Sanatate

Sanatatea femeii dupa nastere

Sarcina si nasterea necesita un efort suplimentar din partea organismului, deci nu e de mirare ca este nevoie de 4-6 saptamani pentru ca aceasta sa-si revina. Imediat dupa nastere, s-ar putea sa aveti dureri sau alte manifestari neplacute in zona genitala, mai ales daca aveti cusaturi sau hemoroizi. Puteti avea dureri puternice timp de 2 sau chiar mai multe saptamani, pe masura ce uterul revine, prin contractii, la dimensiunile normale, proces care este ajutat si de alaptarea la san. Abdomenul va avea dimensiuni mai mari timp de cateva saptamani, iar sanii vor fi mult mai mari decat inainte, cu vene vizibile. Daca nu alaptati, vor reveni la marimea initiala in circa o saptamana.

Cresterea abdomenului in timpul sarcinii duce la alungirea muschilor. Este nevoie de cateva saptamani pentru ca acesti muschi sa revina la normal. Deci, asteptati-va ca abdomenul dvs. sa fie flas si mare dupa nastere, chiar daca copilul, placenta si o mare cantitate de lichid au iesit. Acceptati abdomenul umflat timp de inca cateva saptamani.

Unul dintre motivele care intarzie redobandirea unui abdomen plat este acela ca perechile de muschi abdominali, care in mod normal sunt uniti, in timpul sarcinii vor fi separati. Se vor imbina din nou la 3-4 zile dupa nastere. Daca veti urma o dieta adecvata si veti efectua regulat exercitiile postnatale, muschii abdomenului vor reveni curand la normal. Pentru unele femei, redobandirea fermitatii muschilor si pielii abdomenului este mai rapida decat pentru altele. S-ar putea sa aveti nevoie de o perioada de 6-12 luni pana sa va recapatati forma, mai putin daca alaptati.

Nu exagerati in primele zile dupa nastere. Continuati exercitiile postnatale invatate in spitala sau de la moasa. Executati minim 10 sedinte a cate 6 ridicari ale pelvisului pe zi si 3-4 sedinte a cate 10 inclinari ale pelvisului si 10 incordari ale abdomenului.

Nivelul ridicat al hormonilor care au inmuiat musculatura si ligamentele pentru ca acestea sa devina flexibile in timpul sarcinii revine la normal in decurs de 5 luni, deci articulatiile raman vulnerabile in acest timp.

Nu va asumati riscuri:

–    Verificati alinierea articulatiilor – genunchii deasupra gleznelor – si nu le uitati in timpul exercitiilor.
–    Nu fortati articulatiile mai mult de 10 secunde.
–    Evitati folosirea greutatilor prea mari, introduceti-le gradat, pe masura ce va recapatati fortele.
–    Nu efectuati miscari impetuoase, cum ar fi saritura. Ramaneti la miscari blande, cum ar fi plimbatul sau inotul.

In a 4-a saptamana de la nastere puteti efectua un test, sa vedeti daca muschii abdominali sunt imbinati si, daca acest proces a avut loc, puteti incepe exercitii de rasucire. In momentul in care veti putea efectua 2 sedinte a cate 10 exercitii, dublati numarul sedintelor si incepeti exercitiile pentru muschii oblici abdominali.

Timp de noua luni, spatele a suportat o greutate mare si poate ca ati avut dureri in aceasta perioada. Pe deasupra, s-ar putea ca, in timpul nasterii, spatele sa fi fost fortat sau deformat. Deci, spatele poate fi extrem de vulnerabil in primele saptamani dupa nastere. Exercitiile pentru intarirea musculaturii spatelui trebuie incepute cu grija si trebuie sa va supravegheati postura in permanenta, mai ales daca stati in picioare, ridicati, schimbati sau hraniti copilul. Intariti abdomenul, scoateti fundul in afara si relaxati umerii. Aceste masuri va ajuta sa reduceti durerile de spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *