Editorial

”Echipa” care taie și spânzură (sub ștampila și semnătura primarului) în Urbanismul de Cumetrie clujean

Îmi fac datoria de a vă arăta cum s-a dezvoltat și funcționează un braț al caracatiței cumetriilor din ”bocăria” Cluj-Napoca, cel al Urbanismului de Cumetrie. Nu am să obosesc să repet (și nimeni nu îmi va închide gura):

Orașul acesta pute

”Pute de lipsă de educație. Pute de indolență, insolență, neam-prostie.

Dar cel mai tare pute de la corupția endemică care bântuie (sic!) instituțiile administrației publice locale. Originea cronică a duhorii este Primăria Cluj-Napoca.

Iar grota tuturor duhorilor este Direcția de Urbanism din această primărie a tuturor celor care au pile, cunoștințe și relații, numai a clujenilor nu.”

Pute că a fost lăsat să se împută. În primul rând de către clujenii care, prin vot, sau bgare de picioare, au făcut tot posibilul să-l lase să se împută în funcție și auto-suficiență pe Emil Boc care, din omul care era în 2004, s-a transformat în activistul de partid opărit și țâfnos, sclavul cumetriilor social-politico-economice care este azi.

Apoi cu complicitatea organelor autorizate ale statului care de cel puțin 10 ani închid ochii la toate evidențele semnalate în mass media (de nechitanțier).

Nu mai zic nimic de slugile de partid, de cei mituiți cu gratuități, sau de masss media de chitanțier. Orice căpușă își găsește vena de la care să se adape.

În schimb este de vorbit despre competența și onestitatea echipei pe care edilul șef Boc și-a constituit-o în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, începând cu city-managerul Gheorghe Șurubaru (care doar încasează un salariu baban, fără să facă nimic specific funcției de city manager), secretarul Aurora Roșca (fostă Țărmure), arhitectul șef  Daniel Pop, șefa Direcției de Urbanism, Corina Ciuban, șefa Serviciului autorizări construcții, Ramona Rusescu, șeful Poliției Locale, fostul plutonier de miliție Marcel Bontidean, cu care Boc a fost coleg de internat în anii de liceu, trâmbițe de partid, viceprimari, sinecuriști, șefi de direcții, beculețe, stegulețe și extrem de multă gargară.

Cea mai nocivă parte a acestei echipe este cea care taie și spânzură (sub ștampila și semnătura primarului) în Urbanismul de Cumetrie clujean.

Căci cele mai multe acuzații care i se aduc primarului Boc și echipei sale sunt cu privire la dezvoltarea urbanistică haotică a Clujului și la favorizarea unor mari dezvoltatori imobiliari, precum și a unor afaceriști care au fost apropiați de PDL, iar acum se află în siajul PNL. La care se adaugă firmele de casă, veșnic abonate la banul municipalității.

Și-acum să urmărim dâra puturoasă a relațiilor de cumetrie din cadrul acestei ”echipe”:

Pentru a avea un control complet asupra proiectelor imobiliare, primarul Boc l-a promovat, în 2017, în funcția de arhitect șef interimar al municipiului pe Daniel Claudius Pop, pe care l-a prezentat drept „un băiat tânăr, arhitect, dinamic, pe care-l duce capul”.

Pop este într-adevăr un arhitect tânăr dar, la data angajării, avea o experiență redusă la câțiva ani și nici nu cunoaștea vreo limba de circulație internațională.

Că nu avea un background profesional deosebit, respectiv că nu-l prea ducea capul, a confirmat în scurt timp după ce a fost numit interimar în 2017, când a picat concursul organizat pentru ocuparea definitivă a postului de arhitect șef, deși a fost singurul candidat, întrucât a obținut doar notă 5 la proba scrisă. Cu chiu cu vai, Boc a reușit însă ulterior să-l definitiveze pe post.

