Branza este un produs alimentar obtinut prin coagularea si prelucrarea laptelui de la diferite animale domestice. Dupa modul de preparare, populatie sau teritoriu exista diferite sortimente de branza.
BRANZETURILE TARI si semitari sunt bogate in calciu, vitamina A si proteine, dar si sodiu. Branza Cheddar, svaiterul, parmezanul si alte branzeturi tari sunt printre cele mai raspandite produse de acest gen in alimentatia unui numar mare de oameni.
Recomandare. O bucata de branza Cheddar sau de sveiter de aprox. 28,3 g are marimea varfului degetului mare, a unei perechi de zaruri, sau a unui cub cu latura de 2-3 cm.
Ce contin? Substantele nutritive variaza de la un tip de branza la altul. Branza e bogata in calorii si grasimi, dar este si o sursa excelenta de calciu si proteine.
Ce este indicat? Branza mai putin proaspata, pentru ca are un gust mai patrunzator decat cea proaspata; branza dulce se poate servi in portii mai mici, gustul e la fel de bun, iar caloriile si grasimile sunt mai putine. In unele bucatarii nationale, ca cea franceza, de exemplu, branza e servita ca alternative la desert. Studiile indica faptul ca branzeturile vechi, cum ar fi branza de Cheddar, ar putea ajuta la prevenirea cariilor.
Ce nu este indicat? Folosirea lui la gatit. Branzeturile sarace in grasimi sunt bune pentru gustari si sandvisuri, dar trebuie adaugate cu grija in manacarile gatite. Contin emulgatori care se pot amesteca cu celelalte substante chimice prin topire.Nu sunt recomandate portiile mari. Evita cuburile de branza la cocteiluri, deoarece le poti consuma in exces, fara a-ti da seama.
BRANZETURILE MOI pot fi bogate in acizi grasi saturati. Majoritatea sortimentelor provin din urmatoarele categorii: Provolone, Muenster, Gouda, Edam, Brie si alte sortimente cu coaja. Branzeturile de tip Rockfort si sarate ca Feta fac o categorie aparte.
Recomandari. Coaja sortimentelor Camembert si Brie este comestibila, in timp ce Edam si Gouda sunt invelite in ceara, care trebuie inlaturata. Portiunile albastrui din branza Rockfort contin mucegai, prezentat intr-o cantitate adecvata, pentru a da branzei aroma caracteristica.
Ce contin? Aceste branzeturi sunt mai zemoase decat cele tari, dar au un continut similar de grasimi si colesterol. De regula, sunt mai sarace in calciu si alte substante nutritive.
Ce este indicat? Branzeturile Feta si Rockfort, cu aromele lor specifice, nu trebuie consumate in exces. Foloseste-le in cantitati mici pentru a le presara peste salate. Feta este ceva mai saraca in grasimi si calorii decat alte sortimente moi si semimoi.
In ciuda texturii lor cremoase, bogate, Brie si alte sortimente moi sunt mai sarace decat branzeturile tari sau semimoi.
Ce nu este indicat? Sortimentele de Lombardia, dublu si triplu cremoase. Aceste branzeturi moi pot contine grasimi intr-un procentaj de peste 75 %.
Mucegaiul. Branza moale se poate altera mai repede decat cea tare, iar mucegaiul patrunde mai adanc. Cu exceptia branzeturilor de tip Rockfort, unde cantitatea si tipul de mucegai sunt controlate cu grija, branza mucegaita trebuie aruncata.