Sanatate

Boala Lyme

Aceasta boala este produsa de bacteria  “Borrelia burgdolferi”. Ea se manifesta prin febra, insotita de inflamatii la nivelul pielii, dar si de afectarea articulara sau cardiaca.

 

Boala Lyme este o boala rara, dar se intalneste sporadic peste tot in lume. Ea poarta numele orasului din Connecticut (Statele Unite) unde a fost descoperita. De fapt semnele acestei boli erau cunoscute de mult timp in Europa, dare nu se cunoastea germenul responsabil.

 

Cauzele. Bacteria responsabila de boala Lyme poate fi transmisa la om prin capuse care au fost contaminate dupa ce au intepat un animal salbatic (rozatoare de exemplu). Boala Lime apare sub forma unor mici epidemii sau sub forma unor cazuri izolate. Toate activitatile care presupun contactul cu capusele constituie un factor de risc pentru contaminare: munci agricole, camping etc.

 

Stadiile bolii. Boala Lime evalueaza in trei stadii, fiecare caracterizat prin simptome proprii:
1. Primul stadiu se manifesta prin aparitia unei roseti caracteristice la nivelul pielii, numita “eritem migrator”. Aceasta roseate cutanata survine intr-un interval cuprins intre 3-30 de zile dupa intepatura de capusa. Ea apare la locul intepaturii. La locul rosetii, pielea e usor ridicata si apar senzatii de durere si caldura. Roseata se extinde concentric formand un inel in jurul punctului de plecare si dispare treptat in cca 3 saptamani. Eruptia cutanata poate fi insotita de febra si dureri articulare sau musculare asemanatoare manifestarilor gripei. Ea dispare fara a lasa urme, chiar si in absenta tratamentului.

 

2. Stadiul al 2-lea survine dupa cateva saptamani sau dupa cateva luni si se caracterizeaza prin pusee de eritem, insotite de manifestari mai putin ingrijoratoare. Poate fi vorba de afectare cardiaca, sincope, dureri toracice, dureri articulare de cauza inflamatorie sau de semne neurologice. O durere foarte intensa apare in regiunea intepaturii. Acest stadiu dureaza de la cateva saptamani la mai multe luni. Ele nu se constata decat daca primul stadiu, adica eruptia cutanata, a trecut neobservat sau a fost neglijat si, in consecinta, a ramas netratat.

 

3. Stadiul al 3-lea e cel mai sever. El se intaleaza dupa mai multi ani de la intepatura capusei daca nu a fost initiat nici un tratament inainte. El debuteaza cu un eritem cronic care se esxtinde la brate si mai ales la gambe, ajungand dupa mai multe luni la o atrofie progresiva a pielii. Aceasta forma e bine cunoscuta in estul Frantei sub numele de Boala Pick-Herxheimer. Eruptia este insotita de manifestari diferite, cum ar fi o tumora benigna, la nivelul pielii (pseudolimfom), dar mai ales afectarea articulatiilor (reumatism cronic), a inimii si a sistemului nervos, care determina de fapt gravitatea bolii.

 

Diagnosticul si tratamentul. Izolarea bacteriei din prelevari de la nivelul leziunilor cutanate e foarte dificil de realizat. Deci e preferabil luarea unor masuri de precautie. Astfel, in timpul stadiului initial, daca sesizam o eruptie sugestiva pentru intepatura capusei, imediat trebuie initiat un tratament antibiotic, singurul capabil sa impiedice intreaga evolutie ulterioara a bolii.

 

In stadiul al 2-lea, evidentierea bacteriei ramane inca dificila. Diagnosticul poate fi stabilit printr-un test seriologic (proba de sange) care depisteaza anticorpii bacteriei “Borrelia”.

 

Diagnosticul e stabilit in acelasi fel si in stadiul al 3-lea de boala. Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice care au ca efect disparitia simptomelor si prevenirea aparitiei complicatiilor tardive. Daca boala nu e tratata si evolueaza pana la stadiul al 3-lea, ea poate lasa sechele variate, in special neurologice (paralizii faciale sau ale membrelor) sau cutanate (atrofii cu ulcere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *