Sanatate

Pasi pentru intarirea imunitatii in sezonul rece

Organismul trebuie sa fie pregatit pentru a face fata sezonului rece si o face cu ajutorul sistemului imunitar. Imunitatea, innascuta sau dobandita, este cea care da longevitate vietii si care ne apara organismul de raceli si infectii.

Sistemul imunitar este o bariera a organismului, care ne apara in fata bacteriilor, virusurilor sau al altor feluri de microbi. Construirea unui sistem imunitar puternic trebuie sa reprezinte o prioritate pe termen lung pentru fiecare dintre noi. Este nevoie de o ingrijire zilnica a propriului organism, printr-o dieta corespunzatoare. Acest lucru nu trebuie facut doar in momentele de slabiciune, pe care le resimtim atunci cand se instaleaza oboseala, diverse infectii, raceli sau alergii.

De ce scade imunitatea?

Cauzele generale care duc la scaderea imunitatii sunt: consumul excesiv de alcool; programul haotic al meselor, somnului si al altor activitati; stresul prelungit, oboseala, subalimentatia sau supraalimentatia; vremea rece si umeda, precum si schimbarile bruste ale vremii; respiratul pe gura cand este frig si umed, trecerea brusca de la cald la frig.

Dintre cauzele subtile psihice care duc la o receptivitate crescuta de a face boala sunt: negativismul, pesimismul, lipsa de incredere si izolarea sociala, stari psihice care, mentinute constant o buna perioada de timp, duc la modificari profunde, printre care se numara si scaderea imunitatii organismului si, deci, crestea probabilitatii de a face diferite boli.

Pentru a lupta eficient cu agresorii externi, sistemul imunitar trebuie sa aiba suficienta energie, forta care provine in principal din substantele nutritive furnizate prin alimentatie. Organismul poate trece cu succes peste sezonul rece daca vom tine cont de cateva sfaturi pentru intarirea imunitatii.

Rolul alimentatiei in mentinerea imunitatii

Imunitatea poate fi stimulata in mod natural prin consumul de fructe si legume proaspete, recomandat la toate varstele, dar mai ales la copii si oameni in varsta. Nutritionistii afirma in unanimitate ca alimentatia fiecaruia dintre noi este o reflectare a firii noastre. Suntem ceea ce mancam, deoarece atunci cand facem acest lucru constient si sanatos, oferim organismului materia prima necesara pentru reconstruirea imunitatii, insa atunci cand ne incarcam cu alimente grele, nu facem decat sa ne dezechilibram organismul.

O dieta sanatoasa trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In primul rand, trebuie sa contina toate grupele de hrana, dar sa predomine fructele proaspete, legumele si zarzavaturile de sezon, cerealele integrate si produse lactate. Iata zece criterii de selectie a alimentelor:

1.    Lactatele trebuie sa contina un procent cat mai mic de grasimi, cu toate ca ideal ar fi ca grasimile sa fie eliminate in totalitate.

2.    Cand se aleg cereale integrale este bine a se evite graul deoarece acesta provoaca deseori alergii. Sunt preferate in schimb cereale precum orzul, ovazul, secara, orezul si hrisca, cu boabe integrale, in locul celor rafinate.

3.    Este bine sa consumam uleiurile extrase din seminte sau din alune nerafinate, presate la rece. Uleiurile din seminte de in, de dovleac, precum si cele din alune contin doi acizi esentiali: acidul linoleic Omega 6 si acidul alfa linoleic Omega 3, importanti in intarirea functiei imunitare.

4.    O dieta sanatoasa nu este completa fara uleiurile din peste oceanic, de apa rece, precum somonul si macroul, surse excelente de acizi grasi.

5.    Daca la o masa consumam peste si o garnitura de salata, asezonata cu uleiuri presate la rece din alune si floarea-soarelui, atunci putem vorbi cu siguranta despre o alimentatie sanatoasa si despre o sursa excelenta de acizi grasi esentiali.

6.    Proteinele pot fi procurate din: carne slaba, peste, lactate fara grasimi, dar si din fasole, linte, nuci si seminte. Deficitul de proteine are efecte negative asupra intregului sistem imunitar.

7.     Aminoacizii indeplinesc functii vitale pentru organism: controleaza starea de spirit, somnul, nivelurile energetice si modurile de functionare a sistemului nostru imunitar.

8.    Carbohidratii complecsi – cei procurati din alimente nerafinate – precum cerealele, legumele, nucile si semintele sunt cele mai bune surse de carbohidrati. Acestia contin substante hranitoare excelente pentru digestie si mentinerea nivelurilor optime de energie.

9.    In schimb, carbohidratii rafinati – care se gasesc in alimente procesate – prajituri, dulciuri, paine alba – ne furnizeaza pentru scurta vreme un acces de energie, urmata de oboseala.

10.    Apa este cea mai importanta substanta nutritiva pentru organism. Toate functiile organismului – inclusiv functia imunitara – se bazeaza pe rolul apei. Ea transporta substantele hranitoare in celule, preia de aici reziduurile si toxinele si contribuie la eliminarea lor din corp, mentine temperatura corporala, umezeste si hidrateaza tegumentele din cavitatea bucala. De aceea trebuie sa bem cel putin opt pahare de apa pe zi. Setea este primul semn al deshidratarii.

Stimularea imunizarii cu Echinaceea

Indienii americani sunt primii care au folosit Echinaceea pentru a trata febra, frisoanele, ranile sau muscaturile de sarpe. Radacina plantei a fost folosita pentru tratarea durerilor de dinti, de gat si alte infectii ale gurii. Este folosita toata planta, incluzand frunzele, radacinile si florile rosii. In prezent Echinaceea este cunoscuta in intreaga lume pentru proprietatile ei vindecatoare ale infectiilor. Pentru a intari sistemul imunitar se recomanda o cura de echinaceea, bianual, primavara si toamna. Echinaceea combate oboseala si stimuleaza sistemul imunitar, luptand impotriva racelii, a gripei, dar si a altor infectii.

Numeroase studii efectuate au dovedit ca Echinaceea (tinctura si capsule) este eficienta in intarirea sistemului imunitar si stimularea capacitatilor de aparare ale organismului. Aceasta consta in abilitatea plantei de a preveni formarea unor enzime (Hyaluronidase) care distrug bariera naturala intre tesuturile sanatoase si cele infectioase. Fara interferenta enzimelor organismul nu este capabil sa se apare singur impotriva virusurilor.

De aceea, toamna, alaturi de vaccinul antigripal, putem urma o cura cu echinaceea. Curele de imunizare dureaza 7-10 zile maximum. Se iau cate doua lingurite de suc proaspat sau tinctura de Echinaceea, de trei ori pe zi. Pentru intarirea imunitatii, in infectiile cronice sunt recomandate doze mai mici de Echinaceea – o lingurita de trei ori pe zi, insa pentru o perioada mai lunga de timp. In infectiile mai grave, Echinaceea trebuie asociata cu medicatia chimica.

In bolile respiratorii cronice (astm bronsic, bronsita), extractul de Echinaceea trebuie asociat cu catina, muguri de plop, propolis. Echinaceea are de asemenea proprietati antivirale, bacteriostatice si antimicotice. Datorita continutului ridicat de substante biologic active, Echinaceea are efect similar medicamentelor de natura chimica in lupta cu virusurile, bacteriile si ciupercile. Echinaceea dau rezultate si in infectiile urinare (cistite, pielonefrite) sau genitale (anexite), in unele probleme inflamatorii (reumatism, poliartrita). Exista studii care sustin chiar ca Echinaceea poate fi folosita in infectia cu HIV pentru cresterea capacitatii de aparare a organismului.

Atentie, echinaceea nu este recomandata in bolile autoimune (leucemie, scleroza multipla). Aceste afectiuni se caracterizeaza prin proliferarea necontrolata a globulelor albe. Prin efectul sau de stimulare a imunitatii, Echinaceea determina o crestere si mai mare a numarului de globule albe.

Exista si alte plante care ajuta la recastigarea imunitatii. Arnica este una dintre plantele cele mai pretioase, avand proprietati imunostimulente generale foarte puternice. Stimuleaza in special imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare, in administrare interna. Macesele sub orice forma (ceai, gem, jeleu) intareste sistemul imunitar. Catina intareste sistemul imunitar, luptand totodata impotriva alergiilor, reumatismului, afectiunilor circulatorii si ulcerului. Ginsengul, numit si radacina vietii, imbunatateste rezistenta fizica si psihica, precum si imunitatea organismului. Se regaseste sub forma de pulbere, capsule, extract lichid sau ceai.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *