Sanatate

Hemoroizii

Homoroizii sunt varice ale venelor ano-rectale. Cei externi se manifesta numai prin accidentul acut provocat de tromboflebita si se prezinta sub forma unor mase moi in jurul anusului, care uneori provoaca sau intretin un prurit local. Ei se umfla la efort si se golesc prin presiune.

 

Simptome. Accesul la tromboflebita (afectiuni inflamatorii ale peretilor venelor subcutanate) incepe brusc, dupa un scaun mai greu, dupa o diaree trecatoare, dupa oboseala. Bolnavul resimte o greutate, apoi o senzatie de tensiune dureroasa la nivelul anusului, in timp ce local apare o tumoreta foarte sensibila. Durerea se intinde apoi in jurul anusului, iradiind in perineu si radacina coapselor. Defecatia si eforturile provoaca paroxisme dureroase, din care cauza bolnavul evita evacuarile si se imobilizeaza in decubit lateral. Adesea se constata o stare subfebrila, inapetenta si o stare generala rea.

 

Hemoroidul e mult mai marit in volum; umflat, foarte dureros la presiune si nu se mai destinde cu ocazia tusei sau a eforturilor. De culoare albicioasa sau albastruie, contine un cheag rotund, dur, care se percepe cu usurinta. Alteori, in tromboza edematoasa apare in vecinatatea anusului, o tumora albicioasa, mai voluminoasa, in care se disting mai multi coaguli.

 

Cauze. Hemoragiile sunt deseori prima manifestare a hemoroizilor. Sunt datorate mai ales inflamatiei mucoase, si nu rupturii vasculare. Survin mai ales in momentul defecatiei. Sangele e rosu, lichid, fara cheaguri; el poate fi si negru, cand hemoroizii sunt sus situati. Cantitatea e variabila, frecventa de asemenea. Aceste hemoragii mici, dar repetate, pot determina anemii destul de grave. Durerile sunt expresia inflamatiei la care se asociaza uneori si un prolaps (iesirea rectului in afara canalului anal). Mersul, efortul, pozitia sezand sunt foarte penibile. Bolnavul ramane uneori in pat, cu stare generala rea, greata si stare febrila.

 

Tratamentul general cuprinde masuri igienice ca: evitarea sedentaritatii, regim alimentar fara condimente si alcool; se va combate constipatia, prin laxative uleioase sau mucilaginoase, evitandu-se laxativele iritante si purgativele; diareea, de asemenea, se va combate, atunci cand exista. Igiena anala necesita o curatenie dupa fiecare scaun, evitand sapunul, care e prea iritant; se vor evita medicamentele congestionante. Bune sunt supozitoarele de tip Hemorzon.

 

Tratamentul local poate fi paleativ sau curativ. Cel paleativ se adreseaza accidentelor acute, in scop de a calma puseul congestiv. Trombozele acute se vindeca usor prin extragerea chirurgicala a cheagului. Alte masuri permanente: mentinerea unui scaun moale cu o dieta corespunzatoare, bogata in fibre si cu aport suficient de lichide; evitarea incordarii la defecatie; evitarea exagerata a laxativelor.

 

Netratati, hemoroizii pot creste in dimensiune, necesitand ulterior interventia chirurgicala. De retinut este faptul ca hemoroizii nu se trateaza de la sine, tratamentul medical si masurile igieno-dietetice avand doar un rol de ameliorare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *