Diete

11 sfaturi pentru a slabi cu placere

Ati hotarat sa pierdeti cateva kilograme. Deja stiti cam ce trebuie sa faceti pentru a schimba sau corecta unele obiceiuri rele din stilul dvs. de viata. Iata cateva sfaturi pe care va sugeram sa le respectati zilnic pentru a deveni artizanul propriei dvs. siluete:

 

1. Stabiliti-va un obiectiv rezonabil. Ati hotarat deja cate kilograme sa slabiti. Inutil sa adaugam ca lupta va fi cu atat mai grea, cu cat numarul acestor kilograme este mai mare. Nu are insa nici un rost sa va supuneti unui regim de infometare. Daca trebuie sa dati jos 20 de kg, este preferabil sa slabiti in 2-3 etape: o faza de slabire, in care pierdeti 5-6 kg, urmata de o faza de stabilitate, apoi de o noua faza de slabire etc. Criteriile actuale de frumusete frizeaza anorexia; uitati de ele si vizati o silueta supla, armonios cladita. Mai bine sa aveti 3 kg in plus si sa fiti sanatoasa decat sa ajungeti un top-model subnutrit.

 

2. Pastrati cu strictete secretul. Cand tinem un regim, avem tendinta de a vorbi despre el, adesea imediat ce incepem sa ne “plictisim”. Daca povestiti colegilor ca sunteti la regim, mai mult ca sigur ca va vor incuraja sa reveniti la alimentatia dinainte, sub pretext ca “esti bine asa cum esti” si ca toate regimurile sunt “absurde”. Asa ca… tacere totala.

 

3. Mancati suficient si variat. Nimic nu e mai rau decat sa mancati la repezeala pe un colt de masa, direct din conserva abia usor incalzita. A manca e o placere, nu uitati acest lucru. Organizati-va o mica sarbatoare, asezati o fata de masa vesela, incalziti mancarea si alcatuiti-va meniul cu grija: varietatea aromelor va va satisface nevoia de a manca, iar senzatia de satietate va fi deplina.

 

4. Mai multe glucide si fibre, mai putine lipide. Pentru a pierde din greutate, mancati zaharuri cu indice glicemic scazut sau mediu, cum ar fi cerealele integrale, legumele uscate, lactatele (degresate, evident), fructele si fructoza (cu moderatie). Este bine sa stiti ca aceste alimente sunt de asemenea bogate in fibre alimentare, al caror efect pozitiv intr-un regim de slabire ii stiti. In schimb, limitati-va consumul de lipide saturate ascunse (carne, mezeluri, lactate integrale, branzeturi) sau nu (unt, smantana, untura), mancand totusi un minim de lipide, care contin aminoacizi esentiali (uleiuri vegetale si indeosebi ulei de floarea soarelui, soia, porumb dar si – in cantitate mai mica – de masline, rapita sau arahide). Nu uitati nici proteinele (le gasiti in cereale si legume uscate, dar si in peste, carne, oua si lactate).

 

5. Mestecati bine. Mestecand indelung, mentineti alimentele mai mult timp in cavitatea bucala si senzatia de satietate va fi superioara. In plus, masticatia faciliteaza digestia.

 

6. Nu sariti mesele. A sari peste o masa este fatal. Am putea crede, ca sarind peste o masa – fie ea mic dejun, pranz sau cina -, slabim mai usor. Acest comportament are insa un efect contrar. Iata de ce: (a) avem tendinta de a manca mai mult la masa urmatoare, in compensatie. Lipsit de calorii si de nutrienti, organismul se razbuna stocand lipidele si glucidele ingerate la masa urmatoare; (b) mancand, ardem calorii, iar cand sarim peste o masa, nu ardem nimic; (c) lipsit de glucide, organismul apeleaza pentru a si le procura la rezervele de grasime, dar si la cele musculare, or obiectivul dvs. este altul.

 

7. Beti apa intre mese. Pentru a potoli senzatia de foame, beti apa, ceai neindulcit sau suc de legume, de preferinta intre mese, pentru a nu dilua bolul alimentar. Nu este recomandabil sa beti insa un pahar mare de apa inaintea mesei, pentru ca veti fi tentat sa “devorati totul. Puteti bea din nou la aproximativ o ora dupa ce ati mancat.

 

8. Cantariti-va o data pe saptamana. Cantarul este inamicul declarat al slabirii. Incuiati-l intr-un dulap sau aruncati-l pe fereastra! Diferentele de greutate de la o zi la alta nu au nici o semnificatie, mai cu seama pentru femei, supuse variatiilor cauzate de retentia de apa in cursul ciclului menstrual. Iar un kilogram de apa nu este totuna cu un kilogram de grasime! Daca vreti neaparat cifre, masurati-va cu un cenimetru de croitorie circumferinta coapsei sau a soldurilor.

 

9. Reinvatati sa gatiti. Inainte, obisnuiati sa mancati “la botul calului”, semipreparate sau mancare “de-a gata”, prea gras si prea dezechilibrat, ori alimente pe care le gateati dumneavoastra insiva, fara a respecta insa regulile dieteticii. Renuntati deocamdata la preparatele tip “fast food” si reinvatati sa gatiti. Folositi legume proaspete, usturoi, mirodenii, ulei de masline in loc de unt, sare si ketchup. Veti observa ca gatitul poate deveni o modalitate de relaxare dupa o zi de munca plina.

 

10. Nu uitati gustarile. In jurul orei 10-11, mancati un fruct sau un iaurt slab si o bautura calda, pentru a nu va aseza infometat la masa de pranz. Similar la ora 16: o ceasca de ceai si o felie de paine integrala sau un iaurt va vor impiedica sa “infulecati” la cina. In plus, mancand ardeti calorii; astfel veti slabi mai usor daca veti imparti cele trei mese principale in 5 “reprize” mai mici.

 

11. Plecati la cumparaturi cu stomacul plin. Care femeie nu stie ce inseamna sa colinzi supermagazinele la ora pranzului, plimbandu-te printre rafturile cu ciocolata si bomboane si avand un gol dureros in stomac? Cand ne e foame, suntem tentati sa cumparam mai multe produse nerecomandabile in cadrul unui regim de slabire. De aceea, mancati ceva inainte de a face turul magazinelor. In plus, dati mamei sau vecinei produsele ispititoare pe care le aveti inca prin camara.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *