Impotenta se defineste ca o imposibilitate de a obtine sau pastra o erectie de catre barbat care sa-i permita un raport (act) sexual. Este un fenomen din ce in ce mai frecvent in vremurile noastre, cand tensiunea sociala, psihologica si stresul perturba uneori grav fragilul echilibru nervos care caracterizeaza functia sexuala.
Impotenta este de doua feluri: primara si secundara.
Impotenta primara
Ii vizeaza pe barbatii care nu au putut niciodata sa aiba relatii sexuale din lipsa erectiei. Unii pot, adesea, obtine o erectie si o ejaculare prin masturbare, dar nu pot avea raporturi normale cu o partenera.
Cauza impotentei primare este de origine psihologica: teama de femei, sentimentul de culpabilitate, timiditatea excesiva. Impotenta primara isi are originile, cel mai adesea, in frageda copilarie, unde regasim rolul determinant al unei educatii rigide, ca sa nu spunem stupida, ce se bazeaza pe regulile unei morale arhaice care respinge sexul, agravata de un cult maniac al curateniei (sexul este murdar!). Lipsesc, de asemenea, din anturajul copilului si al adolescentului persoanele tinere. Exista si numeroase alte cauze, cum ar fi teama de femei, ideea unei anomalii sexuale, in special cea a unui penis prea mic.
Primul raport sexual este determinant in viata unui barbat. Esecul primului raport – mai ales la un tanar timid – poate avea repercursiuni profunde asupra starii sale de anxietate. Rolul partenerei este, in acest caz, determinant. Daca aceasta se arata neintelegatoare, se supara sau isi bate joc, tanarul risca sa esueze si intr-o viitoare tentativa. Dimpotriva, daca partenera se dovedeste a fi intelegatoare, participativa si cooperanta, urmataorele incercari vor avea sanse de reusita.
Tratamentul impotentei primare a fost mult timp ineficace. Cei care sufereau de impotenta au abandonat adesea speranta de a gasi o partenera, iar tratamentele chimioterapeutice si psihoterapeutice esuau in egala masura. Astazi, tehnicile aparute in urma studiilor lui Masters si Johnson, in special sexoterapia de substitutie, care face apel la inlocuirea partenerei, vindeca mai mult de 50 % din cazuri.
Impotenta secundara (pana sexuala)
Cel mai frecvent se manifesta la subiectii care au avut o viata sexuala perfect normala. Impotenta secundara este intalnita la subiectii de toate varstele. Cauzele majore sunt oboseala, stresul, anxietatea, depresia nervoasa, sentimentul de culpabilitate si teama de declinul potentei sexuale la barbatul ce se apropie de batranete.
Prima manifestare a impotentei survine, cel mai adesea, in urma afectiunilor psihice, ce au la origine probleme afective sau profesionale, surmenajul sau un conflict oarecare. Primul esec sexual creeaza o reactie psihologica de frica la ideea de un nou esec, o obsesie. Frica de esec antreneaza angrenajul esecurilor succesive.
Atunci cand un barbat este plictisit de o femeie sau daca ea este bolnava ori a suferit o operatie in zona genitala, el poate deveni impotent momentan sau definitiv. Dispare dorinta.
O alta cauza frecventa deriva din comportamentul femeii fata de barbat, daca ea se arata agresiva sau dezinteresata de relatiile sexuale. Aceasta se petrece nu numai in preajma menopauzei, dar si atunci cand se face un tratament hormonal in scop anticonceptional care diminueaza, in unele cazuri, dorinta femeii. Aventurile extraconjugale pot fi si ele o sursa de impotenta din cauza sentimentului de culpabilitate care se naste.
Alcoolul si drogurile, toxice pentru sistemul nervos si creier, pot fi o sursa de impotenta secundara, ca si medicamentele care actioneaza asupra sistemului nervos neurovegetativ, sedativele, calmantele, anxioliticele si unele hipotensive. Impotenta poate avea, de asemenea, si cauze organice (diabet, afectiuni vasculare si neurologice), care vor trebui cercetate si tratate sistematic.
Sexologul poata sa faca urmatoarele teste, incercand sa defineasca etiologia impotentei:
– Rigidometrie: care evalueaza functia erectiva cu ajutorul unor aparate de inregistrare si de stimulare senzoriala, pentru a elimina orice banuiala de impotenta organica.
– Testul de papaverina: injectie in corpul cavernos cu papaverina (permite determinarea originii psihice a impotentei).
Consumul frecvent al tranchilizantelor si al antidepresivelor pentru tratarea depresiilor minore sau a starilor de anxietate are efecte periculoase in masura in care ele creeaza impotente secundare care, la randul lor, creeaza stari de anxietate si de angoasa mult mai greu de rezolvat decat problema primara.
Tratamente medicale
Impotenta secundara sau primara trebuie sa fie tratata de un specialist sexolog. Metodele naturiste pot fi de un mare ajutor daca sunt completate de munca psihoterapeutica a sexologului.
Unele forme de impotenta necesita o interventie chirurgicala vasculara fie asupra arterelor, fie asupra venelor (reabilitarea circulatiei in aval, deviere); rezultatele sunt variabile. Solutia unui implant penian completeaza adesea interventia.
In tratamentul impotentei secundare cauzele trebuie cautate si eliminate in functie de posibilitatile de care dispunem. Incompatibilitatea secretiilor si neintelegerilor sexuale sunt cauze frecvente ale impotentei si divortului. Dialogul dintre parteneri este adesea dificil, tabuurile blocand comunicarea, dar solutia poate fi gasita doar plecand de la analizarea problemei. Daca dialogul este imposibil uneori e necesara consultarea unui consilier de familie sau a unui sexolog terapeut.
Daca problema este pasagera sau recenta, se datoreste unei scaderi a tonusului sexual, oboselii sau stresului, medicamentele naturiste va pot ajuta, sunt eficiente. Ele sunt de preferat medicamentelor cu hormoni si cu efecte nesigure. Tratamentul este complex si necesita, in genral vorbind:
– Tratarea energiei: acupunctura traditionala, moxe, acupressing.
– Tratarea carentelor biochimice: oligoterapie in functie de carente, dar mai ales cu zinc, cupru, mangan si cobalt.
– Tratarea stresului, a dezichilibrului nervos: prin tehnici reflexe, aromoterapie, fitoterapie, homeopatie.