Din oras

Dacă n-ai reușit, continuă. Emil Boc te vrea. Funcționarul numit arhitect-șef a luat concursul de șef al Direcției de Urbanism a Primăriei

După 11 ani de când municipiul Cluj-Napoca nu a mai avut un arhitect șef titularizat pe post, instituția s-a procopsit, căznit, din a doua încercare, cu unul. Același care a căzut cu brio data trecută, concurând cu sine însuși – c-așa-i în Partidul Democrat (pardon Liberal) din Cluj: șefii candidează împotriva lor, indiferent dacă e vorba de șefia Partidului, sau de vreo funcție administrativă importantă.

După ce a picat cu media 5 același concurs organizat în luna mai, Claudius-Daniel Pop, angajat la Direcția de Urbanism și fiul unui funcționar cu state vechi în Primăria Cluj, numit anul acesta arhitect-șef interimar de către primarul Emil Boc, a candidat din nou singur pe post la concursul oranizat numai pentru sine și a doua oară. Acum a luat un optuț mediocru, așa pe chipul și asemănarea administrației clujene și va conduce Direcția de Urbanism a municipalității clujene.

Concursulețul s-a ținut la finalul acestei luni, în cadrul Agenției Naționale pentru Funcționari Publici, iar la el s-a înscris, firește, doar Claudius-Daniel Pop. De data aceasta în scris a lua 8,24. Dar la interviu a luat doar 7,76. S-or fi pierdut niște cuvinte pe parcurs.

În Primăria noastră dansăm în familie

Emil Boc l-a numit anul acesta pe Daniel-Claudius Pop, un “băiat tânăr, arhitect, dinamic, pe care-l duce capul” angajat ca inspector principal la Serviciul de Autorizări din cadrul Direcției de Urbanism a Primăriei, în funcția arhitect-șef. Daniel Pop este fiul referentului de specialitate Titus Pop, un angajat cu state vechi de la Direcția Tehnică a Primăriei, Serviciul de Investiții.

Numirea arhitectului-șef s-a făcut în contextul în care legea urbanismului modificată impunea Primăriei să lanseze acest concurs în maxim 6 luni, dacă nu are arhitect-șef angajat prin concurs, iar până la adjudecare îi dădea posibilitatea ca să pună la “butoanele” urbanismului un funcționat public cu studii de arhitectură sau urbanism.

După ce-a buftat titularizarea din luna mai, Pop n-a fost revocat din funcția interimară și i s-a pregătit participarea la următorul concurs. C-așa-i la noi la mun’cipiu.

Oricum Primăria a funcționat, bine mulțumim, cam 7 ani cu un arhitect-șef numit fără concurs. C-așa-i cu Boc, provizoratul are parfum de eternitate.

Șapte ani, Emil Boc a tot promis că va fi angajat un arhitect-șef cu acte în regulă – asta încă de la plecarea, în 2006, a lui Adrian Iancu din primărie. Iancu a fost timp de doi ani arhitect şef, din care unul prin concurs. De atunci, administraţia locală clujeană a avut doar arhitecţi-şefi “de împrumut”. După plecarea lui Iancu, interimatul la urbanism a fost asigurat de Corina Ciuban, în prezent şefă a Direcţiei de Urbanism, prin concurs. Ciuban a ţinut locul arhitectului şef până în 2009 când, la insistenţele fostului primar, Sorin Apostu, arhitecta Ligia Subțirică care activa la fel ca Iancu în CTATU, în calitate de consultant, a acceptat să preia postul de arhitect-șef la Cluj-Napoca. Subţirică nu excludea posibilitatea de a prelua funcţia de arhitect-şef al municipiului pe o perioadă nedeterminată, prin participarea la un eventual concurs, având în vedere că la vremea respectivă a fost transferată de la Inspectoratul de Stat în Construcţii doar pentru un an.

Cum vă ziceam, în municipalitatea noastră provizoratul se eternizează. Așa că, până în 2017, Subțirică a fost arhitect-șef fără concurs. Din 2017 lucrează tot la Direcția de Urbanism și are titulatura de arhitect-expert. Și pensionară. C-așa-i cu Emil Boc: una mânca pe când era premier și încerca să despartă salariul de pensie, alta mănâncă populist ca și primar.

În cei opt ani la Primăriei, Subțirică a apărut angajată fie pe cabinetul primarului, dar chiar și la Poliția Locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *