Sanatate

Depresia postnatala si sugarul

Scris de 5

Pana la 80 % dintre femei pot prezenta simptome de tip depresiv in perioada postnatala, dar numai 10-15 % dintre ele dezvolta depresia postpartum (PPD).

 

 

Depresia postpartum apare cel mai frecvent in primle 4-6 saptamani de dupa nastere si poate fi un episod depresiv unic sau o recadere in cadrul unei patologii mai vechi (depresia majora anterioara, tulburare afectiva bipolara). Pe langa vulnerabilitatea psihiatrica, in aparitia ei sunt implicati si factori endocrini si psihosociali.

 

 

Factorii de risc cel mai frecvent asociati cu aparitia PPD sunt:

–    antecedente personale de depresie sau alte afectiuni psihiatrice;
–    istoric familial de depresie;
–    mama adolescenta;
–    mediu familial putin suportiv;
–    probleme maritale;
–    dificultati financiare sau legate de locuinta;
–    evenimente stresante de viata (sarcina neplanificata, complicatii medicale in sarcina, decesul unei rude / persoane apropiate);
–    sindrom premenstrual sever.

 

 

 

Simptomele PPD sunt cele comune depresiei, mai frecvent raportate fiind:

–    dispozitie trista;
–    iritabilitate;
–    oboseala;
–    insomnia;
–    acuze somatice;
–    sentimente ambivalente sau negative fata de sugar;
–    neincredere in capacitatea de a-si ingriji sugarul.

 

 

Efectele depresiei postpartum asupra sugarului si ulterior asupra intregii dezvoltari psihice a copilului sunt mediate prin calitatea interactiunii mama-sugar. Simpla diagnosticare a unei PPD nu e suficienta pentru a plasa la risc toti sugarii mamelor respective. Important e gradul de depresie, simptomatologia manifestata, gradul de functionare si de a face fata in interactiunea zilnica cu sugarul. De asemenea, caracteristicile temperamentale si sexul sugarului pot determina diferente in modul de interactiune al mamelor cu ei, mai vulnerabile fiind sugarii de sex masculin si copiii nascuti prematur (prin faptul ca exprima mai multe emotii negative si mai putine pozitive decat cei nascuti la termen, iar plansetul lor este mai strident).

 

 

Comunicarea mama-sugar se face prin expresii faciale, voce si atingere. Neresponsivitatea mamei la expresiile sugarului ii deregleaza acestuia trairile emotionale, declansand sentimente de tristete, furie exprimate prin:

 

 

–    evitarea privirii;
–    reducerea expresiilor emotionale pozitive;
–    suspiciozitate;
–    disconfort;
–    reducerea initiativei sau incercarii de a-si provoca mama cu intentia de  a relua interactiunea cu care era obisnuit.

 

 

De asemenea, s-a observat ca acesti sugari vocalizeaza mai putin, intind mai putin bratele pentru a fi luati in brate, raspund mai putin la stimuli, au retard / regres in achizitii psihomotorii, intarziere in crestere si infectii mai frecvente. Cu perpetuarea acestei situatii, totul se rasfrange asupra relatiei de atasament, sugarul vazandu-si mama ca pe opersoana indisponibila, pe care nu se poate baza, iar pe el insusi ca pe o persoana neajutorata, ineficienta, care nu poate fi iubita. Aceste modele de prezentare se vor perpetua in timp si se vor rasfrange asupra viitoarelor relatii, fiind substratul dezvoltarii ulterioare a anxietatii de separare, depresiei, agresivitatii.

 

 

Cercetatorii au descris urmatoarele tipuri de mame cu PPD:

–    Mame detasate, nerepresive, cu putine expresii emotionale sau de tristete, cu initierea redusa a jocului, alintare sau a mangaieri reduse;
–    Mame ostile, exprimand furie in interactiunea cu sugarul, manipulandu-l brutal, intrerupandu-l intempestiv din activitatile lui, suprastimulandu-l;
–    Mame “pozitive” care au reusit sa-si mobilizeze suficient resursele, neavand o interactiune cu sugarul diferita de mamele non depresive.

 

 

Agitatia si plansul sunt mai frecvente la sugarii cu mame depresive detasate, retrase; cei cu mame depresive ostile reactioneaza mai frecvent cu evitarea privirii si interactiunii, pe cand la sugarii mamelor “pozitive” nu se observa diferente semnificative fata de sugarii cu mame non depresive.

 

 

De retinut! In primele 2 luni de viata, sugarul are o capacitate redusa de discriminare a persoanei care il ingrijeste, fiind insa sensibil la calitatea ingrijirii si interactiunii. Astfel, in cazul unei mame depresive, dar a unui tata fara patologie, preluarea de catre acesta a rolului de ingrijitor al sugarului si o interactiune adecvata au efect protector impotriva posibilelor efecte negative ale depresiei materne.

 

 

Tratament. Diagnosticul de depresie postpartum trebuie urmat de evaluarea interactiunii mama-sugar. Nu intotdeauna starea de bine raportata de mama inseamna si interactiune adecvata. In procesul terapeutic sunt mentionate psihoterapia si /sau tratament medicamentos, iar in functie de severitatea depresiei se poate lua in calcul internarea mamei. Asadar, nu ezitati sa va adresati medicului specialist psihiatru pentru a va indruma catre cea mai buna cale de vindecare!

 

 
ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 9 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 21 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE