Anticonceptionale, contraceptive orale, “pilule” sunt denumiri pentru mici pastile, administrate lunar, prescrise de medicul ginecolog femeilor active din punct de vedere sexual, care vor sa previna o sarcina nedorita. Pilulele contraceptive prezinta insa si o serie de riscuri, daca nu sunt administrate corespunzator. Adica sunt luate fara a tine seama de recomandarea medicului ginecolog si fara efectuarea inainte a unui set de analize.
Cel mai important lucru de stiut in ceea ce priveste pilulele contraceptive este ca nu se administreaza decat femeilor ale caror analize sunt favorabile. Anticonceptionalele administrate femeilor cu unele afectiuni pot duce la declansarea unor complicatii grave. De aceea, intotdeauna, inainte de inceperea tratamentului cu pilule contraceptive, trebuie facute analizele hepatice, cateva teste pentru depistarea eventualelor probleme de coagulare a sangelui si efectuat un control ginecologic.
Analizele hepatice (TGO si TGP) se fac pentru a sti daca ficatul femeii care urmeaza sa inceapa un tratament cu anticonceptionale este sanatos. Daca ficatul nu e tocmai sanatos, iar femeia ia pilule, apare pericolul ca ficatul sa proceseze substantele continute de pilulele contraceptive cu substante toxice. In aceste conditii sunt agravate problemele la nivel hepatic, ducand chiar la aparitia unei ciroze hepatice sau a unei hepatite cronice.
O alta etapa o constituie investigatiile medicale pentru testarea coagularii sangelui. Daca femeia are probleme de coagulare a sangelui, anticonceptionalele pot cauza o hemoragie ce nu poate fi stopata nici macar cu medicamente, avertizeaza specialistii.
In plus, medicul ginecolog trebuie sa se convinga ca nu exista la nivelul colului uterin infectii cu papilomavirusuri umane (HPV), prin efectuarea testului Papanicolau. Acesta este necesar deoarece papilomavirusurile, asociate cu anticonceptionale, cresc de 6-7 ori riscul aparitiei cancerului uterin.
Chiar daca rezultatul analizelor medicale permite administrarea anticonceptionalelor, nici o femeie nu poate fi sigura ca organismul ei va tolera perfect pilulele. In urma tratamentului pot aparea si cateva efecte secundare. Printre acestea se numara cresterea tensiunii arteriale, o stare generala proasta si, in unele cazuri, cresterea poftei de mancare. Nu se confirma mitul conform caruia femeile care iau anticonceptionale, desi mananca putin, se ingrasa. Dar este posibil ca, in cazul unei femei din zece, pilulele sa sporeasca apetitul si, de aceea, sa se ingrase.
Pilulele au si efecte anticancerigene, pun in repaus ovarul, prevenind aparitia chisturilor, apara organismul impotriva cancerului mamar. In caz de urgenta, pentru a preveni o sarcina nedorita in urma unui act sexual neprotejat, se poate utilize asa-zisa “pilula de dupa”.
Contraceptia de urgenta nu trebuie folosita insa in mod frecvent, deoarece acest tip de pilule contraceptive contin o cantitate mare de hormoni, care pot cauza dezechilibre hormonale grave. In momentul in care femeia observa modificari neplacute, ea poate schimba anticonceptionalele.
Este foarte important ca femeile care iau anticonceptionale, dupa un anumit interval, sa lase organismul sa isi reia activitatea normala. In principal, perioada de administrare nu trebuie sa depaseasca cinci ani, deoarece dupa aceasta perioada creste foarte mult riscul cancerului genitor-mamar.