Sanatate

Febra – semn de boala

Chiar cand sunteti sanatos, temperatura Dvs. se schimba pe parcursul unei zile si variatia ei este normala. Se considera ca 37º C este temperatura “normala” a omului sanatos, dar ea poate varia cu un grad sau mai mult. Dimineata temperatura este in general mai scazuta, iar dupa-masa este ceva mai inalta. Verificati temperatura celorlalti membrii de familie cand sunt sanatosi si descoperiti valorile lor “normale”.

 

 

De ce poate creste temperature corpului?  Febra in sine nu este o boala, dar este deseori semnul uneia. Ea poate arata ca ceva se intampla in corpul dvs. Probabil corpul se lupta cu o infectie cauzata fie de o bacterie, fie de un virus. Febra poate chiar ajuta in lupta impotriva infectiei. Mai rar, este semn al unei reactii la un medicament, la o afectiune inflamatorie sau la caldura prea mare. Cateodata, nu stiti de ce aveti febra. Dar nu incercati in mod automat sa va scadeti temperatura. Scaderea ei poate masca simptomele, prelungi o afectiune sau intarzia identificarea cauzei.

 

 

De cele mai multe ori, veti afla cauza febrei in cateva zile. Daca aveti suspiciuni cu privire la ea, consulate-va medicul de familie. Alte cauze curente ale febrei sunt:

 

 

–    o infectie, precum infectia de tract urinar (urinare frecventa sau dureroasda), faringita sau amigdalita streptococica (frecvent cu dureri de gat) sau abces dentar;
–    mononucleoza infectioasa, insotita de oboseala;
–    o boala necunoscuta contactata in strainatate;
–    epuizare prin caldura sau arsura prin expunerea la radiatia solara.

 

 

Avertizare: Niciodata nu administrati aspirina pentru febra unui copil sau unui adult tanar, decat la indicatia medicului. Rareori, aspirina determina o afectiune grava sau chiar letala, numita sindromul Reye, daca este administrata in timpul inferctiei virale.

 

 

Autoingrijire:

 

 

–    Beti multe lichide pentru a evita deshidratarea (pentru ca organismul pierde mai multa apa in perioada febrile) si odihniti-va bine.
–    Pentru copiii si adultii cu temperaturi mai mici de 38,9º C, evitati sa folositi medicamente pentru o febra aparuta recent. Imbracati-i usor si confortabil si inveliti-i numai cu un cearceaf sau cu o patura subtire;
–    Pentru cei cu valori ale temperaturilor intre 38,9º C si 40º C, administrati acetaminofen (Tylenol sau alte derivate) sau ibuprofen (Advil, Motrin s.a.), conform instructiunilor de pe etichete. Adultii pot folosi si aspirina, medicament care insa nu se administreaza copiilor;
–    Pentru persoanele cu valori ale temperaturilor de peste 40º C administrati acetaminofen, ibuprofen si aspirina (adultii);
–    O baie cu apa calduta poate scadea temperatura;
–    Verificati temperatura la fiecare 30 de minute.

 

 

Asistenta medicala. Solicitati asistenta medicala pentru stari febrile in urmatoarele situatii:

 

 

–    temperatura este mai mare decat 40º C;
–    copilul are mai putin de 3 luni si are o temperatura de 38º C sau mai mare;
–    temperatura a depasit, timp de cel putin 3 zile, valoarea de 38,3º C;
–    atentionati medicul despre existenta unor boli contagioase ale persoanelor din jurul dvs.

 

 

Solicitati medicul sau asitenta imediat daca unul dintre aceste simptome insotesc febra:

 

 

–    o durere de cap intensa;
–    o inflamatie puternica a gatului;
–    sensibilitatea neobisnuita a ochilor la lumina intensa;
–    rigiditate mare a gatului si durere cand va aplecati capul spre inainte;
–    confuzie mentala;
–    varsaturi persistente;
–    dificultate la respiratie;
–    apatie sau iritabilitate extrema;
–    o zona moale si bombata pe crestetul capului copilului.

 

 

Febra la copii. O febra inexplicabila este mai ingrijoratoare la copii decat la adulti. O ridicare sau o scadere rapida a temperaturii determina accese convulsive la aproape 1 din 20 de copii mai mici de 4 ani. In ngeneral, dureaza mai putin de 10 minute. Daca apare o criza convulsiva, intindeti copilul pe spate si tineti-l bine pentru a preveni eventuale traumatisme. Nu incercati sa-i dati ceva pe gura si nu incercati sa opriti accesul.

 

 

Uneori, febra insoteste eruptia dentara. Cand copilul are febra si se trage de ureche, ar putea avea o infectie a urechii medii. De obicei, este mai usor sa administrati medicamente sub forma lichida. Incurajati copiii cu stari febrile sa bea cantitati mari de apa, sucuri sau bauturi indulcite.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *