Anchete

LA ȚEAPA IMOBILIARĂ dată de firma REALTOPFARMA, finanțatorul Transilvania ”Penal” City, până și cele două echipe de fotbal din Cluj sunt înscrise la masa credală. Când Ziar de Cluj scria despre cum Elena Udrea își cumpără ”liniște” la Cluj-Napoca, presa de chitanțier ne acuza de șantaj

După cum Ziar de Cluj relata încă din 3 iulie, ”după ce  firma REALTOPFARMA SA, care este finanțatorul afacerii imobiliare Transilvania Smart City, a intrat în insolvență, clienții care au plătit avansuri pentru locuințe au rămas cu ochii în soare și dezvoltatorul imobiliar și-a suspendat până și adresa de email. Dacă partenerul din această afacere, SDC Imobiliare, a returnat  partea de bani, cei de la Realtopfarma au preferat să dispară. Reprezentanții acestei firme sunt Alexandrov Marinel, fratele iubitului Elenei Udrea, și Adrian Gurzău, fost deputat clujean condamnat penal și cumătrul lui Udrea.”

CITEȘTE: TRANSILVANIA PENAL CITY: Afacerea imobiliară din Cluj a Elenei Udrea și-a închis adresele de mail și i-a lăsat pe clienți cu ochii în soare

CITEȘTE ȘI: ŢEAPA IMOBILIARĂ despre care Ziar de Cluj scria exclusivităţi, iar presa de chitanţier ne acuza de şantaj, afacerea imobiliară a Elenei Udrea, a intrat în insolvenţă

Cum vă informam, reprezentanții firmei Realtopfarma, care se află în spatele afacerii imobiliare Transilvania Smart City, au dispărut. Cel puțin adresele de mail ale firmei au fost suspendate, iar reprezentanții societății nu pot fi contactați.

CITEȘTE ȘI: Alina Bica nu trăiește în Italia din vânzare de pizza, ci de caracatiță din firmele Elenei Udrea

Deși Realtopfarma SA Tamași/Corbeanca, principalul dezvoltator din Transilvania Smart City, proiectul imobiliar mamut a Elenei Udrea, a intrat în insolvență, oficial la propria cerere, însă sentința de deschidere a procedurii încă nu a fost publicată în BPI, ceea ce înseamnă, în teorie, că ar putea fi anulată în apel, potrivit Supervizor.ro.

Administratorul judiciar provizoriu, Dascal Insolvency SPRL, a prezentat, cu o zi întârziere față de noul termen limită, un tabel preliminar cu peste 160 de creditori, care au invocat creanțe în valoare totală de peste 500 de milioane de lei.

Valoarea creanțelor admise este de 95.269.129,69 lei, însă numeroase creanțe sunt „înscrise sub condiție suspensivă a neîncheierii contractului autentic de vânzare”.

NICIO SURPRIZĂ PENTRU NOI, pe lista creditorilor sunt prezente și cele două echipe de fotbal din Cluj-Napoca

În fond. Ziar de Cluj a scris în exclusivitate pe acest subiect al cumpărării de liniște de către Elena Udrea din partea ”Grupului de la Cluj” pe care apoi l-a acuzat că vrea să-i fure afacerea…

CITEȘTE: Exclusiv! Dovada ca Elena Udrea MINTE cand spune ca Grupul de la Cluj vrea sa ii ia afacerea! Documente socante despre CFR Cluj!

Principalul creditor este SDC Imobiliare SRL Cluj-Napoca, care apare în tabel cu o chirografară de aproape 39 de milioane de lei.

  • Pe lista creditorilor sunt prezente și cele două echipe de fotbal din Cluj-Napoca. U Cluj figurează cu 320.515 lei (în baza unui contract de sponsorizare), iar CFR apare cu 1.212.700,2 lei (creanță sub condiție suspensivă, de peste 3 ori mai mică decât suma revendicată).

În prezent, societatea Realtopfarma este administrată de Adrian Gurzău (ex deputat PDL, PMP, condamnat penal pentru acte grave de corupție și care a beneficiat de o condamnare blândă,  ”bunăvoința” sistemului judiciar, condamnare negociată în urma unui acord de recunoaștere a faptelor), arată datele de la Registrul Comerțului. Firma a raportat pentru 2022 un număr mediu de cinci angajați, venituri de peste 10,3 milioane lei, cheltuieli de aproape 35,7 milioane lei (pierderi de circa 25,36 milioane lei), datorii de peste 86,3 milioane lei, active imobilizate de aproximativ 50,7 milioane lei și active circulante de peste 67,4 milioane lei, dintre care creanțe de circa 62,5 milioane lei.

Afacerea imobiliară din Cluj-Napoca a Elenei Udrea a intrat în insolvență la mijlocul lunii aprilie, printr-o soluție a Tribunalului Ilfov

CITEȘTE ȘI: AL DRACULUI “GRUP DE LA CLUJ”! Transilvania “Penal” City, bombardat de executări silite și cereri de faliment

Ce se mai întâmplă în "cartierul lui Udrea" de la Cluj: Aceleași apartamente, vândute unor cumpărători diferiți. Cine a reușit performanța

FOTO: Mihai Curteanu cu Elena Udrea în vremurile bune în care Adrian Gurzău era președintele PMP Cluj

Din documentele consultate de Ziar de Cluj avem următoarea poveste: Realtopfarma SA, compania care și-a asumat proiectul Transilvania Smart City, semnează cu CFR Cluj (Fotbal Club CFR 1907 SA), pe data de în 24.02.2022, mai multe contracte (promisiuni de vânzare cumpărare a unui bun viitor) prin care clubul de fotbal urma să primească 12 apartamente în viitorului mini-oraș din zona Moș Ion Roată.

Din partea Realtopfarma, compania controlată de partenerul de viață al Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, este împuternicit să semneze promisiunile de vânzare-cumpărare pentru cel puțini cinci apartamente, conform documentelor consultate, Mihai Curteanu (fost coleg de PMP cu Adrian Gurzău). Procura are numărul 847/23.20.2022 și a fost autentificată de notarul public Alin Constantin Ciobanu.

Procura respectivă, un document extrem de important în toată această poveste, îi dă dreptul lui Mihai Curteanu să “vândă la prețul și în condițiile stabilite de comun acord cu cumpărătorii și să încheie promisiuni de vânzare a unui bun viitor, precum și acte adiționale la acestea, dacă va fi cazul/Contracte de cânzare având ca obiect următoarele imobile:

  • Apartamentul nr. 5401, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Moș Ion Roată nr. 29, etaj 4, jud. Cluj, cu suprafața utilă de aproximativ 57,09 mp, terasă cu suprafața de 19,64 mp;
  • Apartamentul nr. 5513, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Moș Ion Roată nr. 29, etaj 5, jud. Cluj, cu suprafața utilă de aproximativ 57,16 mp, terasă cu suprafața de 19,64 mp;
  • Apartamentul nr. 5601, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Moș Ion Roată nr. 29, etaj 6, jud. Cluj, cu suprafața utilă de aproximativ 57,09 mp, terasă cu suprafața de 19,69 mp;
  • Parcările subterane nr. 108, 109, 111, 112 ;i 129 situate ]n municipiul Cluj-Napoca, strada Moș Ion Roată, nr. 29, jud. Cluj, la Subsol 2.

Imobilele descrise mai sus sunt în curs de edificare în construcția “IMOBIL de locuințe colective, 227 unități locative și spații comerciale – corp C5 3S+P+11+R (…)”, se arată în procura prin care Mihai Curtean este împuternicit de administratorul Realtopfarma SA, Otilia-Nicoleta Androne, să se ocupe de vânzarea apartamentelor.

Toate promisiunile de vânzare încheiate între Realtopfarma SA (promitent vânzător) și Fotbal Club CFR 1907 SA (promitent cumpărător) au fost notate în Cartea Funciară a imobilului, conform documentelor consultate de ZIUA de CLUJ:

  • “Se notează promisiunea de vânzare a unui bun viitor încheiată între REALTOPFARMA SA în calitate de promitent  vânzător și FOTBAL CLUB CFR 1907 SA, având ca obiect vânzarea apartamentului nr. 5401 și parcarea nr. 111 din subsol 2 ce se va edifica pe imobilul de sub A1 și cota de teren aferent acestora”
  • “Se notează promisiunea de vânzare a unui bun viitor încheiată între REALTOPFARMA SA în calitate de promitent  vânzător și FOTBAL CLUB CFR 1907 SA, având ca obiect vânzarea apartamentului nr. 5513 și parcarea nr. 112 din subsol 2 ce se va edifica pe imobilul de sub A1 și cota de teren aferent acestora”
  • “Se notează promisiunea de vânzare a unui bun viitor încheiată între REALTOPFARMA SA în calitate de promitent  vânzător și FOTBAL CLUB CFR 1907 SA, având ca obiect vânzarea apartamentului nr. 5601 și parcarea nr. 129 din subsol 2 ce se va edifica pe imobilul de sub A1 și cota de teren aferent acestora”

Rețineți numerele apartamentelor de mai sus, 5401, 5513 și 5601, dar și numele lui Mihai Curteanu. Veți vedea imediat de ce.

În data de 20.06.2022, Sergiu Lucian Tătar, care conducea șantierul Transilvania Smart City, semnează cu același Mihai Curteanu trei promisiuni de vânzare a unui bun viitor, 1056/2022, 1057/2022 și 1058/2022, toate autentificate de notarul public Nyari Faur Andreea Mihaela, pentru trei apartamente din viitorul “smart city” ce urma să fie construit la marginea Clujului.

Prețul era atractiv, cel puțin la prima vedere. 50.000 de euro, TVA inclus, pentru fiecare apartament. Tătar urma, astfel, să alimenteze cu 150.000 de euro Realtopfarma SA, care începuse deja să dea semne de „oboseală” financiară. Banii urmau să fie folosiți pentru a continua lucrările de construcție. Respectivele apartamente erau (și sunt și acum) într-un bloc aflat doar pe hârtie…

Și aceste apartamente au fost notate în Cartea Funciară. SURPRIZĂ: Numerele celor trei apartamente plătite de Tătar sunt 5401, 5513 și 5601. Informațiile apar într-un alt extras CF:

  • “Se notează promisiunea de vânzare a unui bun viitor, autentificată sub nr. 1056/20.06.2022, BNP NYARI FAUR ANDREEA MIHAELA, încheiată între REALTOPFARMA SA în calitate de promitent-vânzător și TĂTAR SERGIU-LUCIAN în calitate de promitent-cumpărător, având ca obiect apartamentul nr. 5401 și parcarea subterană nr. 108, împreună cu cota de teren aferentă apartamentului din imobilul de locuințe colective ce se va construi pe terenul de sub A1”
  • “Se notează promisiunea de vânzare a unui bun viitor, autentificată sub nr. 1058/20.06.2022, BNP NYARI FAUR ANDREEA MIHAELA, încheiată între REALTOPFARMA SA în calitate de promitent-vânzător și TĂTAR SERGIU-LUCIAN în calitate de promitent-cumpărător, având ca obiect apartamentul nr. 5601 și locul de parcare nr. 111 situat în garajul subteran la subsol 2, împreună cu cota de teren aferentă acestora, din imobilul de locuințe ce se va construi pe terenul de sub A1”.
  • “Se notează promisiunea de vânzare a unui bun viitor, autentificată sub nr. 1057/20.06.2022, BNP NYARI FAUR ANDREEA MIHAELA, încheiată între REALTOPFARMA SA în calitate de promitent-vânzător și TĂTAR SERGIU-LUCIAN în calitate de promitent-cumpărător, având ca obiect apartamentul nr. 5513 și locul de parcare nr. 109 situat în garajul subteran la subsol 2, împreună cu cota de teren aferentă acestora, din imobilul de locuințe ce se va construi pe terenul de sub A1”.

Pri urmare, apartamentele vândute deja clubului de fotbal au fost vândute din nou, la doar patru luni distanță, unei persoane fizice.

Prin urmare, conform actelor de mai sus, fiecare dintre apartamentele cu numerele 5401, 5601 și 5513, pe care Mihai Curteanu fusese împuternicit să le înstrăineze, au fost vândute pe rând către FOTBAL CLUB CFR 1907 SA și către Sergiu Lucian Tătar.

În promisiunea de vânzare autentificată de notarul Nyari Faur Andreea Mihaela, se menționează, la capitoul V. “Garanții și declarații, obligații și condiții de rezoluțiune”, că:

“Subscrisa promitent vânzătoare (Realtopfarma SA –n.red.) prin mandatar (Mihai Curteanu – n.red.), declar că imobilul obiect al prezentei promisiuni bilaterala de vânzare cumpărare, respectiv, terenul și construcția ce se edifice pe acesta, este twrenul și va fi – construcția, proprietatea societății, obiect care nu este înstrăinat în întregime sau în parte, în favoarea vreunei terțe persoane fizice sau juridice, (…) nu face obiectul niciunei creanțe sau proceduri judiciare și că nu l-am înstrăinat sub nicio formă, (…) prezentul imobil nu a făcut obiectul niciunei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare cu terțe persoane (…) și nici nu este dat în folosință, / închiriat / arendat, nu am vândut, donat sau înstrăinat sub nicio formă imobilul obiect al prezentei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare (…)”.

Așa că Sergiu Lucian Tătar, care a cumpărat cu 150.000 de euro cele trei apartamente din Transilvania Smart City, ce fuseseră deja vândute, prin promisiune de vânzare, clubului de fotbal CFR Cluj, a rămas să fluire a pagubă.

Mai ales că, între timp, vânzătorul, Realtopfarma SA, a intrat în insolvență la începutul lunii aprilie 2023, după ce, în două dosare separate, ROCREDIT IFN SA, respectiv mai multe firme și persoane creditoare – SDC IMOBILIARE SRL, TRUCK SERVICE SRL, CESACO INVEST SRL, APOLLO JUNIOR SRL, CABINET DE AVOCAT SORIN BOLDI DIN BAROUL BUCUREȘTI, PETROVAN GHEORGHE, TUDOR ADRIAN INVEST SRL, TRANSILVANIA SMART ARCHITECTURE SRL și PETROVAN MARIANA LIVIA, au solicitat deschiderea procedurii generale de insolvență.

Tribunalul Ilfov a comasat dosarele și a admis cerea de intrare în insolvență.

Lui Tătar nu i-a mai rămas altceva decât să se adreseze instanței cu o cerere de admitere a creanței și de înscriere la masa credală cu suma de 150.000 de euro, în procesul de insolvență al Realtopfarma SA, în speranța că își va recupera prejudiciul.

La fel (cu buzele umflate) a rămas și patronul CFR Cluj, omul de afaceri Neluțu Varga. Acesta a decis să tranșeze în Justiție situația, așa că, în februarie 2023, a decis să pregătescă o sesizare împotriva Realtopfarma și a celui care a vândut de două ori aceleași apartamente. Prin urmare trebuie să existe o plângere penală pe această temă.

Mihai Curteanu, persoana împuternicită să vândă apartamentele care, în doar patru luni, au ajuns la doi cumpărători, este descris într-un interviu drept “un antreprenor clujean pasionat de dezvoltare urbanistică, de „metropolizare” și de domeniul imobiliarelor în general”. Fost președinte al organizației de tineret a PMP Cluj și om de încredere al ex-deputatului și șef al PMP Cluj, Adrian Gurzău (practic omul la toate al acestuia), Curteanu a intrat în PSD în 2018, dar a fost marginalizat treptat și s-a “rebrand-uit” în ultimii ani ca om de afaceri și analist politic.

În oraș, acesta se prezenta drept director executiv al Transilvania Smart City. Potrivit unor informații citate de Ziar de Cluj în 2018, Curteanu ar fi “finul finului lui Lenuța Udrea”, adică finul lui Adrian Gurzău, care, la rândul său, e finul Elenei Udrea.

Adrian Gurzău este fost deputat PDL și PMP, implicat de-a lungul timpului în mai multe controverse publice. Cercetat penal de DNA în dosarul Carpatica Asig, Gurzău a încheiat, în 2017, cu procurii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Dacă Adrian Gurzău este “mâna dreaptă” a Elenei Udrea la Cluj, atunci Curteanu poate fi considerat “pumnul”, spun surse care s-au aflat la un moment dat în anturajul acestuia. Folosindu-se de calitatea de președinte al Asociației Metro Urban, Mihai Curteanu a solicitat recent la Curtea de Apel Cluj anularea Autorizației de construire 867/02.08.2021, în baza căreia SDC IMOBILIARE a omului de afaceri Ștefan Berciu și NEVA CONSTRUCT INVEST, controlată de Neluțu Varga, dezvoltă proiectul imobiliar de pe strada Soporului nr. 1 din Cluj-Napoca.

Gestul a fost interpretat drept o încercare de răzbunare a Realtopfarma SA, prin intermediul lui Mihai Curteanu, împotriva SDC, care s-a aflat printre companiile ce au solicitat insolvența Realtopfarma. Acțiunea în instanță, spun surse din piață, ar fi urmărit să vulnerabilizeze companiile SDC și NEVA și să îi sperie pe cliențiin acestora.

Firește, contactat de jurnaliști, Mihai Curteanu a declarat că nu are probleme legale și, din câte știe, nu există niciun proces intentat pe numele său:

„Nu am cunoștință de așa ceva. Am fost și eu informat pe această temă. Am căutat pe portalul de justiție și nu am găsit nimic. Din câte știu, nu există niciun proces intentat pe numele meu, nu am nicio problemă legală”.

Cât despre cele trei apartamente vândute de două ori, Curteanu a precizat:

„Aceste apartamente făceau obiectul unui contract de sponsorizare cu clubul CFR Cluj, contract care a fost reziliat în momentul în care am fost eu mandatat să semnez acele acte. Adică, eu am fost informat de rezilierea acelui contract de sponsorizare, care s-a făcut cu 1-2-3 luni înainte de mandatare. Nu mai exista. Ulterior, da, au fost vândute către altcineva. Nu mai am nicio legătură cu Realtopfarma”. 

Realtopfarma SA era controlată, la data intrării în insolvență, de fostul deputat Adrian Gurzău (50%), care este și administratorul firmei, și de Marinel Alexandrov (50%). Marinar de meserie și pilot pe Dunăre, Marinel Alexandrov este fratele partenerului de viață al Elenei Udrea, Adrian Alexandrov.

Conform hotărârii din 17.01.2023 a acționarilor Realtopfarma, Adrian Alexandrov (50%), Gheorghe Petrovan (30%) și Mariana Liviu Petrovan (20%) își cesionează la valoarea nominală acțiunile, astfel:

  • Adrian Alexandrov cedează acțiunile către fratele său, Marinel Alexandrov
  • Gheorghe Petrovan și Mariana Liviu Petrovan cedează acțiunile către Adrian Gurzău

De asemenea, la aceeași dată, Adrian Gurzău devine și administrator al companiei, în locul lui Otilia-Nicoleta Roșu-Androne (fostă șefă de cabinet ministerial a Elenei Udrea).

Compania Realtopfarma, care trebuia să dezvolte Transilvania Smart City, este acționar, potrivit datelor existente în platforma termene.ro, în alte șase societăți:

  • TRANSILVANIA SMART CONSTRUCT S.R.L. – 100%
  • TOPMINING INVESTMENTS SOLUTIONS S.R.L. – 100%
  • TRANSILVANIA SMART REAL ESTATE S.R.L. – 100%
  • TRANSILVANIA SMART ENERGY S.R.L. – 100%
  • CHESTER GROUP INVESTMENTS S.R.L. – 100%
  • TRANSILVANIA SMART MANAGEMENT S.R.L. – 100%

Adrian Gurzău, care deține 50% din Realtopfarma SA, este asociat cu 25% și administrator al TRANSILVANIA SMART ARCHITECTURE S.R.L. și este administrator la alte șase companii:

  • Asociat și Administrator – 25% – TRANSILVANIA SMART ARCHITECTURE S.R.L.
  • Administrator – TRANSILVANIA SMART REAL ESTATE S.R.L.
  • Administrator – CHESTER GROUP INVESTMENTS S.R.L.
  • Administrator – TRANSILVANIA SMART MANAGEMENT S.R.L.
  • Administrator – TRANSILVANIA SMART CITY S.R.L.
  • Administrator – TOPMINING INVESTMENTS SOLUTIONS S.R.L.
  • Administrator – TRANSILVANIA SMART ENERGY S.R.L.

Marinel Alexandrov figurează ca asociat doar în TRANSILVANIA SMART CITY S.R.L., cu 50%.

.