CITEȘTE ȘI:

Averile din urbanism: Daniel Pop, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, deține un apartament de numai 43 mp

CITEȘTE ȘI:

Dacă n-ai reușit, continuă. Emil Boc te vrea. Funcționarul numit arhitect-șef a luat concursul de șef al Direcției de Urbanism a Primăriei

Arhitectul șef Pop este fiul tatălui său, Titus Pop, care, până în 2021, a fost unul din cei mai vechi funcționari din Primăria Cluj-Napoca, unde a activat în Serviciul Investiții din cadrul Direcției Tehnice, și a devenit unul din oamenii cei mai de încredere ai primarului Boc, după ce anterior a fost omul de încredere și, mai ales de ”învârteli” al predecesorului său, Gheorghe Funar.

Dar este și fiul vitreg al noii sale mame Ramona Rusescu (cu care s-a recăsătorit tatăl său) și care este șefa Serviciului autorizări construcții din cadrul Direcției de Urbanism. O să o găsim pe doamna Ramona în diverse ipostaze ale acestei ”saga” a Urbanismului de Cumetrie din ”bocăria” Cluj-Napoca.

Șefa acestei direcții, Corina Ciuban, este și ea o slujitoare devotată a lui Boc în materie de proiecte și afaceri imobiliare, ocupând mai demult și funcția de arhitect șef interimar. Ciuban este unul din personajele cele mai controversate din primărie, având în ultimii mai multe reclamații și dosare penale la DNA și la alte unități de parchet. Până acum a scăpat basma curată, dar s-ar putea că viitorul să nu mai sune atât de bine după pensionarea fostului procuror general și procuror general-adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Florin Maghiar, cumnat cu principalul colaborator politic al lui Boc, Daniel Buda, care a protejat mafia portocalie de la poalele Feleacului mai bine de un deceniu.

Asta ca să înțelegeți cât de defect a funcționat (prin ”cumetrie”) până și actul de justiție în Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV: Totul despre dosarul de la DNA Cluj ce vizeaza proiectul imobiliar al Elenei Udrea. Gurzău a furat 4 milioane de euro si si-a luat casa in Bali, Maybach si diamante

 

Până anul trecut în care a explodat scandalul Transilvania Penal City al pușcăriașei Elena Udrea, cea cu care Boc se plimba pe la Negreni în timp ce Iohannis ”se chinuia” să-și obțină primul mandat

Proiectul imobiliar pentru care municipalitatea s-a hărnicit nu numai cu autorizații, dar și cu asfaltarea și modernizarea (sub pretextul construirii unui cimitir – Moș Ion Roată), a străzii până la locul săpăturii, o țeapă ordinară marca politician corupt până în măduva moralității.

DNA s-a pus pe verificat prezența tatălui arhitectului șef al municipiului Daniel Pop, în proiectul „Transilvania Smart City”, în spatele căruia se află Elena Udrea. Atât de mult au verificat acest flagrant conflict de interese și posibil trafic de influență, încât au adormit la loc cu nasul pe dosare în sediul pus la dispoziție de către nenea Boc.

Cum puteți citi în materialul al cărui linck vi l-am dat mai sus, în proiectul „Transilvania Smart City” (promotor este firma Realtopharma SA), administrată de Adrian Alexandrov (partenerul de viață al pușcăriașei amice a lui Emil Boc, Elenei Udrea) și clujeanul Adrian Gurzău (finul Elenei Udrea, fost om de casă al lui Emil Boc: i-a continuat restul de mandat de deputat când a fost ales primar în 2004, a fost deputat PD-L un mandat și un mandat al PMP, tot la recomandarea lui Boc).

În acest proiect, a fost cooptat, ABSOLUT ÎNTÂMPLĂTOR (mai ales pentru unul care are o condamnare penală pentru încârlândâcuri cu ASF, recte Gurzău), însuși Titus Pop, tatăl arhitectului șef al municipalității.

Adrian Gurzău recunoaște public că l-a cooptat pe Titus Pop în cadrul proiectului „Transilvania Smart City”, pentru că ar avea experiență pe partea de construcții, dar susține (cu tupeu) că acesta n-a fost deloc implicat în formalitățile de avizare a documentațiilor tehnice.

Ce să mai spunem despre strania coincidență a tuturor întâmplărilor întâmplate?

Arhitectul-șef al orașului la teambuilding cu firma pe care a autorizat-o

Arhitectul-șef al orașului nu ne-a răspuns la telefon, deși aveam pentru el o importantă întrebare care se referea la o problemă de incompatibilitate profesională. Potrivit surselor noastre, Daniel Pop a participat în vara anului trecut la un teambuilding in localitatea Smida, impreună cu Adrian Gurzău și angajații Realtopfarma SA, lucru care ridică semne serioase de întrebare în ceea ce-l privește, fiindcă așa înțelegem cum a fost posibil ca proiectul imobiliar al Elenei Udrea să fie autorizat de către Emil Boc, Consiliul Local și de către el, în calitate de arhitect-șef, în doi timpi și trei mișcări, în condițiile în care alți dezvoltatori imobiliari clujeni așteaptă cu anii după autorizații.

Prezența lui Daniel Pop la teambuilding-ul Realtopfarma ne-a fost confirmată însă chiar de tatăl său, Titus Pop, unul dintre cei mai vechi angajati ai primariei Cluj-Napoca care, odata iesit la pensie, a devenit mintenas “consultantul” proiectului imobiliar al Elenei Udrea:

Titus Pop: – Da, a fost invitatul meu.
Reporter: – Și dumneavoastră ați fost invitatul firmei Realtopfarma! Considerați că e normal ca el să fi participat la un asemenea teambuilding?
Titus Pop: – Haideți, domnul Alexa, acuma ce să zic?”

Decât că, în afara faptului că arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, este fiul lui Titus Pop, acesta mai este și soțul Ramonei Rusescu, șefa Serviciului autorizări construcții (adică mama vitregă a tânărului architect extrem de dotat cu capul, atât de dotat încât i-au fost necesare două concursuri, în care a candidat de unul singur să nu mai ajungă pe locul doi și să fie numit architect șef al municipiului).

Și să reamintim procurorilor DNA că Titus Pop a lucrat, până în 2021, tot în Primăria Cluj Napoca, fiind referent de specialitate în cadrul Serviciului de Investiții, un personaj notoriu, extrem de bine conectat în proiectele administrației locale.

Dacă nici asta nu pute a conflict de interese și posibil trafic de infuiență, habar nu avem a ce pute.

Deocamdată pute a delăsare și rea credință în exercitarea atribuțiilor publice pentru care sunt plătiți procurorii DNA STS Cluj.

În ceea ce privește neglijența, care este de fapt abuz în serviciu, din activitatea Urbanismului de Cumetrie din ”bocăria” Cluj-Napoca, am documentat deja mai multe cazuri de acest gen, în diverse locații ale orașului. Inclusiv cel personal, în care golul de terasă al casei mele a fost considerat ”lipire la calcan” de către acești cioflingari ai municipalității care au eliberat o autorizație pentru ”extindere casă familială”, dar a ieșit ditamai construcția, viitoare clinică (după cum apărea pe o documentație de apă-canal – așa speră vecinul cu afaceri pe spinarea cadavrului CUG și a cărui nevastă, mi se șoptește în cască, a lucrat la același infam serviciu Urbanism de Cumetrie al municipalității. Așa o fi, încă nu am verificat).

În schimb am documentat temeinic faptul că s-a dat illegal o autorizație de construcție prin care mi s-a lipit o casă de casa mea, inclusiv pe golul de la terasă (admir un zid) FĂRĂ SĂ SE CEARĂ, AȘA CUM PREVEDE LEGEA,  ACORDUL VECINULUI, deși s-a lucrat sub fundația casei mele, la adâncimi prevăzute clar de Legea nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii:

Articolul 27 din normele metodologice de aplicare a acestei legi prevăd că este necesar acordul vecinilor atunci când pentru noua construcție ”fundarea se face la o cotă mai adâncă decât cea a tălpii fundației construcției existente”.

S-a săpat și s-au făcut subzidiri sub fundația casei mele, iar individul cu posibile pile la Urbanismul de Cumetrie din ”bocărie” a pornit de la o extindere de casă, dar i s-a dărâmat casa sub tentativa de extindere, atât de tare încât a trebuit să facă săpături la 7 – 8 metri adâncime, pentru care ar fi trebuit să se aplice NP 120, dar NP 120 NU S-A MAI APLICAT. Că, chipurile, a chemat un expert care a făcut o expertiză și a constatat că mai bine dă jos casa și face de la zero alta. Atât de tare s-a dărâmat sub ”expertiza” unuia dintre cei trei experți în construcții ai Clujului încât au zguduit o stradă întreagă folosind un pikon șenilat fix în fundația casei mele și nu s-au liniștit până nu am chemat poliția. Eu am rămas cu o țeavă de apă caldă fisurată sub planșeu la subsol care a mers în podea o lună de zile până a țâșnit ca un gheizer frumos. Alți bani (ai mei, nu ai nemernicilor), altă distracție.

Și, deși în autorizația de construcție (dată abuziv) scria clar că orice modificare a proiectului se anunță la Biroul Urbanism de Cumetrie, pentru eliberarea unei noi autorizații, acolo nu s-a mai anunțat. S-a demolat și s-au făcut fundații la 7-8 metri adâncime fix lipite de casa mea, pe baza cărei autorizații, pe cea de ”extindere”?

Dar ”bocăria” nu este la prima fază de acest gen. În fond pe o autorizație de restaurarea imobil istoric, acesta a fost dat jos din temelii și în locul acestuia a răsărit un bloc de birouri. Istoric, din senin.

Clădirea în care a funcționat restaurantul Bufnița în Clujul interbelic, de pe strada Samuel Micu nr.8, a fost pusă la pământ, în locul acesteia răsărind un centru de birouri în centrul Clujului. Alături de Bufnița, a mai căzut o clădire de epocă.

Cu același modus operandi:

Cel care a cumpărat imobilele este din Sieni, Maramureș și a obținut autorizație de ”consolidare a clădirii monument”, dar a demolat cele două case pentru a ridica o clădire de birouri în zona zero a Clujului. Conform unor informații, clădirea în care a funcționat restaurantul Bufnița ar fi căzut în timpul lucrărilor de consolidare. Potrivit sursei citate,  „sunt cunoscute ”șmecheriile” făcute de mulți investitori, care cumpără clădiri vechi, pentru că știu că au ”spate” în Primăria Cluj-Napoca, și primesc autorizație de consolidare, dar în timpul lucrărilor clădirile se surpă accidental și nu mai pot fi salvate. Astfel se face loc pentru clădiri noi în zona zero a orașului, care altfel nu ar fi reabilitate niciodată. Astfel de ”afaceri” nu sunt pentru oricine și de regulă sunt ”scumpe”.

De aceea dorm procurorii DNA STS Cluj cu nasul în dosare? Să nu vadă ceea ce vede toată lumea: corupția endemică din Urbansimul de Cumetrie clujean?

Eu mă judec cu șmecherul de lângă mine (om cu bani, de unde și tupeul, și ”deschiderea” în ”bocărie”). Că municipalitatea se balegă câte o autorizație de acest gen, apoi îi lasă pe vecini să se gâtuie prin instanțe, ei încercând doar să-și rânească urmele abuzului.

Ultima măgărie e cea în care s-a cățărat cu gardul lui pe gardul meu, cu nesimțire, făcând ceea ce în Codul penal se cheamă tulburare de posesie. Că eu, față de gardul fostului vecin, m-am retras cu 30 de cm să îl fac pe al meu. Iar individul, cu nesimțire, a avut tupeul să întrebe ”față de care gard”, după ce și l-a dat jos. De parcă nu ar mai exista Cadastru și nici coordonate GPS ale proprietății. Și nici alte dovezi.

Dar, când termin cu ”civilul”, în mod cert vin cu ”cremenalul” după toți aceia (și mai ales din ”bocărie”) care au produs abuzul care mi-a afectat proprietatea și mi-a consumat timpul și banii prin sălile de judecată.

Iar ca mine (în ceea ce privește Urbanismul de Cumetrie din ”bocărie”) suntem câteva zeci de persoane lezate, cu cazuistica bine documentată. Și care o să avem grijă să plătească ceea ce e de plătit de către cei care trebuie să plătească. Se știu ei care, cei din forma continuată a abuzului, cei care produc justificări în scopul obstrucționării aflării adevărului – alt gen de faptă penală.

Fiat Justitia, Pereat Mundi!