Sanatate

Proprietatile terapeutice ale plantelor aromatice

Plantele sau ierburile aromatice (frunze, flori, seminte, radacini, scoarta sau fructe), folosite pentru a da savoare mancarurilor in care se adauga, au si importante proprietati terapeutice.

Ierburile aromatice pe care le punem in mancarurile noastre au o particularitate: gustul bun. Daca le vom consuma cu generozitate in preparatele noastre, le vom simti efectele asupra organismului. Aproape toate actioneaza intr-un fel sau altul asupra digestiei, calitate de mare importanta, deoarece sanatatea noastra este influentata nu atat de ceea ce mancam, cat de ceea ce digeram si asimilam. Sub diferitele lor forme, ierburile aromatice pot usura procesul de digestie.

Cele pe care le prezentam in continuare ar trebui folosite din plin:

Patrunjelul este o planta bogata in carotenoide, flavonoide, acid folic, vitamina C, calciu si fier. Aceste componente ii confera puteri curative si medicinale deosebite. Patrunjelul are efect diuretic si un rol benefic pentru zona urogenitala, contribuind la reglarea ciclului la femei si prevenind formarea gazelor intestinale. Are si un efect relaxant asupra sistemului digestiv. Concentratia sa ridicata de clorofila ii permite sa actioneze ca neutralizant al respiratiei neplacute provocate de usturoi. Cercetari recente au dezvaluit proprietatile protectoare ale acestei plante impotriva efectelor cancerigene ale alimentelor prajite.

Coriandrul. Frunzele sale au un efect stimulant si tonic asupra digestiei si previn flatuenta. Uzul medicinal al frunzelor si semnintelor de coriandru sunt folosite in cazul dizenteriei, colesterolului, hepatitei, ca diuretice si stimulatoare ale functiilor renale, precum si in scop calmant in cazul fluxului menstrual excesiv. Are si proprietati afrodiziace; mestecate dupa masa, frunzele de coriandru pot indeparta gustul de usturoi.

Mararul. Frunzele si semintele sale sunt un excelent remediu in cazul flatulentei si al spasmelor intestinale. Semintele mestecate inlatura respiratia urat mirositoare. Frunzele stimuleaza digestia, dar au si efect calmant asupra ei. Un decoct de frunze de marar proaspete, dat bebelusilor cu lingurita, le calmeaza acestora durerile provocate de colici. De asemenea, mararul are un efect sedativ.

Busuiocul face parte din familia mentei. Are un efect antispasmodic asupra sistemului digestiv si un efect sedativ asupra sistemului nervos: atenueaza indigestiile, faciliteaza somnul, calmeaza nervozitatea, starile de anxietate si de iritabilitate. De asemenea, usureaza digestia si contribuie la eliminarea gazelor, ca si la atenuarea greturilor si a starilor de voma. Busuiocul este si un bun remediu impotriva viermilor intestinali, determinand eliminarea lor. Este un bun dezinfectant si un bun calmant in cazul migrenelor. Folositi din plin busuiocul intre aprilie si octombrie, perioada in care creste pe camp.

Menta iute este cunoscuta mai ales pentru proprietatile sale digestive. Ea este un bun calmant in cazul gazelor intestinale, al aerofagiei, al spasmelor insotite de durere si al greturilor. De asemenea, menta stimuleaza secretia biliara, care joaca un rol important in digerarea grasimilor. Mai multe studii au demonstrate si ca diverse componente ale mentei ajuta la dizolovarea calculilor vezicii biliare. Menta mai are si proprietati antivirale si poate fi folosita in caz de febra, de gripa sau raceala. Are si un efect tonic asupra sistemului nervos, eliminand tensiunea si anxietatea.

Sofranul este planta aromatica cea mai scumpa din lume.. El actioneaza asupra sistemului digestiv: usureaza activitatea stomacului, combate spasmele si flatuenta. Adesea, este utilizat pentru declansarea ciclului menstrual, pentru reglarea acestuia si pentru atenuarea durerilor menstruale. Mai are si reputatia de a stimula libidoul.

Salvia. Numele sau vine din latinescul “salvere”, ce inseaman “a salva”. Efectele salviei asupra organismului sunt foarte variate. Un dicton popular spune ca “Cine are salvie in gradina nu are nevoie de doctor.” Salvia are un efect de stimulant general asupra organismului si este recomandat in caz de surmenaj si in covalescenta. Este un sedative natural care ajuta la calmarea emotiilor. In afectiunile bucale si ale gatului, salvia e folosita pentru gargara si clatiri ale gurii, intarind gingiile si protejand dintii de desosare. Actioneaza eficient si asupra aftelor. Folosita pentru uz intern sub forma de infuzie, salvia ajuta la combaterea infectiilor, mai ales cele ale cailor urinare. Pe femei salvia le ajuta la reglarea menstruatiilor prea abundente, crescand fertilitatea, atenuand durerile si ameliorand simptomele menopauzei – transpiratia si bufeurile. Contribuie la usurarea nasterii.

Tarhonul, numit si “regele plantelor aromatice”, da preparatelor aroma sa plina de energie si gustul inconfundabil. Tarhonul stimuleaza pofta de mancare, calmeaza gazele intestinale si este un bun stimulentnt digestiv.

Hasmatuchi, consumat primavra, ajuta organismul sa se reface dupa o iarna plina de excese alimentare. Are proprietati tonice, depurative, diuretice si intareste organismul, curatindu-l. Stimuleaza apetitul si digestia. Hasmatuchi intra in componenta unor solutii care calmeaza ochii iritati, precum si la prepararea lotiunilor de fata, datorata proprietatii sale de a netezi ridurile.

Dafinul are un efect benefic asupra stomacului si a intestinului, atenuand excesele sau corectand deficientele. Poate avea un efect calmant asupra unui stomac prea agitat si poate tonifica un stomac prea lenes prin stimularea apetitului si a sucurilor gastrice. O infuzie de dafin dupa masa asigura o digestie corecta si combate fermentatia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *