Diete

Alimentatia detoxifianta

Unul dintre dezavantajele aduse cu sine de lumea moderna este saracirea apreciabila din punct de vedere calitativ a alimentatiei noastre. Epoca industriala a determinat schimbari semnificative de mentalitate alimentara. Intrarea masiva a femeilor pe piata muncii a redus timpul consacrat prepararii mesei; in consecinta, produsele semipreparate, congelate, conservele au inceput din ce in ce mai mult sa se impuna pe piata alimentara.

 

Apoi, pentru a compensa anumite lipsuri din alimentatie, am inceput sa ne administram regulat vitamine sintetice si am ajuns la “mesele complete” sub forma tabletelor. Cu toate acestea, suntem in continuare obositi, epuizati, extenuati si asteptam cu nerabdare sa se termine saptamana si sa ne odihnim.

 

Daca ne-am da seama cat de deficitara este alimentatia noastra, cat de mult este influentata sanatatea noastra de lipsa alimentelor naturale si de excesul  de produse chimice, sintetice, poate ca am fi dispusi sa investim mai mult efort in aceasta directie. Pentru a ne regasi forta si energia, trebuie sa dezintoxicam organismul, sa eliminam toate toxinele acumulate zi de zi, de-a lungul anilor.

 

Pentru aceasta, trebuie sa alegem numai produsele alimentare sanatoase, adica naturale: in primul rand fructele, legumele si cerealele neprocesate. Cu cat un aliment pe care il consumam are mai putin zahar, sare, conservant sau colorant, cu atat vom putea beneficia  mai mult de pe urma valorii lor energetice.

 

Este adevarat ca daca am asculta toate sfaturile medicale din mass-media si am analiza toate studiile, vom ajunge sa credem ca orice am manca ne-ar imbolnavi. Ceea ce putem face este sa triem diversele informatii si sa alegem dintre solutiile propuse ceea ce ni se pare ca ar fi locic, realist si benefic pentru organismul nostru.

 

Un lucru este cert in toata aceasta avalansa de informatii contradictorii: cu cat suntem mai aproape de natura, cu atat scade riscul unor intoxicatii sau al contracararii unor boli, pe termen scurt sau lung.

 

Din dorinta de a avea fructe si legume mai bune si intr-o cantitate mai mare, oamenii au introdus in culturile lor insecticide si pesticide de tot felul  pentru a grabi coacerea lor. Exista o multime de produse si metode cu un grad ridicat de toxicitate si poluare ce sunt folosite pentru conservarea si cosmetizarea fructelor si a legumelor, care, in aparenta, arata perfect. Ni se spune ca , printr-o simpla spalare inainte de a le consuma, scapam de toate aceste substante. Dar coaja fructelor nu este nici din cauciuc, plastic sau beton: ea este poroasa; prin urmare, exista un mare risc ca substantele nocive sa treaca prin ea si sa ajunga pana la pulpa fructului, pe care nu o putem spala, si cu care, intr-un final, ne hranim.

 

Daca vreti sa va tineti cat mai departe posibil de substantele chimice si toxice utilizate pentru crestere sau conservare, orientate-va spre produsele atestate ecologic si biologic. Sunt mai rare si mai scumpe decat celelalte, dar incep sa fie tot mai raspandite. Alegerea va apartine!

 

Iar daca aveti norocul sa detineti o palma de pamant, de ce nu va faceti propria gradina de zarzavat? Veti fi mai sigur de calitatea produselor pe care le consumati, veti manca mai sanatos si, in plus, veti face mari economii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *