Diete

Dieta de primavara pentru… femei insarcinate

Si daca se intampla sa fii insarcinata pe timp de primavara? Ce ar trebui sa mananci? Care ar fi combinatiile ideale care te-ar ajuta sa te hranesti asa cum trebuie? Nu mai sta pe ganduri si citeste randurile de mai jos. Poate vei gasi cateva idei care-ti fac cu ochiul si care crezi ca s-ar potrivi cu preferintele sau poftele tale. Altfel, nu uita de legume si fructe, de lactate si de carne (cu masura si nu foarte grasa) si meniul tau e gata!

 

 

LUNI: Mic dejun: 1 ou fiert moale, 2 felii de paine de secara, 1 felie de branza, 2 ridichi de luna taiate rondele, 1 pahar de lapte. Gustare: 1 pahar cu suc de rosii, 1 felie de paine integrala, 1 felie de jambon de curcan. Pranz: 1 portie de stufat de pui (Prajeste o pulpa de pui, in putin ulei, dupa care asaz-o pe o farfurie. In uleiul ramas, caleste 1 legatura de ceapa si 1 legatura de usturoi. La final, adauga 1 lingurita de suc de rosii si putina sare). Gustare: 2 felii chec, 1 pahar cu lapte. Cina: salata exotica (amesteca intr-un castronas cateva boabe de struguri, 1 kiwi taiat, 3 feliute de portocala taiate bucatele si 3 felii de carcaval taiate fasii), 1 pahar cu suc de portocale.

 

 

MARTI: Mic dejun: 2 felii de paine, 1 lingura de crema de branza, 1 lingurita de dulceata de capsune,1 pahar de cacao cu lapte. Gustare: 2 felii toast peste care pui cate o felie de carcaval, cateva feliute de rosie si cateva fasii de ardei gras. Da sandvisurile la cuptor. Dupa ce le scoti, presara peste ele putin patrunjel tocat), 1 pahar de portocale. Pranz: 1 portie de mancare de spanac cu 2 oua ochiuri (caleste 1 ceapa mica, tocata intr-o lingura de ulei. Adauga 200 g spanac curatat si oparit. Fierbe cateva minute, dupa care adauga sare si nucsoara. Cu 2 minute inainte de a fi gata mancarea, pune deasupra ½ feliuta de lamaie si mai alsa mancarea sa dea in cateva clocote), 1 felie de paine integrala. Gustare: 1 mar, 1 cana de ceai de menta. Cina: 1 portie de supa-crema de sparanghel (Fierbe in 300 ml supa de legume, 100 g sparanghel curatat, ½ morcob taiat, 1 fir ceapa taiat inele si 1 cartof mic. Adauga 1 varf de cutit de sare si putin piper. Dupa 15 minute, paseaza supa si serveste cu cateva crutoane si 1 lingurita de smantana.

 

 

MIERCURI: Mic dejun: 1 iaurt cu 2 linguri de cereale si 4-5 capsune. Gustare: 1 pahar cu suc de portocale, 2 felii de paine tip graham, 1 lingurita de branza de vaci, 1 lingurita de dulceata de cirese. Pranz: Friptura de pui la cuptor cu cartofi noi (Pune intr-un vas tip Jena un copan de pui si 5-6 cartofi noi, mici. Adauga 1 lingurita ulei si cca 200 ml apa. Dupa 15-20 de minute, intoarce friptura si ud-o din belsug cu sosul din vas. Presara peste ea sare si piper. La final, adauga ½ lingurita de marar tocat), 1 salata (din cateva frunze de salata verde, 2 fire ceapa verde, taiate inele, 1 lingurita otet, 1 lingurita ulei si 20 ml apa, sare si piper, dupa gust). Gustare: 1 pahar cu lapte batut, 1 croissant. Cina: 1 portie supa cu galuste, 2 morcovi cruzi.

 

 

JOI: Mic dejun: 1 pahar cu lapte. 2 felii de paine integrala, 2 linguri de branza de vaci cu smantana si verdeata. Gustare: 1 portie de tort diplomat cu capsune. Pranz: File de salau cu garnitura de orez (Prajeste intr-o lingurita de unt 200 g file de salau. Stropeste pestele cu suc de lamaie si presara sare si piper, dupa gust. Intr-o craticioar, caleste ½ ceapa mica intr-o lingurita de ulei. Adauga ½ morcov ras si 1/4 ardei taiat bucatele. Dupa 1 minut, adauga 30 g orez si 200 ml apa. Lasa sa fiarba 15-20 de minute. Daca este nevoie, mai adauga apa. Presara sare dupa gust si 1 lingurita de patrunjel tocat. Gustare: 1 iaurt cu cereale si fructe taiate cuburi. Cina: salata de paste cu creveti (Amesteca 40 g paste, fierte si scurse, cu 150 g sparanghel fiert, 50 g mazare fierta, 75 creveti si 100 ml iaurt de baut. Adauga ½ lingurita de mustar clasic si 1 lingurita de verdeata), 1 felie de paine prajita.

 

 

VINERI: Mic dejun: 1 iaurt cu 2 linguri de fulgi de ovaz, 1 lingura de stafide, ½ banana taiata felii. Gustare: 1 pajitura cu fructe de sezon. Pranz: mancarica de urzici cu mamaliguta (Incinge intr-o craticioara 1 lingurita ulei si adauga ½ lingurita de faine. Amesteca repede si toarna 200 ml supa de legume. Ai grija sa nu faca cocoloase! Adauga 200 g urzici curatate si oparite. Fierbe 20 de minute si adauga 2 catei de usturoi taiati marunt. Mai fierbe 5 minute, apoi poti servi cu 3 linguri de mamaliguta. Gustare: 2 felii de paine tip graham, 2 felii de sunca de Praga, 2 ridichi de luna, 1 frunza de salata verde, 1 lingura de crema de branza, 1 pahar cu suc de portocale. Cina: supa de pui cu orez (Caleste intr-o lingurita de uleiu1/2 ceapa tocata marunt, apoi adauga ½ morcov taiat rendele, ¼ ardei gras taiat bucatele si 2 linguri de boabe de mazare. Toarna 300 ml supa de legume si fierbe cateva minute. Adauga 2 linguri de orez si 100 g piept de pui taiat bucati si lasa sa fiarba bine. Inainte de a servi, presara putin patrunjel tocat), 1 felie de paine prajita.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *