos, 25 – 29,9 este supraponderal, iar de la 30 in sus corespunde obezitatii.
– Raportul talie-sold ne ajuta sa determinam forma si modul de distribuire a grasimii in corp. Pentru detreminarea acestui raport, masurati circumferinta taliei si a soldurilor. Impartiti valoarea corespunzatoare taliei la cea a soldurilor. Daca raportul talie-sold este mai mare de 0,90 la barbati si 0,80 la femei, persoana este considerata a fi expusa anumitor afectiuni.
– Marimea taliei indica modul de distribuire a grasimii in corp. O marime a taliei de peste 89 cm la femei si 101 cm la barbati indica o persoana supraponderala, cu predispozitie la anumite afectiuni.
– Alte modalitati. Cu ajutorul cantarelor sau al altor instrumente, putem calcula grasimea corporala prin metoda impedantei bioelectrice. O alta metoda, care necesita prezenta unui specialist, este testul cutei de piele. O metoda mai costisitoare, nu chiar la indemana, este cantarirea sub apa.
O greutate sanataoasa pentru femei inseamna un continut de grasime de 15 – 25 %, iar pentru barbati, de 10 -20 %. O valoare de peste 25 %, la femei si 20 % la barbati este privita ca un indiciu al supraponderalitatii.
Metode de slabire
Cat de eficiente sunt strategiile de slabire pe termen lung? Cercetarile nu sunt concludente, dar par sa indice faptul ca cele mai multe diete de slabire sunt ineficiente daca nu includ schimbari aale activitatii fizice si ale obiceiurilor alimentare. Exista multe diete larg raspandite care presupun o scadere a acumularii de energie (calorii) si o pierdere in greutate pe termen scurt, dar cele mai multe diete nu s-au dovedit a fi eficiente pe termen lung si, in acelasi timp, adecvate din punct de vedere nutritional. Iata cateva dintre metodele mai eficiente de slabit:
– Combaterea senzatiei de foame. Atunci cand stomacul este gol, apar contractii. Acestea transmit semnale catre creier; acolo “se simt” pofta de mancare si foamea. Combateti foamea incluzand in programul alimentar gustari bogate in proteine (cum ar fi branzeturile cu un continut scazut de grasimi), consumand mari cantitati de lichide (mai ales apa) si avand o viata activa.
– Creati acasa, in comunitate, la locul de munca si la scoala un climat favorabil alimentatiei sanatoase si exercitiilor fizice.
– Identificati si selectati produsele sanatoase in localurile cu servire rapida.
– Reduceti consumul excesiv de grasimi si zahar.
– Mariti consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele si alimentele cu cereale integrale.
– Efectuati saptamanal 150 de minute de acivitate fizica, adica cam 30 de minute zilnic.
– Sub control medical (pentru ca pot avea efecte secundare!), utilizati unele medicamente care pot favoriza pierderea in greutate.
– Apelati la interventiile chirurgicale care se recomanda numai la cazurile de obezitate extrema. Ele pot include gastroplastia verticala de obstructionare partiala, bypass-ul gastric sau obstructionarea partiala gastrica. Gastroplastia presupune “sigilarea” unei mici sectiuni a stomacului. Pe timpul realizarii unui bypass gastric, partea inferioara a intestinului subtire este prinsa de stomac, realizandu-se astfel o mai mica asimilare a hranei datorita ocolirii stomacului. In cazul obstructionarii gastrice, dimensiunile stomacului sunt reduse cu ajutorul unei benzi.
.ro