Diete

Consumul de hrana cruda

Pentru majoritatea dintre noi, a consuma doar mancare cruda e sinonim cu SF-ul. Adeptii raw-vegan spun insa ca reprezinta sanatate curata. In Romania prinde contur un stil de viata relativ nou, bazat pe alimentatie naturala, neprocesata termic. Stilului raw-vegan presupune hrana cruda, o viata cumpatata, miscare, odihna si multa apa.

Exista forumuri si bloguri ce promoveaza veganismul de tip crud (raw-vegan, in varianta originala), care inseamna consum de hrana vie, adica fructe, legume, seminte, nuci, alune, cereale, alge marine, uleiuri obtinute natural, toate acestea pregatite pe baza unor retete pe care gurmandul de rand nici nu si le poate imagina.

Spre exemplu, o gospodina care adopta stilul raw-vegan poate face sarmale, pizza ori prajituri fara sa aiba nevoie de aragaz. Miza acestui stil de viata este sanatatea adusa organismului de alimentele din care nu se pierd in niciun fel substantele nutritive. Adeptii stilului raw-vegan recunosc ca se simt mai bine. Migrenele, frecvente pana atunci, incep sa dispara, pielea, care pana atunci era uscata, se regenereaza; incep sa fie mult mai veseli, optimisti si plini de viata, mintea le devine mai clara, iar puterea de concentrare creste.

Bucatarie fara foc

In bucataria unei gospodine ce gateste in stil raw-vegan nu exista aragaz si nici cuptor, iar gatitul inseamna, de fapt, punerea la incoltit a semintelor, stoarcerea fructelor, inmuierea sau deshidratarea nucilor si a alunelor.

Aparatele necesare sunt: storcator de fructe, robot de bucatarie, blender, aparat de maruntit, vase si recipiente de sticla pentru a pastra mancarea, a inmuia si a pune la incoltit, un deshidrator de fructe si aparat special de facut spaghete din morcovi, telina, dovlecei, ridichi.

Desi dotarea bucatariei cu cele necesare este destul de costisitoare, un astfel de regim de viata nu presupune cheltuieli prea mari. Cele mai scumpe alimente sunt alunele, unele condimente si fructele exotice.

Majoritatea adeptilor veganismului crud opteaza pentru acest stil de viata pentru a-si proteja sanatatea. Renunta sa puna mancarea la foc pentru a nu distruge continutul de minerale, proteine, vitamine, dar si din teama ca, la temperaturi inalte, mancarea genereaza substante cancerigene.

Alti vegani adopta stilul ca urmare a grijii fata de natura si de animale, iar o alta categorie o reprezinta cei ce au convingerea ca alimentatia naturala ii aduce mai aproape de divinitate.

Secretele dietei bazate pe hrana cruda

In ce consta aceasta dieta? In consumarea alimentelor in starea lor naturala, fara a fi gatite sau incalzite peste temperatura de 50 grade C. Desigur, este vorba in principal de legume, fructe si seminte, carnea iesind putin din „schema”.

In mare parte, principiile acestei metode seamana cu cele ale alimentatiei vegetariene. Se recomanda, in primul rand, renuntarea la carne. Motivele pragmatice (pentru ca exista si din cele spirituale) invocate de vegetarieni sunt deja cunoscute: fermentatia si toxinele ce iau nastere in urma descompunerii carnii sunt o adevarata „piatra de moara” pentru stomac, care digera si elimina foarte greu bolul alimentar, crescand astfel riscurile constipatiei cronice, ale bolilor de ficat, ale cancerului de colon etc.

Se mai recomanda renuntarea la sare, la otet (singurul permis fiind cel de mere, dar si acesta trebuie consumat cu masura), la zahar, la grasimi animale, la preparatele din faina alba.

Daca nu puteti renunta, totusi, la carne, incercati s-o consumati cu masura: ideal ar fi de doua ori pe saptamana, niciodata grasa, preferabil peste. Desigur, organismul are, totusi, nevoie de proteine, care vor fi asigurate in special prin aportul de branza dulce de vaci sau produse lactate.

Cei care adopta regimul raw-vegan renunta complet la alimentele procesate sau la prajeli. Zaharul, faina alba, conservele, laptele, branza, gemurile, grasimile si proteinele de origine animala sunt alimentele de mult uitate de adeptii dietei hranei vii. Pentru ca uleiul incins dezvolta, in preparate, compusi toxici cancerigeni, ei evita cu desavarsire sa prajeasca alimentele. Prin coacere, prajire sau preparare la gratar se distrug substantele nutritive ale alimentelor.
 Exista totusi alimente care trebuie gatite, precum lintea, fasolea, mazarea, nautul sau orezul integral, surse excelente de proteine de origine vegetala.

S-a gasit o si o solutie pentru a nu distruge complet substantele hranitoare din aceste alimente. Pentru ca ele nu pot fi mancate in stare cruda, se poate recurge la un artificiu: se injumatateste timpul de fierbere la aburi. Mai exact, se lasa alimentele la inmuiat peste noapte in apa fiarta.
Pentru cei care au un stil de viata agitat acest regim vegetarian a dus la disparitia micilor probleme de sanatate, precum senzatiile de ameteala, durerile de cap si de sold. Marele avantaj al dietei raw-vegan este energia recastigata si entuziasmul de a face lucruri mai usor si mai bine.

Opiniile medicilor

Adeptii gatitului fara foc afirma ca acest tip de alimentatie da rezultate uluitoare chiar in cele mai grave boli, precum cancerul sau diabetul. Cu conditia ca cel care sufera de asa ceva sa respecte strict regimul, sa nu renunte niciodata la el si – la fel de important – sa gandeasca pozitiv. Dar nu numai cei grav bolnavi pot beneficia de proprietatile hranei vii. Gatitul fara foc ajuta, in egala masura, la prevenirea afectiunilor de tot felul, la intarirea sistemului imunitar si la pastrarea tonusului fizic si psihic.

Chiar si cei cu mai putina vointa pot profita de avantajele unei astfel de diete, folosind retetele bucatariei fara foc macar o data pe zi, sau tinand, pe diverse perioade, o cura de dezintoxicare a organismului, in timpul careia se mananca doar alimente crude, proaspete.

Nutritionistii recomanda hrana vie in principal pentru ca aceasta este mai usor digerata de organism, datorita complexului de enzime ce se gaseste in alimentele care o compun. Prin gatire, 50% din proteine si intre 50 si 80% din vitaminele si mineralele alimentare sunt denaturate, pesticidele se descompun in compusi mai toxici, care sunt mai usor de asimilat, se pierde oxigen si se produc radicali liberi. Enzimele sunt distruse atunci cand alimentele sunt incalzite la mai mult de 48 grade C, iar fara ele nu poate exista diviziune celulara, nu poate functiona sistemul imunitar, nu se produce energie si nu poate exista activitate cerebrala. Vitaminele si hormonii nu isi pot face datoria fara enzime.

Din punct de vedere medical, principalele probleme ce pot aparea sunt anemia si bolile neurodegenerative, cauzate de deficienta de vitamina B12, care se gaseste in produse de origine animala. Adeptii stilului raw-vegan trebuie sa-si faca anual analize medicale si, daca e cazul, sa ia suplimente de vitamina B12.

Pentru unii adepti, o astfel de dieta e foarte restrictiva si chiar riscanta. Medicii nutritionisti recomanda prudenta celor ce vor sa opteze pentru un regim de viata bazat pe mancare cruda, neprocesata termic. O dieta foarte restrictiva si chiar riscanta, mai ales pentru copii si femei gravide sau care alapteaza.

Proteinele ce se gasesc in carne nu pot fi inlocuite de cele din alune sau nuci. Proteinele de origine animala, ce se gasesc in carne, lapte, oua, sunt mult mai bune decat cele de origine vegetala. Cele din oua sunt cele mai bune si in niciun caz nu pot fi inlocuite cu cele pe care le contine soia.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *