Diete

Cum sa aprovizionam o bucatarie macrobiotica

Umplerea camarilor, bufetelor si a rafturilor cu mancaruri noi este un lucru ce poate fi facut treptat pe durata catorva saptamani sau cumparandu-le cand aveti nevoie de ele. Pornirea pe drumul catre un nou stil de viata poate fi o experienta instructiva, distractiva si incitanta.

Va recomandam sa cumparati alimente ca cereale, legume, alge, seminte etc. din puncte de vanzare unde puteti stabili exact cantitatea pe care o vreti, spre deosebire de cele preambalate.

In continuare urmeaza o serie de alimente principale ce trebuie cumparate pentru aprovizionarea bucatariei si pe care le veti pastra in borcane si recipiente de sticla, ceramica sau lemn. Acestea sunt prezentate in oirdinea importantei lor:

–    Cereale: Orez integral (cel cu boabe rotunde si potrivit pentru clima cu patru anotimpuri diferite, in timp ce pentru zonele mai calde este bun si cel cu boabe potrivit de lunguiete), orz, mei, orez dulce, ovaz decorticat, ovaz crestat, grau boabe, kasha (hrisca) si secara integrala. Alte cereale, decojite sau prelucrate partial, care se pot consuma ocazional sunt bulgur (grau sfaramat), cereale decojite si cuscus. Porumbul boabe se foloseste ocazional la prepararea de arepas (lipie de porumb) si alte mancaruri pe baza de porumb.
–    Paste: Udon si somen (paste) din faina de grau, soba (spaghetti din hrisca), paste si spaghetti din faina integrala neprelucrata si ramen (taietei chinezesti) de grau, orez si hrisca.
–    Legume: Fasole aduki, linte, naut, soia neagra, soia galbena, fasole neagra, fasole de Spania, fasole borlotti (varietate de fasole verde), fasole alba, fasole Steaua Nordului, mazare uscata decojita sau intreaga, linte rosie si fasole de Lima.
–    Alge marine: Arame, kijiji, nori, kombu, wakame, dulse, palmier de mare, agaragar si kelp.
–    Condimente diverse: Miso de orz, sos de soia tamari (sos chinezesc), umeboshi in prune intregi si in pasta, bors de umeboshi, otet de orez, radacini de ghimbir, malt de orz, sirop de orez, acreala de orez dulce, acreala de hato mugi (orz perlat), mirin (vin dulce obtinut din orez) si sare de mare. Alte condimente de preparat in casa si de pastrat in recipiente de sticla sunt gomasio, goma-wakame (alge de mare japoneze), pudra de kobu, frunzele uscate de shiso (susan salbatic) si altele.
–    Bauturi: Ceai bancha, infuzie de orz si cafea de cereale.
–    Seminte si nuci: Seminte de susan, de floarea soarelui si de bostan. Castane, nuci si migdale uscate, arahide prajite.
–    Fainuri si produse de cuptor: Faina integrala de grau neprelucrat si faina integrala de grau moale, faina de hrisca si faina fina de porumb. Din cand in cand, se poate consuma paine, precum cea de grau integral, din aluat fermentat, sau de orez.
–    Fructe uscate: Stafide, mere, caise, agrise, cirese, piersici si pere.
–    Uleiuri: Uleiuri de seminte de susan negru sau alb, uleiuri de porumb nerafinate.
–    Alte alimente: Kuzu (planta leguminoasa), faina de maranta, tofu uscat, daikon uscat, ciuperci shiitake, fu, tofu proaspat, tempeh, radacini de lotus uscat si altele.

Produsele perisabile, ca unele zarzavaturi, tofu, fructe proaspete etc. se pot cumpara pe masura ce aveti nevoie de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *