Diete

Alimentatia fara carne – o alternativa

Exista hrana adevarata pentru oameni? In reclamele comerciale “hrana adevarata” se dovedeste a fi carnea de vita, ale carei calitati sunt elogiate de cele mai mari celebritati: 100 g de carne slaba de vita contine tot atata colesterol cat aceeasi cantitate de carne de pui. Acesta e doar un aspect al problemei.

 

 

Ceea ce nu ni se spune este faptul ca, desi din punct de vedere al continutului de colesterol carnea de pui este comparabila cu carnea slaba de vita, aceasta din urma contine de trei ori mai multe grasimi saturate (decat carnea de pui). Este binecunoscut efectul de crestere a nivelului colesterolului pe care grasimile saturate il au (prin cresterea sintezei acestuia la nivelul ficatului).

 

 

Carnea este intr-adevar o sursa bogata de proteine, insa aceasta ridica o serie de probleme:

 

 

–    Majoritatea oamenilor isi supraestimeaza nevoia de proteine. Astfel, ratia zilnica recomandata pentru proteine a fost fixata cu genereozitate intre 44 si 61 g, insa mai toti dintre noi consuma de 2-3 ori mai mult. Si o buna parte a acestui exces proteic provine din alimentele de origine animala, carne de pui, de porc si peste, in conditiile in care se stie clar ca excesul proteic este toxic pentru rinichi.

 

 

–    Cantitatile imortante de grasimi si colesterol pe care carnea le contine. Rezultatele cercetarilor stiintifice au identificat, fara putinta de tagada, “alimentatia bogata” (carnea, ouale si produsele lactate) ca fiind principalul vinovat de aparitia bolilor degenerative atat de raspandite in zilele noastre.

 

 

–    Desi organismul uman este capabil sa se  hraneasca cu alimente de origine animala, acestuia ii lipseste totusi sistemul special de protectie fata de cantitatile mari de grasimi si colesterol, sistem cu care organismul animalelor carnivore este dotat. La om, excesul de grasimi si colesterol se “ingramadeste” in sange si apoi incepe sa se ataseze de invelisul intern al vaselor de sange. Astfel, cu timpul, arterele se ingroasa si se ingusteaza din ce in ce mai mult, formandu-se placile ateromatoase.

 

 

–    Pe masura ce aportul de sange catre organele vitale scade sau se intrerupe, se pun bazele multora dintre bolile ucigase ale zilelor noastre, cum ar fi bolile cardiace, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, diabetul si cateva tipuri de cancere.

 

 

O alimentatie cu carne putina sau fara ar fi buna pentru multi oameni. Exista milioane de oameni, in toate partile lumii, care o duc foarte buna fara sa consume carne. Iata cateva avantaje ale acestui mod de alimentatie:

 

 

–    Scaderea riscului de imbolnavire. Populatiile vegetariene sunt in mod evident scutite de bolile ucigase care fac ravagii in tarile in care consumul de carne este ridicat.

 

 

–    Viata mai lunga si mai sanatoasa. Statisticile arata ca vegetarienii sunt mai slabi (subtiri), mai sanatosi si traiesc mai mult decat ceilalti.

 

 

–    Alementele vegetale sunt mai sigure, comparativ cu cele animale: dupa ce mor, in corpul animalelor se pun in libertate enzime care incep procesul de descompunere; conservarea adecvata a carnii ramane inca o problema care nu si-a gasit complet solutia; animalele ingereaza si depoziteaza in corpul lor substante chimice periculoase, provenite din ingrasaminte si pesticidele cu care hrana lor a fost tratata; inca controlul calitatii carnii animalelor sacrificate in abatoare sau in gospodariile taranesti nu este total corespunzator normelelor de igiena publica; unele tipuri de carne contin reziduri de hormoni de crestere si antibiotice, substante care au fost tratate in perioadele de crestere intensiva; majoritatea animalelor sacrificate stau in grajd permanent (avand de 2-3 ori mai multa grasime) si nu fac miscare pe pasuni.

 

 

–    Protejarea mediului inconjurator. Un exemplu, apa: pentru a obtine un kg de grau sunt necesari 250 l apa, in timp ce pentru obtinerea unui kg de carne de vita sunt necesari 25000 l de apa.

 

 

–    Cresterea rezervelor de hrana ale lumii. In SUA, 80-90 % din productia de grau este folosita in furajarea animalelor; daca americanii si-ar reduce consumul de carne cu 50 %, terenul, apa, cerealele si fasolea, devenite astfel disponibile, ar fi suficiente pentru ca toti locuitorii lumii a treia sa aiba ce manca.

 

 

In paralel cu acumularea dovezilor impotriva consumului de carne si de alte alimente de origine animala, cercetarile in materie de nutritie confirma ca o dieta alcatuita exclusiv din alimente de origine vegetala este nu numai adecvata, ci si superioara. O alimentatie bazata pe fructe, legume, zarzavaturi si cereale este perfect adaptata nevoilor noastre – atat din punct de vedere anatomic si fiziologic, cat si instinctiv.

 

 

Cei care sunt cu adevarat intelepti nu vor cauta “hrana adevarata” la macelarii, ci in gradina si pe ogor. Bineinteles, fiecare dintre noi, putem alege…

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *