Sanatate

Somnul sanatos de noapte

Somnul este o necesitate de baza, la fel de esentiala pentru sanatatea psihica si fizica precum nutritia si exercitiul fizic. El permite organismului dumneavoastra sa se odihneasca si sa se refaca astfel incat sa poata functiona eficient si energic in timpul orelor de veghe.

In medie petrecem o treime din viata dormind, desi acest fapt variaza de-a lungul anilor si este mai putin necesar in ultima perioada a vietii. Un bebelus de un an va dormi aproximativ 14 ore din 24, dar majoritatea adultilor au nevoie doar de 7 sau 8 ore pe noapte. Unii spun ca se descurca si cu 4 ore, altii au nevoie de 11-12 ore pentru a fi in cea mai buna forma.

Noptile pierdute ocazional nu sunt periculoase, desi va fac sa va simtiti groaznic a doua zi. Totusi, privarea continua de somn va poate afecta modul in care lucrati, dispozitia si starea fizica din ziua urmatoare; privarea de somn chiar si numai trei zile poate duce la confuzie, probleme psihice serioase si chiar halucinatii.

Fiziologia somnului sanatos

Oamenii de stiinta stiu astazi ce se intampla in organism cand dormiti. A fost identificat modelul normal al somnului, care are doua componente: REM (somnul cu miscari oculare rapide, cand creierul este cel mai activ si visati) si NREM (somnul cu miscari oculare nerapide, cand nu visati). In timpul somnului, creierul ramane activ, analizand evenimentele zilei trecute, stocand si procesand informatiile. Somnul poate fi si o perioada de vindecare psihica, deoarece se considera ca a visa va ajuta sa va intelegeti problemele emotionale.

Cum se produce somnul? Dupa ce v-ati asezat confortabil in pat, ochii vi se inchid si atipiti; corpul prezinta mici spasme pe masura ce muschii si nervii se relaxeaza. In timpul acestei faze, numita somn superficial, puteti fi trezit usor de cei mai fini stimuli, deoarece inca sunteti constient de ceea ce va inconjoara. Dupa aproximativ o jumatate de ora, somnul devine mai profund; va relaxati, inima bate mai rar si uitati de mediul inconjurator.

Urmeaza adevaratul somn profund, in timpul caruia sunteti complet relaxat. Ramaneti intr-o singura pozitie, frecventa cardiaca se incetineste, iar respiratia este rara si regulata.

In trecut se credea ca acest somn profund continua pana cand va treziti in mod natural, dar oamenii de stiinta au descoperit ca fiecare din cele trei stadii dureaza aproximativ o jumatate de ora si ca ciclul de somn de 90 minute se repeta continuu pe parcursul noptii. In medie, 4 cicluri sunt necesare pentru un somn de noapte odihnitor.

Catre dimineata, somnul devine mai superficial pe masura ce undele cerebrale se accelereaza din nou, frecventa cardiaca creste, respiratia este mai rapida si deveniti tot mai agitat. Aparent sunteti pe punctul de a va trezi si chiar puteti deschide ochii, dar de fapt dormiti.

Conditii optime de somn

Fiecare incapere a casei, mai ales camera de zi si dormitorul, ar trebui aerisita pe tot parcursul anului, atat ziua cat si noaptea, indiferent de anotimp. Lumina soarelui si aerul curat au darul de a va spori rezistenta, sanatatea si fericirea.

Noile locuinte construite sunt adevarate fortarete impotriva pierderii de energie calorica: ferestrele duble sau triple sunt perfect ermetizate, usile au garnituri de etansare si inchidere magnetica, peretii si planseele includ folii de material plastic, toate avand darul de a izola spatiul de locuit.

Totusi aceste imbunatatiri radicale nu sunt asa de sanatoase pentru organismul uman. Fara curentul de aer proaspat tipic pentru majoritatea caselor moderne, atmosfera interioara s-a alterat. In interiorul caselor cercetatorii au gasit niveluri ridicate de formaldehida in stare gazoasa si un nivel de radioactivitate de 100 de ori mai mare decat cel specific zonei. Deci noile tehnologii au creat o problema: poluarea spatiilor inchise.

In noile case, eficiente din punct de vedere energetic, probele de aer prelevate demonstreaza ca agentii poluanti sunt mai concentrati in interior decat afara. La unele locuinte – atat vechi cat si noi – nivelul de poluare depaseste concentratiile admisibile stabilite, fapt ce are influente asupra somnului nocturn.

Cum sa avem un somn odihnitor

Cauzele obisnuite ale insomniilor, pe langa poluarea interioara a locuintelor, sunt durerea de cap, senzatia de picioare inghetate, durerile de stomac sau intestine, tensiunea nervoasa, grijile cotidiene, congestia pulmonara, emfizemul, boli mentale si lipsa de relaxare.

Urmatoarele noua sugestii va vor ajuta sa obtineti un somn nocturn sanatos:

1.    Activitatile intelectuale sunt recomandate in cursul zilei, dar nu inainte de culcare. Renuntati la somnul de amiaza.
2.    Intunericul din incapere este necesar, dar nu trebuie sa fie absolut necesar.
3.    Utilizati un pat confortabil; daca este prea moale, poate provoca diverse dureri musculare si mai cu seama de spate.
4.    In mod normal, cu cat este mai liniste cu atat e mai bine. Unii oameni sunt obisnuit sa adoarma in prezenta anumitor zgomote, cum ar fi bataile pendulului din perete, traficul stradal, trecerea trenurilor, muzica, etc. si le este dificil sa adoarma in lipsa lor.
5.    Relaxarea este foarte importanta. Inainte de culcare, incercati sa cititi ceva usor sau sa ascultati muzica timp de o ora. Cea mai favorabila pozitie este intins pe spate cu perne sub cap, sub umeri, sub brate si sub genunchi. Incercati sa actionati asupra fiecarei grupe musculare. Incordati muschii si apoi relaxati-i voluntar, incepand de la talpi spre cap. Trebuie sa acordati atentie inclusiv muschilor faciali, ai pleoapelor sau ai maxilarului.
6.    Incercati sa nu va culcati cu burta plina. Masa de seara trebuie sa fie frugala si sa se termine cu 3-5 ore inainte de a merge la culcare. Evitati bauturile cu continut de cafeina, mai ales cafea, ceai, cola, cacao, sau ciocolata. Daca simtiti nevoia, sunt indicate ceaiurile calde de plante.
7.    Inainte de culcare, faceti o baie fierbinte, de 10-20 de minute. Temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 35º C. Daca e prea fierbinte, apa va avea efect stimulator, tinandu-va treji. Daca aveti picioarele in continuare inghetate, utilizati o sticla cu apa calda sau o patura groasa.
8.    Aerisiti foarte bine camera inainte de culcare; nu fumati atunci, nicotina fiind un stimulent.
9.    Asigurati o temperatura optima in dormitor cuprinsa in intervalul 16-21º C.

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *