Diete

Diete sanatoase pentru persoane… obisnuite

Scris de 11

Insanatosirea adevarata a oamenilor bolnavi inseamna si intoarcerea la obiceiurile alimentare ale traiului natural. In pastrarea sanatatii, o dieta adecvata este infinit mai importanta decat medicatia. In prezent, la adresa civilizatiei unmane exista o amenintarea mai mare decat razboiul sau incalzirea globala: alimentatia defectuoasa.

 

Diete incorecte

 

Mancam prea mult, iar in mare parte alimentele ingerate  sunt vatamatoare pentru organism. Din ceea ce mancam , cam jumatate ne ajuta sa ne mentinem in viata, iar restul da de lucru medicilor. In afara de excesul alimentar, obisnuim sa nu mestecam suficient. Pentru ca o buna parte din bolile noastre poate fi pusa pe seama dietei incorecte, in acest domeniu ar trebui sa intervenim urgent.

 

O dieta corect stabilita nu tine cont de continutul de calorii ci de prezenta substantelor organice si a elementelor minerale care sustin viata. Multe boli grave des intalnite sunt cauzate de obiceiurile nostre alimentare gresite, inclusiv consumul abuziv de grasimi, dulciuri, tutun, alcool si droguri. Numeroase experimente conduse in ultimii ani o dovedesc.

 

Alimentele asimilate au darul de a hrani, repara si aproviziona corpul, dar daca in timpul prepararii se pierd toate elementele vitale, rezulta o franare a functionarii normale si multe disfunctii ale organismului. Unele boli pot fi considerate un efort al naturii de a scapa de otravarile ingerate. Acestea vor disparea daca vom da o mana de ajutor, restabilind conditiile normale de functionare ale organismului. Oamenii obisnuiti au nevoie de mai multe vitamine si minerale, de bucatari mai priceputi in spitale, in restaurante sau cantine, de mai multa grija in prepararea hranei de acasa.

 

Reguli elementare ale dietelor

 

Toti oamenii ar trebui sa invete sa se hraneasca sanatos pentru a se feri de boli. Iata principalele reguli de respectat:

 

–    Mancati de cel putin trei ori pe zi, lasand cel putin 5 ore intre mesele principale. Nu mancati intre mese.
–    Nu mancati fructe si legume impreuna, nu beti lichide in timpul mesei.
–    Acordati o mai mare grija tehnicilor gastronomice de preparare a hranei zilnice, pentru a nu distruge vitaminele, elementele minerale si celelalte proprietati vitale.
–    Urmariti ca in dieta zilnica, alimentele alcaline sa ocupe 75-85 % din total. Daca acuzati vreo suferinta, dieta ar trebui sa se bazeze pe un procent de cel putin 90 % alimente alcaline. Alimentele acide favorizeaza boala, in vreme ce alcalinele o stopeaza si-i previn aparitia.
–    Consumati dupa anotimp sau posibilitati fructe de padure, grepfrut, ananas, gutui, caise, piersici, cirese, stafide, banane, portocale, mere, lamai, struguri, pepene, pere, prune, smochine, curmale etc.
–    Consumati legume: sparanghel, sfecla, telina, varza cruda, conopida, morcovi, castraveti, napi, rosii, cartofi, salata verde, ceapa, bame, patrunjel, pastarnac, telina, dovleac, spanac, fasole, verdeturi etc.
–    Consumati leguminoase: soia, fasole verde, toate boabele uscate, mazare de supa, fasole Lima, naut etc.

 

Mici secrete de preparare si consum

 

Nu presarati zahar pe fructe. Nu mancati decat bananele care au pete inchise la culoare si sunt verzi la capete. Fructele uscate sunt bune daca nu contin sulf. Nu amestecati la aceeasi masa mai multe soiuri de fructe. Este preferabil sa consumati fructele nepreparate. Sucul de mere fierte este foarte bun daca au fost utilizate mere intregi – cu cotor si coaja – strecurate apoi. Adaugand cateva stafide obtinem un fel de mancare delicios.

 

Legumele contin foarte multa proteina si deci pot fi utilizate ca substituienti pentru carne. Aceste proteine vor inlocui cu succes carnea daca sunt combinate cu proteinele din grau sau porumb. Legumele cu frunze, cum sunt spanacul, salata verde, telina si varza, pot fi mancate in stare naturala.

 

Sucurile proaspete de legume sunt excelente pentru a asigura necesarul de elemente minerale, sare si vitamine. Desigur, este necesar sa fie bine macerate, astfel incat elementele vitale sa fie eliberate in lichid.

 

Fasolea, lintea, mazarea si cerealelel integrale pot fi lasate sa incolteasca, faza in care proteinele sunt inlocuite cu peptogen, iar zaharurile si amidonul se transforma in dextroza si glucoza. Acestea sunt foarte usor de digerat. Mai mult, germenii dau o aroma excelenta. Incoltirea determina cresterea continutului de proteine solubile, B complex si C.

 

.ro



ULTIMA ORĂ

  • Acum 3 hours Politica
    ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
  • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
    Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
  • Acum 5 hours Rautacisme
    Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
  • Acum 6 hours General
    Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
  • Acum 7 hours Politica
    PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
  • Acum 8 hours Eveniment
    Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
  • Acum 8 hours Editorial
    Dervișii rotitori de la Guvernare
  • Acum 9 hours In vizor
    Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
  • Acum 10 hours Sport
    Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
  • Acum 10 hours Eveniment
    Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
  • Acum 11 hours Politica
    OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
  • Acum 12 hours Politica
    ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
  • Acum 22 hours Straineze
    După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE