Diete

Alunele de padure

Aproape uitate dupa aparitia pe piata romaneasca a arahidelor (alunele de pamant), alunele de padure au numeroase intrebuintari medicale. Cu un deosebit efect antituberculos, alunele sunt recomandate de nutritionisti ca energizant pentru bolnavii de diabet si ca tonic eficient pentru persoanele anemice, copii in perioada de crestere, gravide si varstnici.

 

In Romania, arbustul (Corylus avellana) creste spontan la margini de paduri si vai (mai ales in vestul Olteniei si in sudul Banatului), dar este si cultivat. Arbustul infloreste in martie, iar fructele apar in septembrie-octombrie si se pot pastra 1-2 ani. Fructele sunt mici si sferice sau ovoidale, cate 2-4  intr-un grup, constituite dintr-un invelis lemons (coaja) care inchide o singura samanta comestibila. Exista mai multe varietati.

 

Ce contin?

Miezul de alune proaspete este un aliment cu un inalt continut caloric (625 kcal la 100 de g) si bogat in saruri minerale. Alunele contin apa (5,7 g), grasimi uleioase (63 %), proteine (13 %), zaharuri (1,8 %), fibre alimentare (6,7 %), saruri minerale, in cantitate semnificativa (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, mangan, cupru si seleniu), vitamine (mai ales vitamina E, si in cantitate mai mica, vitaminele din grupa B), rasini, pigmenti, tanini.

 

Dietetoterapii

Terapeutic, se folosesc alunele si frunzele. Miezul se consuma proaspat sau usor prajit, sub forma de faina, lapte de alune. Alunele intra in compozitia multor produse de cofetarie. Mai ales uscate, sunt intrebuintate ca ingrediente in industria dulciurilor si ca inlocuitor pentru cacao. Din alunele presate se obtine un ulei apreciat de uz alimentar si folosit si in cosmetica. Pasta de alune (obtinuta prin macinarea lor), in amestec cu miere si busuioc, da un vitalizant de exceptie pentru copii. Alunele au o valoare terapeutica atunci cand sunt consumate crude, neprajite.

 

Miezul de alune are efect antianemic, datorita fierului, fiind folosit mai ales in anemia hemolitica si posthemoragica, unde favorizeaza coagularea, sau pentru femeile slabite in perioada ciclului menstrual. Mai au un efect remineralizant, vermifug, antiaterosclerotic.

 

Uleiul de alune presat la rece, consumat dimineata cate 1 lingura sau 1 lingurita luata dimineata si una seara, timp de 15 zile, elimina tenia. Acelasi tratament este eficient si in hipertensiunea arteriala. Uleiul, luat zilnic, protejeaza gatul contra infectiilor. Acelasi ulei este si un excelent remediu in cazul crapaturilor sanilor (pentru mamele care alapteaza). El mai are si rolul de a regularize cantitatea de sebum.

 

Alunele ajuta la tuberculoza, boli pulmonare, senescenta, fiind un mijloc rapid de vitalizare. Intaresc sistemul osos, ajuta la maturizarea cerebrala, feresc de rahitism si tulburari de pubertate. Alunele contin tyrosina, ce intra in componenta hormonilor tiroidieni, ajutand la hipotiroidie. Ele sunt un tonifiant nervos. Miezul contine mult magneziu, care ajuta sistemul nervos central, participa la formarea ureei, a sangelui, a hormonilor sexuali.

 

Continutul in vitaminele din grupul B mentine tonusul muscular, usureaza tractul gastrointestinal, ajuta ficatul, ochii, pielea. Avand putini hidrati de carbon si scazand colesterolul din sange (cu conditia sa fie consumate crude), se admite si diabeticilor.

 

Bolnavii cu pietre la rinichi beneficiaza de consumul alunelor, a uleiului de alune, mai ales daca fac si o cura de ceai de ienupar si de merisor. In caz de sarcina, cateva alune (mazimum 20), consummate dimineata si seara, fortifica femeia gravida.

 

Scoarta si frunzele de alun recoltate in iunie-iulie contin tannin, ulei eteric, quercitina. Se folosesc ca infuzie, decoct si bai. Ele au efect hemostatic, vasoconstrictor, tonifiant venos (la varice, edeme ale gambelor).

 

Decoctul din coaja si frunze foloseste la bube dulci, eczema si pecingine. Infuzia din muguri de alun (1 lingurita / cana apa) are actiune antiscleroasa. Se consuma zilnic cate 2 cani. Se indica in hepatita, emfizem, silicoza. Cu decoct din frunze se badijoneaza ulceratiile cornice, infectate, varicele sau eczemele.

 

Cataplasmele cu infuzie de frunze de alun ajuta in ulcerele gambelor si rani. Pentru fragilitate capilara, 2 lingurite cu frunze de alun maruntite si 50-100 g de alune crude consummate zilnic intaresc vasele capilare si combat tendinta de invinetire rapida a obrazului.

 

Cura de alune pentru imbunatatirea functiilor sexuale

Alunele nu trebuie sa fie deloc sarate, doar putin prajite si foarte proaspete. Pentru o cura este nevoie de un consum zilnic, timp de 14 zile, a 50 g alune, de preferat intre mese, sau la 10-15 minute dupa cina.

 

Efectul afrodisiac imediat al alunelor (adica la 30-50 de minute de la consumare) necesita o alimentatie saraca in zaharuri din fructe si, mai ales, lipsa totala a bauturilor tari.

 

Regimul de odihna si activitate trebuie sa fie corespunzator, in sensul evitarii pierderii noptilor, trezitul cu ceasul desteptator sau extenuarii fizice ori psihice. Pentru a beneficia de efectul afrodisiac al alunelor este absolut obligatoriu eliminarea sau reducerea consumului de nicotina, pasiv sau activ.

 

Folosirea alunelor ca arodisiac sau pentru terapia de lunga durata a deficientelor sexuale necesita asigurarea unui aport corespunzator de calciu din alimente (se recomanda minimum un pahar de 150-200 ml lapte proaspat inainte de micul dejun).

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *