Diete

Supradozajul de vitamine

Mii de romani, incercand sa devina sanatosi, isi otravesc cu de la sine putere organismul cu doze de suplimente vitaminice si minerale, nestiind ca ele pot fi si periculoase. Exista doze minime si necesarul zilnic pentru majoritatea lor, insa nu s-a stabilit nici o limita superioara pentru evitarea supradozajului. Aceasta stare de lucruri se explica si prin faptul ca, cel putin pana in prezent, vitaminele si mineralele au fost incluse mai degraba in categoria alimentelor decat in cea a medicamentelor, nefiind astfel supuse scrutinului atent si testelor laborioase carora trebuie sa le fac fata toate medicamentele.

 

 

 
Ce tulburari pot aparea in urma supradozajului? Un pericol este incetatenirea ideii ca suplimentele de acest fel pot fi folosite pentru a preveni o serie de boli serioase, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si osteoporoza. Suplimentele formate dintr-un singur element nutritiv, administrat in cantitate foarte crescuta , nu au nimic de-a face cu prevenirea bolilor cronice, insa pot preveni absorbtia altor substante nutritive. Spre exemplu, dozele mari de fier impiedica absorbtia zincului, in timp ce aportul crescut de zinc stanjeneste absorbtia cuprului.

 

 

Un numar de vitamine sunt solubile numai in grasime (sunt liposolubile). Aceasta inseamna ca ele nu pot fi eliminate din organism cand sunt prezente in exces, fiind depozitate in tesutul adipos. Dozele toxice de vitamina A (de 20 de ori doza normala) pot determina cefalee (durere de cap) pulsaltila, uscarea pielii si craparea buzelor, dureri articulare si pierderea parului. Femeile insarcinate care folosesc doze crescute de vitamina A isi expun bebelusul unor mari pericole.

 

 

Alte vitamine liposolubile sunt D, E si K. In cantitati excesive (de 3-5 ori doza normala), vitamina D poate deveni si ea periculoasa, afectand invelisul intern al arterelor si incurajand probabil formarea placilor ateromatoase. Dozele excesive de vitamina E pot produce oboseala cronica.

 

 

Vitaminele hidrosolubile (adica solubile in apa) – cele din complexul B si vitamina C – au fost mult timp considerate ca fiind lipsite de risc, indiferent de doza folosita, intrucat organismul poate elimina cantitatile excesive prin urina. Insa prima exceptie de la aceasta regula a aprut in 1983, cand s-a dovedit ca dozele crescute de vitamina B6 produc tulburari la nivelul sistemului nervos (agitatie, de exemplu). Excesul de vitamine hidrosolubile irita rinichiul si face ca organismul sa devina foarte risipitor cu aceste substante nutritive. In ceea ce priveste excesul de vitamina C, s-a constatat ca aceasta poate determina, la unele persoane, formarea calculilor renali.

 

 

Un alt motiv de ingrijorare este acela ca efectele pe termen lung al acestor megadoze sunt necunoscute. Se pare ca riscam prea mult. Folosirea fara discernamant a acestor substante echivaleaza cu abuzul de medicamente eliberate fara reteta.

 

 

Care este calea cea mai sigura de a ne asigura necesarul optim de vitamine si elemente minerale? Sursa cea mai buna pentru obtinerea acestor micronutrienti sunt alimentele naturale. Acestea sunt incarcate cu vitamine si minerale in cantitati si forme care permit organismului sa aleaga si sa ia exact ce-i trebuie. Insa in momentul in care separi substantele nutritive din alimente, in care intervii in lantul alimentar si concentrezi un element, iti asumi riscul de a dezechilibra toata aceasta balanta naturala.

 

 

Cand sunteti obligati sa tineti diverse regimuri, suplimentele in doze rezonabile pot fi benefice; o tableta zilnica de multivitamine recomandata de medicul dvs. nu are riscuri deosebite pentru sanatate. Totusi, suplimentele vitaminice nu ajuta in mod real sa faceti fata situatiilor stresante sau sa va mareasca disponibilul de energie pentru un timp dat. Nu exista nici o dovada obiectiva in acest sens, ele neavand puteri miraculoase.

 

 

Folosirea in exces a suplimentelor vitaminice nu va putea sa accelereze viteza de desfasurare a reactiilor biochimice cu nimic mai mult decat ar reusi excesul de combustibil din rezervorul unui autoturism sa determine cresterea vitezei de rulare a respectivului autoturism dincolo de limita impusa de capacitatea motorului acestuia. Energia provine din alimente “combustibil” – hidrocarbonatele din cereale, legume, cartofi etc. si nu din vitamine si minerale.

 

 

Asadar, desi avem nevoie de acesti micronutrienti pentru a fi sanatosi, sa nu uitam ca dozele necesare sunt minuscule. Multi dintre noi ar ramane surprinsi sa afle ca ar putea introduce cu usurinta toate vitaminele de care au nevoie intr-o luna intr-un… degetar.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *