Diete

Ustensilele de bucatarie in dieta macrobiotica

Cand incepeti sa preparati mancaruri macrobiotice pentru familie s-ar putea sa fie nevoie sa cumparati cateva ustensile de bucatarie. In realitate, cu oalele adecvate se poate obtine o mancare delicioasa. Unele articole se pot cumpara de la inceput, in timp ce altele se vor putea achizitiona treptat; multe dintre acestea va vor ajuta sa economisiti timp si energie in bucatarie.

 

 

Ustensile de bucatarie:

 

 

–    Oala sub presiune. Una dintre instrumentele cele mai importante ale bucatariei macrobiotice este o oala sub presiune din otel inoxidabil. Poate fi folosita zilnic pentru prepararea cerealelor si ocazional pentru legume, zarzavaturi si alte feluri de mancare. O oala de 5 l este suficienta pentru o familie de pana la 6 persoane; puteti alege dintre mai multe modele.

 

 

–    Diverse vase. Pentru folosirea zilnica se recomanda oalele din otel inoxidabil; uneori, cratitele din fonta sunt foarte bune pentru perpelire sau prajire in ulei. In schimb nu recomandam oalele din aluminiu, teflon sau din alt material antiaderent: aluminiul este absorbit direct in mancare, iar straturile de materiale aderente sau de materiale plastice se zgarie usor, amestecandu-se cu mancarea.

 

 

–    Ustensile si tacamuri. Va sfatuim sa folositi ustensilele de lemn natural, care sunt economnice si durabile. Incepeti cu cele de baza si anume: polonice pentru ciorba, spatule de bambus pentru orez, pentru indepartarea resturilor de cereale si alte mancaruri din oale, o spatula pentru rumenire, linguri de diverse marimi pentru a amesteca si a agita si bete pentru perpelirea la tigaie. La masa se pot folosi tacamuri de metal, desi multa lume prefera sa recurga la betele de lemn sau la lingurile de lemn sau ceramica.

 

 

–    Cutitele. Pentru taierea zarzavaturilor este absolut necesar sa aveti un cutit pentru zarzavaturi japonez, din otel calit sau din carbon. Este foarte important sa folositi un cutit de buna calitate, care sa fie bine ascutit: in acest fel zarzavaturile se vor taia repede si uniform, in loc sa pierdeti timpul inutil in bucatarie. Un cutit ascutit taie bine si curat, in timp ce o lama neascutita sau tocita va avea rezultate opuse. In schimb, sunt de evitat cutitele si masinile de tocat electrice.

 

 

–    Tocatorul. Pentru zarzavaturi veti folosi un tocator de lemn de buna calitate, iar pentru peste si fructele de mare veti avea un tocator mai mic separat, dat fiind ca mirosul si gustul pestelui se impregneaza usor in lemn.

 

 

 

–    Gratarul de pe ochiul aragazului. Acest gratar se pune sub oala sub presiune sau sub cratita in timpul gatirii si serveste la distribuirea uniforma a flacarii si la evitarea arderii mancarii. Vi le recomandam pe cele din metal.

 

 

–    Periutele pentru zarzavaturi. Periutele cu fibre vegetale aspre sunt indicate in mod special pentru curatarea adecvata a zarzavaturilor, mai ales pentru frecarea celor cu radacini, ca morcovul sau brusturele. Le veti gasi in magazinele cu produse naturale si in cele cu articole de bucatarie.

 

 

–    Recipientele. Pentru pastrarea cerealelor, legumelor, seemintelor, algelor marine, condimentelor si a altor alimente uscate recomandam folosirea recipientelor de sticla, ceramica si lemn. Spre deosebire de recipientele din plastic sau din metal, acestea nu modifica mirosul si nici aroma produselor pe care le contin.

 

 

–    Strecuratori si ciururi. O strecuratoare si/sau un ciur din metal se dovedesc a fi utile pentru spalarea cerealelor, semintelor, zarzavaturilor si pentru scurgerea pastelor. Strecuratoarele cu ochiuri mari sunt potrivite pentru majoritatea produselor, in timp ce acelea cu ochiuri mici sunt mai indicate pentru semintele si boabele mici, ca semintele de susan si boabele de mei. Este foarte utila si o strecuratoare de ceai din bambus pentru filtrarea frunzelor sau a crengutelor cand se pune ceaiul in cesti.

 

 

–    Razatorile. Dintre diversele tipuri de razatori disponibile pe piata, cea mai importanta in bucataria macrobiotica este cea plata, japoneza, pentru zarzavaturi. Se foloseste mai ales la razuirea ghimbirului, a daikonului si a altor produse care se intrebuinteaza in bucatarie sau la prepararea unor bauturi medicinale sau a anumitor remedii. Insa pentru pregatirea salatelor, a muraturilor sau a altor feluri de mancare se pot folosi si alte tipuri de razatori.

 

 

–    Suribachi. Este un bol din ceramica avand caneluri speciale pentru tocarea mancarurilor si prepararea piureului.

 

 

–    Rasnitele. O rasnita manuala este foarte utila pentru ciorbe-crema, sosuri sau pentru prepararea mancarii pentru copii.

 

 

–    Presa pentru salate. O presa de plastic pentru salate serveste la pregatirea salatelor rapide si a celor presate. Daca nu reusiti sa gasiti una repede, pur si simplu folositi un vas, o farfurioara si o greutate pentru a crea o anumita presiune.

 

 

–    Impletituri de bambus pentru sushi (Sudare). Aceste impletituri sunt facute din fasii fine de bambus, unite intre ele cu un snur. Sunt foarte practice pentru a pregati sushi si pot fi folosite pentru a acoperi recipientele si a pastra resturile.

 

 

–    Sitele pentru gatirea la aburi. Chiar daca nu sunt instrumente esentiale, sitele pentru gatirea la aburi sunt foarte utile pentru incalzirea resturilor de cereale sau legume sau pentru gatirea zarzavaturilor sau a altor alimente. Exista mai multe feluri dintre care puteti alege, dar cele mai folosite doua site sunt cea flexibila din otel inoxidabil, care se adapteaza interiorului oalei si cea de bambus cu doua sau trei nivele suprapuse, puse deasupra unei oale cu apa care fierbe.

 

 

–    Piatra pentru ascutit. Pietrele pentyru ascutit cutite pot fi achizitionate in mare parte de la magazinele de fierarie, de produse naturale sau de articole de uz casnic. Cutitele japoneze pentru zarzavaturi cu lama patrata se ascut altfel decat celelalte, si anume pe o singura latura. Cereti instructiuni tehnice de ascutire personalului de unde ati cumparat cutitul.

 

 

Uneltele electrice ca oalele, tigaile si masinile de tocat nu sunt recomandate in bucataria macrobiotica. In schimb, se pot folosi de sarbatori si la ocazii speciale mixerele, aparatele pentru popcorn, formele pentru prajituri si storcatoarele de citrice, insa este bine sa se evite folosirea lor in mod regulat.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *