Diete

Dietoterapii cu masline

Maslinul face parte din familia Oleaceae. Originar din Asia Mica, stramosul salbatic se mai gaseste si astazi in Tibet, Maroc si Africa orientala. Acum 5000 de ani, se cultivau maslini in Creta. Poparele semite il cultivau tot atunci, cunoscand caracteristica de longevitate a puterii mintale si beneficiile aduse de masarea corpului cu ulei de masline, iar egiptenii il pretuiau cu 13 secole i.Hr., pe vremea faraonului Ramses al II-lea, care obisnuia sa bea ulei de masline cand se simtea rau.

 

 

Maslinul are frunze permanent verzi, fructe subtropicale si este intalnit mai mult in Orientul Apropiat, in tarile mediteraneene. Maslinul salbatic are fructe mai mici decat cel cultivat. Maslinele se recolteaza verzi sau la maturitate deplina, cand sunt negre. Cele verzi se marineaza in saramura, iar cele coapte, negre, se folosesc proaspete, pentru consum, sau conservate, pentru preparate culinare si extragerea uleiului comestibil, care este unul dintre cele mai bune uleiuri de masa. Maslinele negre sunt mai digerabile decat cele verzi, iar uleiul pur de masline coapte este mai bogat in vitamine. Miezul fructului da 10-35 % ulei, iar samburele – 25-50 %.

 

 

Maslinele contin apa (70-76 %), lipide (59 % – uscata), azotati, saruri minerale, caroten, provitamina A (80 mg %), vitamine, clorofila, etc. Valoarea calorica este de 224 kcal./100 g, iar uleiul de masline de 900 kcal./100 g.

 

 

Uleiul de masline contine: 85 % acizi grasi nesaturati; peste ¾ acizi mononesaturati-oleic, 4-12 % acizi polinesaturati – mai ales linoleic; 15 % saturati – mai ales palmitic si stearic; trigliceride.

 

 

Maslinele au proprietati nutritive, antianemice, remineralizante, antinevralgice, laxative, emoliente, vermifuge, de drenor hepatic si biliar (coleretic, colagog). Se indica in anemii, hepatita, litiaza biliara, rahitism, diabet, reumatism, pioree dentara, constipatie etc.

 

 

Uleiul de masline pur (virgin), din prima presa la rece, are toate virtutile, fiind folosit in scop alimentar si terapeutic – dar eficacitatea maxima o are in tarile de unde provine. Este emolient, cicatrizant, antitoxic. Consumandu-l in mod regulat, combate colesterolul rau LDL, creste HDL (spre deosebire de uleiul de porumb, floarea-soarelui, soia, care scad ambele tipuri de colesterol), protejeaza arterele si impiedica formarea cheagurilor (prin acidul oleic, scade numarul de plachete sangvine care se aduna), astfel ajutand in boli vasculare.

 

 

Se recomanda, in primul rand, in boli cardio-vasculare, apoi in scaderea tensiunii (ulei mononesaturat), dar si in hipotensiune, gusa exoftalmica, demineralizare, anemie, decalcifiere, dupa operatii, deranjament stomacal, arsuri la stomac, constipatie, epilepsie, tuberculoza, cancer, ulcer, edeme, hidropizie, pentru stimularea circulatiei de bila, contra calculilor biliari (ii dizolva), bursitei (inflamatia incheieturilor), calmarea nervilor, usurarea urinarii, inmuierea pielii, polipi si verugi genitale, dureri  de dinti, febra, raceli, otraviri etc. Antioxidantii din uleiul de masline prelungesc viata si previn cancerul. Coboara nivelul de zahar din sange, ajutand la diabet.

 

 

Pentru hepatici, constipatii (se poate lua si seara o lingura de ulei), eliminarea pietrelor, a viermilor intestinali (tenie), se recomanda sa se ia dimineata 1-2 linguri ulei, eventual cu lamaie.

 

 

In uz extern este absorbant, fiind de folos in abcese, furuncule (maslina coapta, pisata, in cataplasme), eczema, crapaturi (ulei de glicerina), pecingini, alergii, supuratii, caderea parului (10 zile, seara se fac masaje cu ulei – se inveleste capul noaptea), paralizii, epilepsii, pojar, scarlatina etc.

 

 

Pentru arsuri, se face un amestec de ulei de masline cu albus de ou crud, batut, cu care se unge locul respective (dupa ce s-a aplicat timp de 15 minute tinctura de propolis cu miere sau alt alcool), apoi se bandajeaza larg cu tifon.

 

 

Uleiul este unul dintre cele mai bune stimulente ale activitatii muschilor si secretiei mucoaselor, atunci cand se aplica pe corp. Aplicat extern, ajuta vederea si auzul. De asemenea, se face masaje cu ulei de masline, pentru a combate rigiditatea articulatiilor.

 

 

Se recomanda in combinatie cu usturoi ras (1 capatana usturoi ras/200 g ulei, macerat 2-3 zile), pentru frectii in alergii reumatismale, nevrite si entorse.

 

 

Pentru guta, se recomanda macerat timp de 4 zile sau incalzit la bain-marie, musetel uscat (o parte) si ulei (8 parti).

 

 

Pentru ten, uleiul netezeste. Contra ridurilor, se aplica o masca cu galbenus si ulei, apoi, dupa 10 minute, se pune deasupra albus batut, care se tine pe fata  ½ h.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *