Sanatate

Intarirea organismului dupa nastere

Majoritatea femeilor evita sa-si tonifice musculatura de teama unui corp prea bine “construit”. Dar, desi la barbati antrenamentul intensiv sporeste masa musculara, la femei efectul nu este acelasi datorita lipsei testosteronului (hormon masculin). De fapt, prin intarirea muschilor, veti avea un corp bine modelat. Aceasta deoarece muschii sunt activi – produc energie – deci, pe masura ce va antrenati, veti micsora rata metabolismului, deci veti arde mai multa grasime. Unul din motivele pentru care oamenii se ingrasa cu varsta este scaderea masei musculare. Veti pierde mai mult de 20 % din musculatura intre 30-70 de ani, deci rata metabolismului scade si va veti ingrasa.

Muschii sunt cei care pun corpul in miscare. Cu cat va miscati mai usor, cu atat este mai mic riscul de accident. Muschii va protejeaza oasele, articulatiile, deorece formeaza un invelis elastic in jurul lor. Prin tonificarea muschilor veti intari si oasele, deci riscul de a va fractura oasele prin cadere este mult mai mic, iar muschii puternici determina o postura buna. Durerile de spate aparute in urma nasterii se amplifica daca nu va intariti musculatura portiunii inferioare a spatelui si a abdomenului.

Prin alergare, va intariti musculatura membrelor inferioare. Pentru tonificarea intregii musculaturi este necesar sa efectuati mai multe tipuri de exercitii (la podea) sau sa adaugati greutati (mobile sau aparate fixe, pentru rezistenta la sala de sport).

La fel ca si musculatura abdomenului si a spatelui, toti muschii lucreaza in perechi. De exemplu, la nivelul bratului, muschiul triceps, situate posterior, indreapta membrul superior, iar muschiul biceps, situate anterior, indoaie membrul superior. Pentru intarirea bratului lucrati cu ambele grupe musculare.

Exercitiile pentru tonificare – numite uneori aerobice – constau in intinderea muschilor prin miscari repetate. Cand muschii isi revin, vor fi mai puternici si vor putea lucra mai mult. Exercitiile aerobice includ:

–    exercitii la sol – cum ar fi cele pentru abdomen;
–    ridicarea greutatilor mobile;
–    exercitii cu o banda elastica de dimensiuni mari, pe care o intindeti;
–    aparate pentru dobandirea rezistentei, in salile de sport;
–    metoda Pilot – care, de asemenea, foloseste diferite aparate pentru intarirea muschilor;
–    yoga, care intareste musculatura in diferite moduri.

Combustibilul utilizat in timpul exercitiilor pentru intarirea muschilor este glicogenul. Depozitele de glicogen se refac in ziua de pauza dintre sedintele de antrenament, cand consumati suficienti carbohidrati. Va trebui sa va odihniti mai des cand faceti exercitiile pentru intarire, deoarece muschii antrenati obosesc datorita acumularii de acid lactic, care are nevoie de timp sa se dispenseze.



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *