In vizor

Funcționarii de la APIA și AFIR fac pregătiri de grevă împotriva Ordonanței de austeritate. Nu s-au răsculat la abuzurile șefilor numiți politic, la angajările pe pile, cunoștințe și relații, o fac acum, din cauză ”de austeritate”

Principalele agenții care derulează fonduri europene în agricultura românescă sunt Agentia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investitților Rurale. Niște entități guvernamentale care se suprapun în atribuțiuni și care ar fi trebuit să fie de multă vreme unificate. Până la greva celor 42 de centre județene și 262 de centre locale, plus cel central al APIA, statul ar trebui să ne răspundă la o simplă întrebare: De ce, din 2004, cănd a fost infiinţată, această agenție nu a reuşit să-şi atingă „obiectivele”?

Pe de-o parte, au existat incă de la inceput probleme legate de dotarea tehnică. Astfel, reţeaua informatică a funcţionat defectuos din start, din cauza softului adaptat de SIVECO şi a cablărilor necorespunzătoare, ceea ce a făcut ca accesul la internet să fie extrem de greoi. Apoi, calculatoarele pe care se operează, deşi au fost achiziţionate la preţuri mult peste cele de pe piaţă, s-au dovedit neperformante. De aici, o serie de intărzieri in preluarea, centralizarea şi transmiterea datelor din teritoriu spre centru, dar şi invers, de la Bucureşti spre judeţe. Nici autoturismele achiziţionate de agenţie – Hyundai Tucson – nu s-au dovedit prea potrivite, din cauză că sistemul 4×4 nu are şi opţiunea de tracţiune pe două roţi, ceea ce conduce la un consum foarte mare de carburant, deci, la o folosire limitată. De asemenea, ATV-urile achiziţionate pentru sucursale sunt prea puternice şi provoacă riscuri in exploatare. Deci bani publici aruncați pe firme de cumetrie.

După care urmează pilele, cunoștințele și relațiile, angajate să o frece federal pe banii publici care, acum, chipurile, nu sunt suficienți. Cele mai mari nereguli, semnalate incă de la infiinţarea agenţiei, sunt datorate lipsei de profesionism a angajaţilor, mulţi dintre aceştia neavănd studii de specialitate, fiind incadraţi pe bază de pile sau rudenie.  De altfel și ex-ministrul Chesnoiu s-a ales cu un dosar de mare coruăție de la DNA tocmai pentru ceva cumetrii care i s-au cerut să fie înfipte în pita dolce far niente a APIA.

Alt exemplu: ex-ministrul Agriculturii, Petre Daea, îi avea în subordine, la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conducea, pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția. În acest ”club” a intrat și nora ministrului, Antonia Luchian (32 de ani), angajată în 2020 drept consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Anterior, aceasta lucra la propria firmă de ”cursuri de dans” și ”dansatori evenimente”. Curat expertă în plăți la chiloțel! La momentul angajării, Daea nu era ministru, dar șefă la Resurse Umane în cadrul Agenției de Plăți era soția sa, soacra Antoniei. În precedentul mandat de ministru al lui Daea, din perioada 2017-2019, s-au angajat în două instituții subordonate Ministerului Agriculturii fiica sa – la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – și ginerele său – la Agenția Națională pentru Zootehnie.

Revenind, în județul  Cluj, există un centru județean și șapte centre locale, localizate în zone diferite ale județului pentru a facilita accesul fermierilor la serviciile agenției. Nici un centru local nu are peste 10 salariați, ceea ce presupune că se desființează postul de șef de birou.  La rândul său, AFIR este formată din 13 direcții specializate la nivel central,  8 Centre  Regionale sș 41 de Oficii Județene.

Un articol din 2016, publicat de Gazeta de Cluj, ne arată cum ”angaja” la APIA Cluj, dispărutul șef al acestei agenții, Adrian Zaharia.

CITEȘTE:

Adrian Zaharia, șeful APIA Cluj, un mic dictator care nu știe ce reguli are în instituția pe care o conduce

CITEȘTE:

Zapciul Zaharia de la APIA Cluj avea patru fete la birou!

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Cazul Zaharia: Vremea rea suspendă căutările pe lacul Beliș. Scafandrii și jandarmii montani au privit neputincioși spre lac pe o ploaie torențială

Pe pile cunoștințe și relații a revemit la APIA Cluj, ca șef, celebra sinecuristă Mihaela Anica Rozor.

CITEȘTE ȘI:

Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!

Este interesant cu de sindicatul de la APIA Cluj nu s-a răsculat împotriva abuzurilor făcute de șefii numiți politic, dar se răscoală când acești șefi își pierd din privilegiul de a primi un ban în plus ca șefi….

Sindicatul National APIA, condus de Elena Constantinescu (a cărei declarație de avere nu am găsit-o pe site-ul APIA) și Sindicatul Pro Europa AFIR, condus de Cezar Grama (fost consilier local la CL Câmpina, din partea Partidului Verde), sunt afiliate la Federația AGROSTAR, la care au aderat majoritatea sindicatelor din agricultură.

Aceste sindicate s-au mișcat rapid, creând un protocol de colaborare la începutul acestei luni.

”La inceputul acestei luni  a fost încheiat un protocol de colaborare sindicală APIA-AFIR,. Prin acest protocol se urmărește crearea unui cadru juridic și funcțional de acțiune sindicală comună  cu ocazia manifestărilor de protest care se întrevăd ca urmare a modificărilor aduse de către dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului care urmează să afecteze funcționarea ambelor agenții. Protocolul are valabilitate trei ani iar părțile se obligă să analizeze și să promoveze în comun în vederea soluționării problemelor care prezintă interes pentru membrii de sindicat. De asemenea, vor acționa unitar, în raport cu interesele comune ori de câte ori se impune organizarea de actțuni sindicale, de orice natură, inclusiv mitinguri de protest sau greve”, arată clujenii din APIA.

Presedintele S. N. APIA, Organizatia Cluj, Ion Preda, spune ca sindicatul din care face parte a avut intalniri cu noul ministru al Agriculturii, si cel al  Muncii pentru a-si exprima dezacordul cu privire la Proiectul de Ordonanta privind reducerea cheltuielilor publice si a solicita sprijinul acestora. Ei afirmă că ”a fost sesizata Comisia Europeana cu privire la pericolul destabilizarii acestor doua agentii in care exista deja deficit de personal iar salarizarea este departe de a fi motivanta. De aceea, tot mai multi salariati se orienteaza spre alte domenii.”

”Centrele judetene nu pot functiona fara sefi de birouri sau de servicii, iar desfiintarea acestor posturi va duce implicit la reorganizare.

Comisia Europeana nu poate accepta asa ceva. Cursul banilor europeni se deruleaza dupa niste criterii stabilite inca de la acreditarea celor doua agentii si orice modificare poate duce la pericolul pierderii fondurilor.  Ordonanta, daca va aparea sub forma  aruncata pe piata, fara discutie va fi atacata.

Sindicalistii de la APIA si AFIR sunt decisi sa delanseze greva generala si sa blocheze fondurile europene in cazul in care nu vor fi luati in considerare”, avertizeaza liderii celor doua sindicate.