Sanatate

Cresterea in greutate la menopauza

Timp de 40 de ani, viata femeii este marcata de ciclul menstrual. In jurul varstei de 50-55 de ani, aceasta dispare. Mult timp, acest moment este considerat sinonim cu cresterea in greutate. Astazi insa, ingrasarea la menopauza nu mai constituie o fatalitate.

Ce este menopauza?

Ca si pubertatea, menopauza este o etapa fireasca din viata femeii. Simplist vorbind, ea corespunde incetarii activitatii ovariene: ovulatia dispare, iar ovarele nu mai produc hormoni feminini (spre deosebire de glandele suprarenale). Prin urmare, ciclul menstrual si fertilitatea se reduc la zero.

Inainte de menopauza propriu-zisa, femeia intra in perioada de premenopauza, care poate dura intre unu si sase ani. Ea este marcata de neregularitati ale ciclului (cicluri prea lungi sau, dimpotriva, prea scurte), dureri de cap, umflarea tesuturilor la nivelul sanilor si al abdomenului, uneori polipi si fibroame uterine.

Tratamentele de substitutie

Medicul va poate recomanda un tratament care sa va ajute sa va simtiti la fel de bine ca inainte. In general, in perioada de premenopauza se prescrie un progestativ menit sa inlocuiasca progesteronul care nu mai este secretat de organism; astfel se restabileste echilibrul hormonal.

La menopauza, se poate administra un tratament hormonal de substitutie – altfel spus, care inlocuieste hormonii ce nu mai sunt secretati de organism. Tratamentul permite suprimarea sau atenuarea celebrelor “bufeuri” dar si a tulburarilor de somn, a durerilor articulare, a oboselii si anxietatii. De asemenea, are un efect benefic asupra uscaciunii vaginale, a incontinentei urinare si a imbatranirii pielii. Acest tratament asociaza doi hormoni secretati de ovare in perioada de activitate genitala: estrogenii si progestativii.

Prevenirea osteoporozei

Tratamentul de substitutie are un efect pozitiv si asupra pierderii de masa osoasa, fenomen care apare de obicei dupa instalarea menopauzei. Pe termen lung, osteoporoza provoaca tasarea vertebrelor si scaderea in inaltime ca urmare a fragilitatii osoase (celebra fractura de col femural a femeii de varsta a treia). In paralel, aveti grija sa consumati suficiente lactate, chiar din adolescenta. Activitatea fizica si soarele contribuie deopotriva la prevenirea osteoporozei.

Pastrati-va silueta

Din perioada premenopauzei, grasimile de pe coapse si fese migreaza spre abdomen si talie. Silueta ginoida dobandeste un aspect mai pronuntat android. Hormonii masculini, secretati de glandele suprarenale, nu mai sunt contrabalansati de estrogeni si progesteroni (hormoni feminini). Tratamentul de substitutie compenseaza insuficienta ovariana, iar drept rezultat, femeia isi pastreaza pentru mai mult timp silueta ginoida. In plus, tratamentul reduce riscul accidentelor cardiovasculare.

De la varsta de 20 de ani pana la 50 de ani, femeia se ingrasa in medie cu 10 kg. Acest fenomen se poate accelera la menopauza, daca nu se administreaza tratamentul hormonal de substitutie. In caz contrar, nu exista nici un motiv pentru o crestere considerabila a greutatii corporale in aceasta perioada. Uneori insa, in ecuatie intra si alti factori capabili sa faciliteze ingrasarea: schimbarea modului de viata, gustarile intre mese, incetarea activitatii sportive… In plus, masa slaba (musculatura) are tendinta de a se reduce la menopauza – inca un motiv pentru a continua (sau a incepe) o activitate fizica.

Adaptati-va alimentatia

Pentru a manca suficient si a arde mai multe calorii, iata cateva trucuri:

–    Digerarea alimentelor consuma calorii. Impartiti-va hrana zilnica in cinci reprize: un mic dejun, o gustare in jur de 10.30, un pranz usor, o alta gustare si o cina sumara (pentru un aport caloric egal cu cel provenit de la trei mese pe zi). Dar atentie ca aceasta noua modalitate de a manca sa nu devina o usa deschisa spre rontaiala continua!
–    Nu mancati intre mese. Fiind in numar de cinci, nu veti simti senzatia de foame.
–    Preferati alimentele bogate in proteine, a caror digestie are mai multe calorii.
–    Evitati glucidele rapide si limitati lipidele. Nu va feriti insa de mere, de peste si de cereale integrale – fara a depasi cantitatile rezonabile.
–    Continuati activitatea fizica. Masa musculara – a carei intretinere chiar si in repaus necesita un mare consum caloric – tinde sa scada in aceasta perioada. De aceea consumul energetic al organismului se reduce, cu exceptia cazurilor in care masa musculara ramane neschimbata.
–    Continuati sa beti multa apa (1,5 l), de preferinta intre mese.
–    Profitati de aceasta perioada pentru a va ocupa mai mult de dvs., pentru a iesi si a va intalni cu prietenii. De ce sa nu va oferiti si acea cura de talasoterapie la care visati de ani de zile, spre exemplu?

Hormonii de substitutie nu ingrasa!

Poate sunteti tentata de un tratament hormonal de substitutie, care sa atenueze problemele cauzate de premenopauza sau de menopauza : proasta dispozitie, bufeuri, dureri de cap etc. Dar… va e teama ca hormonii aceia de sinteza va vor ingrasa.

Fiti linistita: hormonii de sinteza (estrogeni si progestativi) prescrisi femeilor sunt in general foarte apropiati de cei naturali, secretati de organismul feminin de la pubertate pana la menopauza si nu au nimic comun cu hormonii administrati anumitor sportivi pentru a le dezvolta musculatura. Consultati-va medicul pentru a nu avea nici o temere.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *