Cea mai obisnuita dintre cele peste 60 de tulburari ale somnului este insomnia. Ea include atat dificultatea de adormire, lipsa somnului cat si dificultatea de a readormi cand v-ati trezit prea devreme. Insomnia poate fi temporara sau cronica. Ea este un simptom, nu o boala.
Cauzele curente ale insomniei pot fi urmatoarele:
Stres in legatura cu munca, scoala, sanatatea sau preocupari familiale.
Depresie.
Utilizarea stimulentelor (cofeina sau nicotina), suplimentelor din plante si a medicamentelor cu sau fara prescriptie medicala.
Modificari ale microclimatului sau programului de lucru.
Somnifere utilizate de mult timp.
Probleme medicale cronice, incluzand fibromialgia sau afectiuni complexe ale nervilor si muschilor.
Insomnia reactiva, care poate aparea atunci cand sunteti excesiv de ingrijorat ca nu veti putea dormi bine si va veti chinui prea mult sa adormiti.
Alte tulburari ale somnului:
Episoade recurente de oprire a respiratiei in timpul somnului (apneea). Cei cu astfel de probleme sforaie si se opresc din respiratie pentru scurte perioade de timp, din care isi revin printr-un spasm sau suspin adanc. Criza de apnee din timpul somnului poate aparea cand caile aeriene superioare sunt blocate datorita relaxarii tesuturilor palatului moale sau prin vegetatii abundente voluminoase. Daca aveti aceste simptome, consultati-va medicul curant. V-ar putea ajuta: scaderea in greutate, dormitul pe abdomen sau pe partea laterala, evitarea consumului de alcool inainte de culcare si utilizarea decongestivelor nazale, dar numai la indicatie medicala.
Scrasnirea sau inclestarea dintilor in timpul somnului (bruxism) pot fi asociate cu stresul. Stomatologul poate verifica daca muscatura Dvs. are nevoie de ajustari si va poate furniza un dispozitiv de plastic pentru prevenirea altor prejudicii. Incercati sa rezolvati sursa dvs. de tensionare. Invatati tehnici de relaxare.
Somnolenta excesiva poate fi controlata prin somn suficient si odihnitor in cursul noptii, siesta in cursul zilei si o alimentatie usoara sau vegetariana, mai ales inainte de activitati importante. Apelati la bauturi cafeinizate (cafea, ceai si cola) pentru a va tine treaz. Daca tot nu este suficient, medicul va poate prescrie un stimulent, dar dupa teste adecvate.
Boala “picioarelor nelinistite” reprezinta o dorinta imperioasa de a va misca picioarele si poate aparea imediat dupa ce v-ati instalat in pat sau in cursul noptii, interferand cu dorinta dvs. de a dormi sau de a sta treaz. De multe ori stresul poate agrava starea. Ridicati-va si plimbati-va putin prin casa. Incercati tehnici de relaxare musculara si o baie calda inainte de culcare. Daca afectiunea este grava, consultati un medic.
Autoingrijire:
Stabiliti si urmati un ritual al mersului la culcare.
Evitati siestele de dupa-amiaza si de seara.
Evitati exercitiile fizice energice chiar inainte de culcare; totusi, efortul fizic moderat cu 4-6 ore inainte de culcare este recomandat.
Nu va luati de ”lucru” in pat.
Faceti o baie calda cu 1-2 ore inainte de culcare.
Beti un pahar de lapte, cald sau rece, luati o gustare usoara, dar nu mancati o cina copioasa si nu consumati alcool aproape de ora de culcare.
Mentineti-va climatul de culcare intunecos, linistit si confortabil de racoros. Daca este necesar, utilizati masti de acoperit ochii.
Incercati exercitii de relaxare si de respiratie. Aerisiti camera inainte de culcare.
Scadeti sau eliminati folosirea stimulentelor. Evitati bauturile si medicamentele cu cofeina.
Nu fumati inainte de culcare.
Daca tot nu puteti dormi, ridicati-va. Stati in picioare pana va obositi si apoi intoarceti-va in pat.
Tineti un Jurnal al somnului dvs. Daca, dupa 1-2 saptamani, tot nu puteti dormi, mergeti la medic. Cauzele insomniei ar putea fi descoperite prin anumite teste.
Tulburari de somn la copii:
Incontinenta de urina (enurezis) este cel mai frecvent motiv pentru care copiii avand varste intre 3 si 15 ani se trezesc noaptea.
Cosmarurile pot fi o reactie la stresul sau trauma care apare in cursul orelor de trezire. Linistiti copilul dupa aparitia unui incident.
Terori nocturne (pavor nocturn) apar, in general, intre 3-5 ani si par sa fie mai frecvente in anumite familii. Copiii se pot trezi din somn tipand, fara sa-si aminteasca vreun vis. Tensiunea emotionala creste aceste terori nocturne.
Somnambulismul poate include: deschisul usilor, mersul la baie, imbracarea sau dezbracarea. Pare sa fie mai frecvent in anumite familii si este destul de obisnuit la copiii in varsta de 6-12 ani.