Sex

Obstacole in calea unei casnicii reusite

Oamenii au o imagine idilica sau fantezista despre cum ar trebui sa fie o casnicie si au asteptari nerealiste de la ea. Nu credeti tot ce se intampla in carti sau filme!

 

Concentrati-va mai degraba asupra calitatilor celuilalt partener, nu fiti ranchinosi si iertati. Parcurgeti viata impreuna pas cu pas, nu renuntati usor la bucurii si placeri si, inlaturand in comun obstacolele ivite, invatati permanent trucuri si tehnici de a va imbunatati relatia si de a va aprecia partenerul.

 

Fanteziile

 

Cand ne gandim la o casnicie fericita avem tendinta de a exagera. In mintea noastra a fi fericit in dragoste poate insemna: un cuplu tanar care se plimba pe plaja la apus, tinandu-se de mana; o croaziera cu partenerul pe Mediterana; o familie cu copii stand pe iarba verde, langa o padurice cu un tata care se ocupa de gratare sau.. doi oameni trecuti de prima tinerete in care flacara pasiuni din ochi nu s-a stins.

 

Cand facem judecati despre cum ar trebui sa fie relatia noastra in casnicie suntem influentati de ceea ce citim sau vedem la cinemnatograf despre povesti pasionale (romantice sau idilice) de iubire. Putem avea si modele de cupluri din jur cu care am dori sa semanam. Toate acestea sunt insa relatii imaginare si putem ramane total dezamagiti de ceea ce este partenerul de langa noi in realitate.

 

Viata obisnuita de cuplu nu seamana cu aceste fantezii sau relatii ideale. Ea inseamna, de la inceput, o apropiere treptata si atenta de partenerul cu care ati decis sa traiti impreuna, cu rezolvarea cotidiana a diferitelor probleme care apar in cuplu si in afara lui. Realitatea dura pe care o traiti va face sa va desprindeti din zona idilica a visurilor privind casnicia perfecta.

 

Asteptarile

 

Daca aveti asteptari nerealiste de la partenerul dvs., socotindul numai un Fat-Frumos sau o Ileana-Cosanzeana, neadmitand ca ar avea si defecte, acest lucru va poate impiedica sa-l apreciati la adevarata lui personalitate. Daca va ganditi mereu la ceea ce NU este el, nu veti avea timp si energie pentru a-i recunoaste calitatile. Asteptarile nerealiste sunt o versiune  a fantezilor idilice.

 

Partenerii care au asemenea asteptari nerealiste obisnuiesc sa spuna: “Mi-as dori ca partenerul meu… sa arate mai bine…, sa fie mai bogat… sa petreaca mai mult cu mine…sa-i placa acelasi lucru care-mi place si mie… sa fie de acoprd cu mine in orice privinta… ”

 

Daca vreti sa aveti o relatie implinita ar trebui sa renuntati la asteptarile nerealiste. Un partenere nu este, de obicei, nici frumos sau bogat precum o vedeta de cinema. O casnicie reala implica doi oameni normali, cu vederi, gusturi, obligatii si comportamente diferite. Tocmai aceste diferente vor spori bogatia parteneriatului dvs. si va vor ajuta sa va concentrati asupra calitatilor omului cu care convietuiti.

 

Vina reciproca

 

Unii oameni asteapta ca partenerul sa-i faca fericiti, nefacand nimic pentru acesta: nu ii sunt o companie placuta, nu discuta despre cele intamplate in timpul zilei, se autocompatimesc sau se izoleaza. Si asta zi de zi. Atunci, simti ca vi se destrama casnicia.

 

In acest moment de cumpana multi incep sa dea vina pe partener, lamentandu-se: de mi-ar pregati cina in fiecare seara, de i-ar pasa de felul in care ma simt dupa ce vin de slujba, de ar face curatenie pana vin de la serviciu… Aceste lamentari se pot transforma usor in idea ca “ “Nimic din toate astea nu e vina mea; este NUMAI vina partenerului meu!” Din acest moment, va considerati partenerul un dusman.

 

Nu trebuie sa cadeti in capcana, ci sa gasiti impreuna cai de a schimba situatia in mod concret. Dand vina unul pe altul, nu va veti ajuta deloc. Daca sunteti furios si va considerati partenerul vinovat pentru ceva, opriti-va, asteptati si ganditi-va la ce ati putea face pentru a indrepta situatia ivita in avantajul ambelor parti.

 

Ranchiuna si… iertarea

 

Multi oameni nu pot sa treaca peste ranchiuna pe care i-o poarta partenerului. Se ridica, astfel, o bariera intre cei doi. Solutia este sa va iertati partenerul pentru o gresala din trecut. Iertarea este o parte importanta a imbunatatirii unei relatii; iata sase pasi pe care ar trebui sa ii faceti:

 

1.    Rezervati-va timp pentru a discuta problema.
2.    Explicati-i partenerului de ce sunteti suparat.
3.    Daca sunteti vinovat, recunoasteti si cereti-va iertare.
4.    Spuneti-i partenerului in mod direct ca-l iertati.
5.    Incercati sa nu mai aduceti vorba despre aceasta problema.
6.    Daca vreodata va mai ganditi la ea, amintiti-va ca v-ati iertat deja partenerul.

 

Iertandu-va partenerul, veti face inca un pas pentru a deveni mai apropiati.

 

Depasirea obstacolelor

 

Primul pas pentru depasirea obstacolelor care apar in relatia dvs. de cuplu este sa stiti care sunt acestea. Parcurgeti obstacolele unul cate unul si ganditi-va la ce ati putea face pentru a le elimina sau preveni.

 

Cand treceti printr-o perioada dificila in casnicie, este foarte usor sa renuntati; dar exact acesta este momentul in care e de dorit sa interveniti cu hotarare spre a va salva casnicia (relatia). Dati-va toata silinta, nu renuntati usor! Cand lucrurile nu functioneaza bine in casnicia dvs., ganditi-va la toate momentele frumoase pe care le-ati petrecut impreuna. Aceasta reproiectie in timp va va impulsiona sa gasiti soluti adecvate pentru a readuce relatia la acel nivel minunat si chiar sa mergeti mai departe… impreuna.

 

Trebuie sa fiti hatarat. Aceasta atitudine ferma va va permite sa vedeti dincolo de o situatie grea si sa va concentrati asupra scopurilor pe termen lung din relatia dvs. Telul comun, pe termen lung, este sa aveti o relatie extraordinara cu partenerul, stiind ca va veti confrunta si cu situatii dificile. E posibil ca va trebui sa faceti si compromisuri, dar si asa amintiti-va de scopul dvs. principal – o casnicie fericita.

 

Aveti datoria reciproca de a face permanent eforturi pentru a intretine o relatie satsifacatoare sau extraordinara. Nu-i purtati ura, treceti peste dezamagirile din trecut, iertati si nu cautati partenerul perfect in alta parte – el se afla chiar langa dvs.!

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *