Diete

Mentinerea si controlul greutatii

Daca doriti sa pierdeti din greutate, cel mai bine ar fi sa faceti acest lucru printr-un regim sanatos si bine pus la punct. Cheia este sa puteti mentine modificarile aduse obiceiurilor dvs. alimentare. Aceasta nu trebuie sa presupuna o faza de semi-infometare, care va face sa tanjiti dupa dulciuri si produse de patiserie, ci ar trebui sa se concentreze asupra imbunatatirii echilibrului dietetic. Comparand corpul cu un cuptor, focul reprezinta metabolismul nostru, iar combustibilul este constituit din alimentele pe care le consumam. Pentru a tine focul aprins, trebuie sa ne asiguram ca folosim combustibilul adecavat si sa il punem pe foc regulat, in cantitati si continuturi echilibrate.

 

Alimente de calitate. In termeni simpli, a manca inseamna a consuma alimente de buna calitate, conform unui program. Alimentele provenite din fast-food-uri, dulciurile si prajiturile de tot felul nu ard prea bine in foc. Fructele, legumele si granele integrale, cum ar fi painea din faina integrala, ard mai bine.

 

O buna abordare este concentrarea asupra valorilor nutritive ale oricarui aliment pe care il consumati, pe langa energia pe care o ofera. Zaharul pur ofera doar calorii goale, in sensul ca nu are in plus si nutrienti, in timp ce fructele, de ezemplu, ofera vitamine esentiale si fibre. Incercati sa consumati doar alimente care au un beneficiu nutritiv pozitiv.
Sarirea peste mese si infometarea. Unele persoane considera ca sarirea peste mese si infometarea propriei persoane este cea mai buna metoda de a slabi, desi, comparand aceasta idee cu analogia cu cuptorul, teoria este gresita. Daca aprindem focul dimineata si nu-l alimentam la amiaza, ce se intampla pe cand ne intoarcem seara la foc? Flacara va fi atat de redusa incat combustibilul adaugat seara nu va arde deloc usor. Daca sariti peste mese, corpul va face mai degraba rezerve de grasimi din mesele urmatoare.

 

Sa nu credeti ca daca vreti sa slabiti trebuie sa mancati mai putin; trebuie doar sa mancati diferit. Veti beneficia de pe urma meselor mai dese prin faptul ca va veti putea controla dorintele arzatoare cauzate de nivelul scazut al glucozei din sange. Dar nu uitati sa alegeti cu atentie marita toate alimentele pe care le consumati, pentru beneficiul nutritiv maxim de care aveti nevoie.

 

Planul de 10 puncte pentru controlul greutatii sau de alimentatie corecta acopera necesarul unei nutritii sanatoase, care asigura in acelasi timp scaderea in greutate:
1. Mancati trei mese pe zi. Mesele regulate sunt importante, daca vreti ca metabolismul sa fie bine intretinut, iar ele ajuta si la mentinerea nivelului glicemiei, prevenind foamea si dorinta puternica de mancare.
2. O gustare sanatoasa intre mese ajuta de asemenea la mentinerea nivelului glicemiei, stabil pe timpul zilei. Fructele proaspete si uscate, legumele crude, nucile si semintele sunt ideale.
3. Consumati bauturi sanatoase. Evitati cofeina, deoarece va stimuleaza corpul sa secrete insulina, iar acest lucru poate sa coboare nivelul glicemiei. Bauturile usoare sunt pline de zahar / chimicale si este mai bine sa fie evitate. Consumati apa minerala, fructe si sucuri de legume.
4. Consumati alcool in cantitati moderate. O cantitate de alcool este compatibila cu un regim alimentar sanatos, dar cantitati mai mari pot duce la ingrasare. Nu beti mai mult de o unitate-doua de alcool pe zi.
5. Beti mai ales intre mese si nu in timpul mesei. Consumul de bauturi in timpul mesei dilueaza secretiile care digera alimentele si deci perturba digestia. Proasta digestie poate duce adesea la ingrasare.
6. Micsorati consumul de grasimi. Cand alegeti alimente bogate in proteine, alegeti pestele in locul carnii. Carnea de pasare (fara piele) este mai sanatoasa decat carnea rosie, cum ar fi carnea de oaie, de miel si de porc. Cand consumati lactate, alegeti-le pe cele sarace in grasimi, cum ar fi branza, laptele degresat si iaurtul (neindulcit).
7. Identificati si eliminati alimentele la care sunteti sensibili. Descoperirea alimentelor la care sunteti sensibili si eliminarea lor din regimul dvs. alimentar poate aduce o importanta scadere in greutate. Vinovatii comuni sunt produsele pe baza de grau si lactate.
8. Alegeti carbohidrati. Aceste alimente contin mult mai multe fibre, vitamine si minerale, decat alte alimente. In acelasi timp, ele elibereaza glucoza mai incet in sange, ceea ce ajuta la mentinerea unui nivel stabil al glicemiei. Clorhidratii indicati in alimentatia sanatoasa include painea din faina integrala, orezul maro, cartofii in coaja si pastele din faina integrala.
9. Evitati zaharul. Aceasta nu inseamna doar sa nu adaugati zahar in mancaruri si bauturi, ci sa evitati alimentele care contin zahar, cum ar fi alimentele la pachet si majoritatea cerealelor pentru micul dejun. Zahrul nu contine nutrienti.
10. Consumati multe fructe si legume proaspete. Bogate in nutrienti si fibre, aceste alimente sunt esentiale pentru un regim alimentar sanatos. Incercati sa consumati cel putin cinci portii de fructe si legume proaspete, zilnic (o portie reprezinta un fruct, cum ar fi un mar sau o banana sau o portie de salata sau legume). Legumele e mai bine sa fie crude (ca salata), fierte in aburi sau preparate in cuptorul cu microunde. Aceste forme de preparare pastreaza mai multi nutrienti in alimente, decat fierberea, coacerea sau prajirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *