Diete

Reguli elementare in dietoterapie

Dietoterapia este terapia naturala prin care se pot trata diferite afectiuni, cu ajutorul unor regimuri alimentare speciale, bazate pe unele alimente ce au, pe langa proprietati nutritive, si proprietati terapeutice, motiv pentru care sunt denumite alimente-medicament.

 

Regimul alimentar are un rol deosebit de important in viata oricarei persoane, intrucat influenteaza in mod direct proportional gradul de sanatate. Cercetatorii au descoperit in legume si fructe sase substante bioactive, care pot ajuta organismul uman sa lupte cu orice boala printr-o alimentatie corecta. Hrana de fiecare zi trebuie sa fie bine pregatita, pentru a fi usor asimilabila de organism, oferindu-i acestuia energia necesara si o buna stare de sanatate.

 

Dietoterapia sau terapia dietetica are ca scop ameliorarea sau vindecarea diferitelor stari patologice prin adoptarea unor reguli si a unor regimuri alimentare cat mai sanatoase.

 

Principalele ei reguli alimentare sunt:

–    Sa se manance de 2-3 ori pe zi, sa nu se consume alte alimente intre mesele principale decat fructe proaspete.

–    Sa se evite mesele abundente, care supraincarca stomacul, produc indigestie si necesita un consum sporit de energie.

–    Se aleg de preferinta mancaruri usoare, cat mai simplu pregatite, din fructe, legume si cereale integrale (grau, secara, orz, ovaz).

–    Se recomanda ca inainte de fiecare masa sa se consume fructe proaspete.

–    Se vor evita excesul de sare ori de condimente, alimentele conservate si cele afumate.

–    Se va limita consumul de dulciuri, sucuri indulcite cu zahar, produse zaharoase, intrucat sunt sursa de dereglare a proceselor metabolice si, implicit, de aparitie a numeroase afectiuni. Consumul excesiv de dulciuri obliga pancreasul si organismul in ansamblu la un mare efort metabolic, predispunand la boli ca diabetul sau arteroscleroza.

–    In ceea ce priveste consumul de carne se recomanda in mod special pestele si carnea alba de pui. Se vor evita pe cat posibil mezelurile, care contin multa sare, aditivi alimentari, dar sunt sarace in vitamine.

–    Daca nu sunt interdictii medicale, consumul moderat de alcool are efecte benefice, astfel 1-2 pahare de vin natural pe zi (in special vin rosu) constituie o sursa de vitamine, minerale si antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire celulara.

–    Sa se evite excesul de grasimi, intrucat acestea ingreuneaza procesul de digestie; insa, nu este indicata o privare totala a organismului, deorece ele au un rol important in procesul metabolic. Se recomanda a se folosi cu preponderenta uleiul de masline, de soia, din germeni de porumb sau de grau, dar si uleiul de floarea-soarelui, extras prin presare la rece.

 

Cantiatea de alimente care se consuma zilnic trebuie sa fie suficienta pentru a acoperi necesarul organismului privind cresterea, mentinerea sau regenerarea tesuturilor si organelor, precum si pentru furnizarea de energie. O alimentatie adecavata este aceea care ii asigura fiintei umane posibilitatea de a sustine corect cateva functii de baza, si anume: cresterea, activitatea mentala, reproducerea, activitatea fizica, pastrarea greutatii normale la varsta adulta.

 

Alimentatia zilnica trebuie sa fie cat mai variata in compozitia sa, astfel incat sa ofere organismului toate substantele de care aceasta are nevoie: hidrati de carbon (glucide), grasimi (lipide), proteine, vitamine, minerale, oligoelemente, apa, fibre vegetale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *