Diete

Diete sanatoase pentru persoane… obisnuite

Insanatosirea adevarata a oamenilor bolnavi inseamna si intoarcerea la obiceiurile alimentare ale traiului natural. In pastrarea sanatatii, o dieta adecvata este infinit mai importanta decat medicatia. In prezent, la adresa civilizatiei unmane exista o amenintarea mai mare decat razboiul sau incalzirea globala: alimentatia defectuoasa.

 

Diete incorecte

 

Mancam prea mult, iar in mare parte alimentele ingerate  sunt vatamatoare pentru organism. Din ceea ce mancam , cam jumatate ne ajuta sa ne mentinem in viata, iar restul da de lucru medicilor. In afara de excesul alimentar, obisnuim sa nu mestecam suficient. Pentru ca o buna parte din bolile noastre poate fi pusa pe seama dietei incorecte, in acest domeniu ar trebui sa intervenim urgent.

 

O dieta corect stabilita nu tine cont de continutul de calorii ci de prezenta substantelor organice si a elementelor minerale care sustin viata. Multe boli grave des intalnite sunt cauzate de obiceiurile nostre alimentare gresite, inclusiv consumul abuziv de grasimi, dulciuri, tutun, alcool si droguri. Numeroase experimente conduse in ultimii ani o dovedesc.

 

Alimentele asimilate au darul de a hrani, repara si aproviziona corpul, dar daca in timpul prepararii se pierd toate elementele vitale, rezulta o franare a functionarii normale si multe disfunctii ale organismului. Unele boli pot fi considerate un efort al naturii de a scapa de otravarile ingerate. Acestea vor disparea daca vom da o mana de ajutor, restabilind conditiile normale de functionare ale organismului. Oamenii obisnuiti au nevoie de mai multe vitamine si minerale, de bucatari mai priceputi in spitale, in restaurante sau cantine, de mai multa grija in prepararea hranei de acasa.

 

Reguli elementare ale dietelor

 

Toti oamenii ar trebui sa invete sa se hraneasca sanatos pentru a se feri de boli. Iata principalele reguli de respectat:

 

–    Mancati de cel putin trei ori pe zi, lasand cel putin 5 ore intre mesele principale. Nu mancati intre mese.
–    Nu mancati fructe si legume impreuna, nu beti lichide in timpul mesei.
–    Acordati o mai mare grija tehnicilor gastronomice de preparare a hranei zilnice, pentru a nu distruge vitaminele, elementele minerale si celelalte proprietati vitale.
–    Urmariti ca in dieta zilnica, alimentele alcaline sa ocupe 75-85 % din total. Daca acuzati vreo suferinta, dieta ar trebui sa se bazeze pe un procent de cel putin 90 % alimente alcaline. Alimentele acide favorizeaza boala, in vreme ce alcalinele o stopeaza si-i previn aparitia.
–    Consumati dupa anotimp sau posibilitati fructe de padure, grepfrut, ananas, gutui, caise, piersici, cirese, stafide, banane, portocale, mere, lamai, struguri, pepene, pere, prune, smochine, curmale etc.
–    Consumati legume: sparanghel, sfecla, telina, varza cruda, conopida, morcovi, castraveti, napi, rosii, cartofi, salata verde, ceapa, bame, patrunjel, pastarnac, telina, dovleac, spanac, fasole, verdeturi etc.
–    Consumati leguminoase: soia, fasole verde, toate boabele uscate, mazare de supa, fasole Lima, naut etc.

 

Mici secrete de preparare si consum

 

Nu presarati zahar pe fructe. Nu mancati decat bananele care au pete inchise la culoare si sunt verzi la capete. Fructele uscate sunt bune daca nu contin sulf. Nu amestecati la aceeasi masa mai multe soiuri de fructe. Este preferabil sa consumati fructele nepreparate. Sucul de mere fierte este foarte bun daca au fost utilizate mere intregi – cu cotor si coaja – strecurate apoi. Adaugand cateva stafide obtinem un fel de mancare delicios.

 

Legumele contin foarte multa proteina si deci pot fi utilizate ca substituienti pentru carne. Aceste proteine vor inlocui cu succes carnea daca sunt combinate cu proteinele din grau sau porumb. Legumele cu frunze, cum sunt spanacul, salata verde, telina si varza, pot fi mancate in stare naturala.

 

Sucurile proaspete de legume sunt excelente pentru a asigura necesarul de elemente minerale, sare si vitamine. Desigur, este necesar sa fie bine macerate, astfel incat elementele vitale sa fie eliberate in lichid.

 

Fasolea, lintea, mazarea si cerealelel integrale pot fi lasate sa incolteasca, faza in care proteinele sunt inlocuite cu peptogen, iar zaharurile si amidonul se transforma in dextroza si glucoza. Acestea sunt foarte usor de digerat. Mai mult, germenii dau o aroma excelenta. Incoltirea determina cresterea continutului de proteine solubile, B complex si C.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *