Uncategorized

Autostrada de la Cluj la Târgu Mureș, gata până în decembrie

În scurt timp, municipiile Târgu Mureș și Cluj-Napoca vor fi legate cu 113 kilometri pe Autostrada A3 între Ungheni și Nădășelu, potrivit informațiilor furnizate de Pro Infrastructura.

„După ce în martie 2021 ministrul Cătălin Drulă a „rupt pisica” reziliind contractul cu defuncta Straco și apoi a re-licitat rapid lucrările rămase, noii antreprenori, Strabag și Geiger, au rupt toate normele și au șanse maxime să stabilească un record național: inaugurarea unui sector de autostradă cu 9 luni înainte de termen”, informează Asociația Pro Infrastructură.

Contractul a fost semnat în 26.10.2022, are ordin de începere emis în 21.11.2022 și prevede 3 luni de proiectare și 18 de execuție, deci finalizare în august 2024. S-a intrat în teren la sfârșit de noiembrie 2022 pe un șantier aflat la aproximativ 38% stadiu fizic în momentul rezilierii.

Cei doi constructori s-au decis să facă o demonstrație de forță și să deschidă circulația în decembrie 2023

„Umblă vorba prin târg că se încearcă inaugurarea chiar de Ziua Națională însă noi i-am îndemna pe politicieni să nu forțeze nota, iar pe antreprenori să nu cadă (ca alții, vezi A7 Centura Bacău) în capcana grabei care strică treaba doar ca să dea bine la televizor”, sugerează Asociația.

Dacă Asocierea de constructori Strabag – Geiger Transilvania reușește să finalizeze lotul de 16 km înainte de termen, traseul pe A3 – Transilvania, A10 Turda – Sebeș și A1 Sebeș – Holdea de la Târgu Mureș la Holdea va deveni cea mai lungă rută cu autostradă fără întrerupere din țară.