Diete

Secrete ale sarii in prepararea si pastrarea alimentelor

Gastronomia, arta de a prepara mancaruri hranitoare, cat mai gustoase si apetisante, are in sare un nutrient valoros care se vede si in traditia poporului nostru, in care pentru a sublinia cinstea care se acorda unui oaspete insemnat i se ofera acestuia paine si sare.

Putini stiu insa stiu ca sarea are si alte intrebuintari in prepararea si pastrarea alimentelor, altele decat cele clasice sau cunoscute. Astfel:

–    Daca se intampla ca unul din castraveti sa fie amarui, se curata de coaja, se taie in rondele subtiri si se pune pentru cateva minute in lapte sarat, dupa care se clateste.
–    Albusul se va intari mult mai repede daca la batut se pune un varf de lingurita de sare.
–    Galbenusul va capata o culoare galbena mai intensa daca se va lasa circa 30 de minute presarat cu putina sare.
–    Daca ouale proaspete au inghetat, se pun in apa rece cu sare unde se lasa pana se dezgheata.

–    Se recomanda ca ouale sa fiarba in apa sarata (sau in care s-a adaugat o lingura de otet). De ce? Daca oul crapa, sarea opreste raspandirea continutului in apa de fierbere, prin coagularea proteinelor din albus.
–    Aflam daca oul este proaspat sau nu daca il punem in apa sarata. Oul proaspat ramane la fundul vasului, cel mai vechi se ridica la suprafata.

–    Ceapa folosita pentru salata va pierde din iuteala daca, cu circa 10 minute inainte de a prepara salata, se taie sub forma de pestisori si se freaca cu putina sare. Este bine sa stim faptul ca salata se sareaza inainte de a se adauga untdelemnul deoarece sarea nu se dizolva in ulei.
–    Putina sare adaugata in aluaturile si cremele dulci accentueaza gustul de dulce.

–    Cafeaua va fi mult mai aromata daca la fierbere se adauga foarte putina sare.
–    Nucile vechi vor deveni ca proaspete daca cu 4-5 zile inainte de a fi folosite se vor tine in apa sarata.
–    Icrele proaspete se vor lega mult mai bine daca se sareaza si se lasa la rece 10-12 ore.

–    Pestele proaspat isi va pastra mai bine forma daca cu circa 10-20 minute inainte de a fi prajit se sareaza.
–    Daca nu avem frigider putem pastra untul proaspat mai multe zile daca il tinem intr-o solutie mai concentrata de apa rece cu sare, la intuneric.

–    Untdelemnul dintr-o sticla inceputa se poate pastra un timp mai indelungat, fara a rancezi, daca se pune in sticla putina sare.
–    Conopida isi va pastra culoarea alba daca in apa in care se fierbe se pune o lingurita de sare.

–    Pentru a indeparta eventualii viermisori sau alte insecte, inainte de fierbere sau preparare, conopida proaspata se tine o ora in apa rece cu sare. La fel se procedeaza si cu salata verde.
–    Pentru ca pastele fainoase sa nu se prinda de fundul vasului in timpul fierberii, in apa de fiert se pune putina sare.

–    Cand se fierb legumele proaspete sarea se pune intotdeauna la inceput. Aceasta le ajuta sa-si pastreze forma si culoarea. Spre deosebire de acestea, la fierberea legumelor uscate (boabe), sarea se pune numai cu circa 20 de minute inainte de a fi gata fierte, pentru a nu se intari.
–    Borsul devine mai gustos, daca inainte de a se fierbe pentru a fi pus in ciorba i se adauga putina sare.

–    Spanacul, stevia, urzicile si alte verdeturi isi pastreaza culoarea daca se pun la fiert in apa clocotita cu sare.
–    Varza dulce va deveni mai frageda si va fierbe mai usor daca inainte de preparare se freaca cu sare.

–    Pentru a nu pierde substantele nutritive prin scurgere, friptura (carne, ficat sau rinichi) nu e sareaza inainte sa fie pusa la gratar ci numai dupa frigere.
–    In lipsa frigiderului putem pastra, pentru scurt timp, carnea proaspata daca o tinem invelita intr-o panza inmuiata intr-o saramura concentrata.

–    Pestele proaspat care are un miros de mal il va pierde daca se va tine cateva minute intr-o saramura rece foarte concentrata.
–    Daca se pune in tigaie putina sare, grasimea incinsa pentru prajit va stropi mai putin.

–    Mirosul de peste sau de ceapa se indeparteaza de pe tacamuri daca acestea se freaca usor cu sare fina.

–    Pentru a ramane intregi, cartofii destinati prepararii sub forma de salata, se fierb in apa cu sare.
–    Inainte de a se curata de coaja, cartofii noi se tin putin in apa cu sare; astfel coaja va putea fi indepartata mai usor prin frecare cu mana.
–    Continutul unui vas cu mancare se raceste mai repede daca acesta se aseaza intr-un recipient cu apa rece in care s-a pus un pumn de sare grunjoasa.

–    Painea se mentine mai mult timp proaspata si nu mucegaieste daca se pune intr-o punga de plastic in care a fost presata putin sare.
–    Drojdia de bere se poate pastra proaspata timp indelungat daca se tine in sare fina.
–    Mazarea si fasolea boabe nu vor fi atacate de insecte, si se vor putea pastra timp indelungat, daca in pungile sau cutiile in care se depoziteaza se presara sare. Acest lucru este valabil si pentru orez, faina, malai etc.

–    Lamaile a caror coaja a fost folosita la aromatizarea unor dulciuri se pastreaza proaspete timp mai indelungat daca se pun in putina saramura, atat cat sa le acopere.
–    Merele curatate de coaja, pentru compot sau alte preparate, nu se mai innegresc daca se pun imediat in apa rece in care s-a dizolvat putina sare.
–    Mustarul, dintr-un borcan inceput, nu se va usca daca se presara putina sare deasupra.

–    Pasta de rosii ramasa intr-un borcan se conserva mai mult timp daca se presara putina sare, apoi se adauga un strat de ulei si se pastreaza in frigider.
–    Usturoiul nu va mai avea un miros atat de puternic si persistent daca inainte de folosire cateii curatati se tin circa 5 minute in apa sarata.

–    Cascavalul vechi, intarit, devine proaspat daca se tine cateva ore intr-un servetel inmuiat in apa sarata.
–    Pentru a evita formarea cocoloaselor intr-un sos, in faina si laptele folosit se adauga putina sare.
–    Aluaturile coapte in cuptor vor capata o rumeneala frumoasa daca inainte de a fi introduce in cuptor se ung deasupra cu apa sarata. In acest fel, suprafata aluatului permite iesirea gazelor cu usurinta, fara ca acesta sa crape…

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *