Din oras

Clujeni fac de ”pază” la copacii de pe străzile Kogălniceanu și Universității. Municipalitatea susține că teii de pe Kogălniceanu nu se mută. dar cine mai are încredere în poveștile lui Boc?

Protestul celor care nu vor ca pomii din centru să fie ”relocați”, în urma lucrărilor de modernizare care au loc în centru pe străzile Universității, Mihail Kogălniceanu și Avram Iancu, ia ampolare.

CITEȘTE ȘI: Libraria Humanitas îl urechează pe dușmanul verdeții, Boc Emil, distrugătorul imaginarului afectiv al Orașului

Mobilizați pe Facebook, mai mulți clujeni spun că vor încerca să păzească ”fizic” toți copacii din zona unde se lucrează la ”reamenajările stradale ale municipalității.

Sub presiunea opiniei publice Primăria Cluj-Napoca a anunțat, duminică, faptul că pomii de pe strada Mihail Kogălniceanu nu vor fi relocați. Mai mult, tot duminică, angajați ai primăriei au lipit și ei afișe pe copaci pe care stă scris ”AICI a fost, AICI este și AICI rămâne ACEST COPAC. Informație oficială”. În schimb rămâne problema mutilării și relocării copacilor de pe strada Universității.

CITEȘTE ȘI: Parfumul de tei de pe strada Universității acoperit de duhoarea explicațiilor din Primărie

Iar clujenii cărora le mai pasă de Orașul lor nu mai cred în minciunile grosolane ale primarului Emil Boc, în poveștile lui randate pe computer în care una li se arată, alta se realizează în teren.

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, un șmecher și mincinos politic înconjurat de o camarilă pe măsură. Dar, după chipul și asemănarea lor, clujenii și-l merită

copaci universitatii centru (5)

”De pază la copaci / str. Universității & Kogălniceanu” este un event creat pe Facebook pentru toți clujenii care se împotrivesc scoaterii copacilor de pe aceste străzi și relocării lor, așa cum a anunțat municipalitatea.

copaci universitatii centru (6)

”Conform solicitării unora dintre prietenii clujeni, vom încerca să păzim „fizic” TOȚI copacii de pe străzile Universității / Kogălniceanu, fie împiedicând cât mai direct dezrădăcinarea acestora, fie documentând, filmând, cerând socoteală autorităților și executanților pentru fiecare arbore în parte.

Fiecare participant ajută cât, cum și când poate. Zona de acoperit e întreaga stradă Universității (cu risc crescut, deocamdată, la capătul dinspre Avram Iancu), dar sunt vizați și unii copaci, cel puțin 11 la număr, de pe Mihail Kogălniceanu.

Prima întâlnire, la care ar fi excelent să fim cât mai mulți la care vom discuta cum ne organizăm și cu ocazia căreia putem face, cum au solicitat mulți clujeni, un lanț, deocamdată simbolic, în jurul unora dintre copaci va fi LUNI, 10 IULIE, la 9 dimineața, la colțul dintre cele două străzi menționate. Ulterior, vom păstra legătura pe pagina event-ului și vom încerca să ne adaptăm cât mai bine la următorii pași deciși și puși în fapt de către Primărie.

Vă rugăm dacă vă alăturați evenimentului, să faceți următoarele:

1. să nu vă angajați dincolo de ceea ce vi se pare firesc, pentru sine, fiecăruia. Dacă vreți să vă legați cu lanțuri, fiți siguri că știți cine are cheia; dacă vă mulțumiți să filmați sau să puneți întrebări, fiecare gest ajută
2. să dedicați acestei „paze” atât timp cât vă permiteți fără a exagera și fără a vă supune unui stres major – pentru că e posibil să dureze
3. să nu întrebați dacă aceasta este o manifestare publică autorizată; manifestările publice se declară, nu se autorizează, și niciuna dintre gazdele evenimentului Fb NU va solicita vreo aprobare, cât e vorba de a stopa o acțiune abuzivă a autorității locale înseși. Dacă, la fața locului, sunteți interpelați, fiecare poate decide în cât de mare măsură și prin ce atitudine „rezistă” sau se lasă păcălit(ă), condus(ă), abuzat(ă) din nou de către diverșii care, cu siguranță, vor încerca cu mai multă sau mai puțină forță să ducă la capăt planurile de distrugere a copacilor.

Le mulțumim celor care au propus (și) acest gen de acțiune, vă așteptăm în primul rând on-line, ca să fiți/ fim mereu la curent cu situația și ne-ați/ I-ați ajuta pe fiecare dintre cei 27 de copaci-victime cu fiecare secundă, fiecare mesaj, fiecare acțiune dedicată acestei cauze.

Cu cei care puteți, NE VEDEM prima oară LUNI, la 9”, se arată pe Facebook.

Primăria Cluj: Copacii de pe strada Kogălniceanu nu vor fi relocați

Protestele au început în aceste zile, prin aplicarea de afișe pe copacii din centru. De asemenea, o petiție care o petiție prin care se solicită Primăriei și primarul Emil Boc să păstreze arborii aolo unde sunt acuma afost lansată în spațiul public.

copaci universitatii centru (4)

Duminică, după apariția petiției, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au emis un comunicat de presă prin intermediul căruia face noi precizări.

”Având în vedere petiția lansată în spațiul public ce vizează proiectul de modernizare a străzii M. Kogălniceanu și intervențiile de pe străzile Universității și Avram Iancu, facem următoarele precizări:

1. Copacii existenți pe strada Kogălniceanu nu sunt afectați de lucrările de modernizare. Primăria Cluj-Napoca subliniază că în proiect, acești arbori NU au fost prevăzuți pentru tăiere/relocare. Arborii au fost și rămân pe aceleași amplasamente.

copaci universitatii centru (1)

2. Cu privire la intervențiile de pe străzile Universității și Avram Iancu

  • acestea fac parte din proiectul „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”;
  • cei 29 de arbori care se înlocuiesc din cei 37 existenți se replantează în zone cu deficit de copaci;
  • la finalul lucrărilor, pe strada Universității vom regăsi 49 de arbori, cu 12 mai mai mulți decât în prezent, din următoarele specii: tei, salcâmi și ginkgo biloba;
  • arborii relocați de pe strada Universității sunt transportați în baza RADP, păstrați în containere cu pământ și îngrijiți până la toamnă, când e perioada propice pentru plantare;
  • aceștia vor fi plantați în parcul Colina și pe aliniamentele stradale unde se constată că sunt arbori uscați;
  • extracția se realizează cu un utilaj special, pentru a păstra intact întreg balotul;
  • relocarea arborilor a fost necesară din cauza coborârii cotei străzii, lucru care ar fi dus la rămânerea la suprafață a rădăcinilor copacilor.

 

Foto: Facebook