Sanatate

Diabetul si celelalte boli

O simpla raceala sau o gripa pot disturba tratamentul dumneavoastra pentru diabet. Nu veti fi in stare sa va urmati programul obisnuit, sa mancati ca de obicei, sau sa va luati medicamentele si insulina. Cand va imbolnaviti, nivelul glucozei din sange poate fi prea ridicat sau prea scazut.

 

Specialistul va poate ajuta, inainte de o eventuala imbolnavire, sa va pregatiti un plan de tratament. Acesta va include medicamentele pe care trebuie sa le luati, ce sa mancati si ce sa beti, cat de des sa mergeti la control pentru a vedea nivelul glucozei din sange, cand sa contactati specialistul si ce sa ii spuneti.

 

Medicamentele. Numai specialistul va poate spune cu certitudine care sunt medicamentele pe care trebuie si le puteti  lua. Dar, aproape sigur, nu veti renunta la insulina sau la medicamentele pentru diabet.

 

Daca luati insulina, este posibil sa fie necesara ajustarea dozei obisnuite. Daca urmati o anumita dieta, un plan de exercitii sau un tratament medicamentos, specialistul dvs. ar putea insista sa luati insulina cand va imbolnaviti.
Puteti decide sa apelati la alte tipuri de medicamente pentru a va ingriji boala. Cateva dintre acestea pot creste, insa, nivelul glucozei din sange, altele il pot scadea. Consultati medicul sau farmacistul inainte, pentru a afla daca aceste medicamente vor afecta intr-un fel sau altul, in sens negativ, starea dvs. de sanatate.

 

Ce sa mancati si ce sa beti. Daca este posibil, consumati alimente care sunt deja incluse in planul dvs. alimentar obisnuit. Daca nu puteti face acest lucru, respectati  “planul de rezerva” (planul pentru zile de boala). Acesta va include alimente usoare pentru stomac. Ar fi bine sa pastrati un raft in dulapul cu alimente destinat zilelor cand sunteti bolnav. Daca aveti febra, daca vomitati sau aveti diaree, puteti pierde foarte mult lichid. Beti o cana de apa la fiecare 60 de minute.
Daca nivelul glucozei din sange este peste 250 mg / dl, beti lichide fara zahar (apa, ceai fara cofeina) sau supe (de gaina, de vita sau de legume). Daca nivelul glucozei din sange este sub 250 mg / dl, beti lichide care contin aproximativ 15 g carbohidratati.

 

Verificati glucoza si cetonele. Cand sunteti bolnav va fi nevoie probabil sa verificati mult mai des decat de obicei nivelul glucozei din sange si al cetonelor din urina. Planul pe care il veti stabili impreuna cu specialistul dvs. pentru aceste zile va va spune cu exactitate cat de des trebuie facute aceste controale. Daca aveti diabet de tip 1, probabil va trebui sa le faceti la fiecare 3-4 ore. Daca aveti diabet de tip 2, veti face controale de 4-5 ori pe zi.

 

Cand trebuie sa luati legatura cu medicul specialist? Atunci cand sunteti bolnav de 2 zile si nu dati semne de vindecare; ati vomitat sau ati avut diaree mai mult de 6 ore consecutiv; nivelul glucozei din sange se mentine la peste 250 mg / dl; nivelul glucozei din sange se mentine sub 60 mg / dl; aveti cantitati moderate sau mari de cetone in urina; aveti unul dintre urmatoarele simptome: dureri in piept, probleme de respiratie, respiratie cu miros de fructe, limba sau buzele uscate sau crapate; nu stiti ce trebuie sa faceti pentru a va ingriji.

 

Ce trebuie sa ii spuneti? Notati si tineti o evidenta pentru a-i spune specialistului: de cat timp sunteti bolnav; ce fel de medicamente ati luat si cat timp; daca ati putut manca si bea, si cat; daca ati vomitat si ati avut diaree; daca ati slabit; temperatura dvs.; nivelul glucozei din sange; nivelul cetonelor din urina.

 

Este bine sa stiti cu exactitate, in orice moment, unde pot fi gasite persoanele care va pot ajuta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *