Diete

Bucataria traditionala thailandeza

Cum este mancarea thailandeza? Extraordinar de diversa, echilibrata si sanatoasa. Fiecare ingredient este pus in evidenta sau i se estompeaza proprietatile prin adaugarea altora intr-o anumita cantitate. Puteti critica ca e picanta. Dar e grozava. Nu are nimic din ceea ce ati cunoscut pana acum, dar este atragatoare prin arome si aspect.

 

 

Thailandezii petrec mult timp la masa, vorbind si povestind. Deoarece felurile de mancare sunt puse in mijlocul mesei, ele sunt impartite de toti si fiecare poate comanda mai multe feluri, astfel incat puteti experimenta diferite gusturi si arome.

 

 

 

Meniul thailandez autentic este format din cel putin un fel de mancare picant, cateva care sunt mai putin picante si alte cateva condimentate doar cu usturoi sau ierburi.

 

 

Cel mai important element in meniurile thailandeze este orezul, consumat cu adaus de condimente sau cu sos de peste. Tipurile de curry si sosuri au devenit mai sofisticate pe masura ce tara s-a dezvoltat, iar in zilele noastre, bolul de orez din mijlocul mesei este insotit de alte feluri de mancare, cu carne de porc, pasare si peste.

 

 

Kaeng inseamna curry. Din acest grup fac parte cele mai condimentate feluri de mancare si reprezinta esenta bucatariei thailandeze. Printre felurile de mancare la care se foloseste curry verde se numara kaeng khiaw waan kai, sau sos de carne de pui si vinete de dimensiuni mici. Sau kaeng khiaw waan neua, care are felii de carne de vita. Kaeng karee e preparat cu pui sau vita, Kaeng phet contine curry rosu si carne de vita sau porc, iar, inrudit cu acesta, phanaenk neua, cu aroma de cocos si curry “uscat”. Kaeng som este un fel de supa picanta si acrisoara, cu peste sau creveti.

 

 

Dintre felurile servite fierbinti, preferate sunt: tom yam kung (supa de lamaie cu creveti), po taek (mancare cu scoici, midii, crabi si peste), yam (salata de carne cu legume), tom khaa kai (supa concentrate cu lapte de cocos si carne de pui), plaameuk thawt krathiam phric thai (calmar prajit cu usturoi si piper negru), kaeng jeut (supa lipede de taietei, carne de porc si ciuperci), neua phat nam man (carne de vita cu sos de stridii, garnisite cu salota si legume verzi), mau phat priaw waan  (carne de porc cu sos dulce-acrisor)…

 

 

Majoritatea preparatelor servite la pranz provin din bucataria chineza, iar taieteii, originari din China, au fost preluati de thailandezi. Sunt serviti sub doua forme: uscati si inmuiati. Kuay tiaw este preferata, o supa cu taietei si carne de peste sau vita. Ba-mee sunt taietei cu oua si bucati de carne sau legume. Alte feluri de mancare servite la pranz, tot de origine chineza contin orez; dintre acestea amintim khao man khai, orez fiert cu felii de carne de pui si ghimbir; khao muu daeng, orez cu carne de porc si khao kaa muu, pulpa de porc inabusita cu verdeturi si orez.

 

 

Fiecare dintre cele patru regiuni ale Thailandei are specificul sau gastronomic.

 

 

Specialitatile din nord folosesc khao niaw, orez lipicios, modelat in mici sfere si scufundat in diferite sosuri si curry. Sai oua este carnat din carne de porc, gras si condimentat, si reprezinta esenta bucatariei acestei regiuni. Alte preparate din aceasta zona a tarii sunt: khao soy (taietei cu oua, bucati de carne de pui sau vita), nam phric bong (carne tocata de porc cu condimente, usturoi si pasta de creveti), laap (carne maruntita de porc, pui, vita sau peste).

 

 

In nord-est mancarea este preparata simplu si condimentat. Iata cateva preparate specifice: kai yaang (pui prajit marinat in miere cu condimente), neua yang (carne de vita uscata la soare), som tam (salata din papaya proaspata si razuita, creveti uscati, suc de lamaie si chilli).

 

 

Dintre felurile bucatariei din sud foarte populare sunt khao yam (nuca de cocos razuit, frunze de lamaie verde, creveti uscati, praf de chili si cu un sos cencentrat din pasta de creveti si zahar de palmier), phat phet sataw (creveti sau carne de porc cu putin chilli), khao mok kai (carne de pui prajit, pe un strat de orez cu sofran), khanom jeen (peste taiat matunt cu taietei de orez)…

 

 

In Bangkok se gasesc numeroase tipuri de dulciuri. Iata cateva mai appreciate: kluay buat chee (banana inabusite intr-o crema dulce si parfumata de cocos), thap thim krawp (sfere mici de faina de tapioca cu castane-de-apa, servite cu un amestec de crema de cocos si inghetata), khanom beuang (“prajitura-tigla pentru acoperis”, o crusta subtire si crocanta, umpluta cu cocos si galbenus fierte in sirop, cu mirodenii, crevete uscat dulce, coriandru si crema de zahar), sanghayaa maphrao awn (desert din crema de cocos, zahar de palmier si oua)…

 

 

Tipurile locale de bere sunt Singha (leul) si Chang(elefantul); whisky-ul local se prepara din orez, fin apreciate marcile Song Som si Mekong. Cereti cafea neagra (oliang) pentru a experimenta intreaga aroma a acestui amestec exotic. Ceaiul este servit cu mult lapte condesat si indulcit.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *